Τσουρέκια της Λαμπρής

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Αν διαθέτουμε φούρνο με λειτουργία ατμού SteamBake μπορούμε να επιτύχουμε για τα τσουρέκια μας εκπληκτικά αποτελέσματα ψησίματος, επαγγελματικού επιπέδου. Με την υγρασία η ζύμη φουσκώνει πλήρως, δημιουργώντας νόστιμο και αφράτο εσωτερικό, ενώ η ξηρή θερμότητα τους χαρίζει τέλεια γυαλιστερή κρούστα.

Υλικά για 3-4 πλεξούδες1.150-1.200 γρ. αλεύρι για τσουρέκια2 φακελάκια ξηρή μαγιά10 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη185 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος500 ml γάλα4 αυγά350-400 γρ.
ζάχαρη1 πρέζα αλάτιξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά νερόσουσάμι για τη διακόσμησηλίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ, τα χέρια μας και τον πάγκο

ΕκτέλεσηΚοσκινίζουμε μέσα στον κάδο της κουζινομηχανής το μεγαλύτερο μέρος από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, το μαχλέπι, την κοπανισμένη μαστίχα και τα αφήνουμε στην άκρη.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά να λιώσει το βούτυρο και προσέχοντας να μην κάψει πολύ το γάλα. Πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό.Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ κι αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε τα ξύσματα και το αλάτι.Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής με το αλεύρι και ξεκινάμε να τα δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο. Στο τέλος θα πάρουμε ένα ζυμάρι που θα ξεκολλάει από το μπολ με τη βοήθεια σπάτουλας, αλλά γενικά θα κολλάει και δεν θα είναι πολύ σφιχτό. Τμηματικά θα ρίξουμε κι όσο αλεύρι κρατήσαμε.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ευρύχωρο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και μια κουβέρτα και το αφήνουμε για περίπου 3 ώρες στο πιο ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει.Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, τη βγάζουμε με τη βοήθεια σπάτουλας πάνω σε λαδωμένο πάγκο και αφού της κάνουμε μερικά διπλώματα με τη σπάτουλα, την κάνουμε χοντρό ρολό και τη χωρίζουμε σε 3 ή 4 μέρη.Χωρίζουμε το κάθε μέρος στα δύο και πλάθουμε με αυτό κορδόνια ίσα σε πάχος και μήκος 50εκ. περίπου. Σταυρώνουμε και ξεκινάμε να πλέκουμε σε κοτσίδες.Τοποθετούμε τα τσουρέκια ανά δύο σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος αφήνοντας σημαντικό κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν, τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα αφήνουμε για 35-40 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Χαμηλώνουμε μετά στους 160οC και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου το κάθε ταψί, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα τσουρέκια.

The post Τσουρέκια της Λαμπρής appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα