S. A. Cosby: «Δάκρυα ξυράφι»

00:56 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Ο Αμερικανός Σον Α. Κόσμπι, από τη Βιρτζίνια, γράφει ένα βιβλίο που προκάλεσε αίσθηση και έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ τόσο για τη θεματολογία του, όσο και για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, πηγαία, λαϊκή, χωρίς να φιλτράρεται από συμβατικές ωραιοποιήσεις. Και αυτό γιατί οι ήρωές του είναι άνθρωποι με ελαττώματα, κάποιοι που αδυνατούν να κατανοήσουν τις ανισότητες που οι ίδιοι δημιούργησαν, θύματα και ταυτόχρονα θύτες του ίδιου τους του εαυτού.

Ο συγγραφέας, που κατάγεται από φτωχή οικογένεια, καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη κάποια από τα βιώματά του, ενώ ταυτόχρονα θίγει, σε

περιβάλλον σκοτεινό και βίαιο, ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Στο βιβλίο του Δάκρυα ξυράφι αναπτύσσονται με ρεαλισμό στοιχεία από τη ζωή των λαϊκών ανθρώπων και του υπόκοσμου, ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η διαφορετικότητα των σχέσεων, η πατρική αγάπη και η φιλία μεταξύ φαινομενικά ανόμοιων χαρακτήρων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν το φόντο μέσα στο οποίο στήνει τη δράση του, που είναι διαρκής και σφυροκοπά τον αναγνώστη με γρήγορο ρυθμό.

Γραμμένο με τρόπο ώστε να συγκινεί, να σατιρίζει και να δίνει μικρές δαγκωματιές στο σύστημα, σαν άγριο πληγωμένο θηρίο, μέσα στην αγριότητά του και στην ωμότητα, κάποιες φορές, χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από ανθρωπιά. Το βιβλίο μοιάζει να ξεπήδησε μέσα από πανί κινηματογράφου, με πλοκή αληθοφανή και γεμάτη περιπέτεια, με έντονο το στοιχείο του μαύρου χιούμορ και δράση που δεν σταματά ως την τελευταία σελίδα, χωρίς όμως να είναι κενό νοημάτων. Αφήνει σίγουρα το αποτύπωμά του στη σύγχρονη παγκόσμια πεζογραφία criminal περιπέτειας, όπου ο «κακός» είναι το κεντρικό πρόσωπο κι ο αναγνώστης καλείται να τον κατανοήσει και να συμπάσχει μαζί του.

Το μυθιστόρημα ακολουθεί τη λογική σειρά: Δράση, αντίδραση. Τι συμβαίνει όμως όταν η αντίδραση πηγάζει από την ενοχή; Τα δάκρυα μπορεί να πονέσουν πραγματικά, να γίνουν ξυράφι, και αυτό θα θυμώσει τους ήρωες, ώστε να δώσουν μια καταστροφική αλυσίδα γεγονότων.

{jb_quote} Προκάλεσε αίσθηση και έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ τόσο για τη θεματολογία του, όσο και για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, πηγαία, λαϊκή, χωρίς να φιλτράρεται από συμβατικές ωραιοποιήσεις. {/jb_quote}

Τα παραπάνω ξεκινούν όταν δύο πατεράδες, ο μαύρος Άικ και ο λευκός Μπάντι Λι, πρώην φυλακισμένοι, συναντιούνται στις κηδείες των αδικοχαμένων γιων τους. Το ερώτημα ποιος τους σκότωσε θα παραμείνει αναπάντητο. Η αστυνομία δεν θέτει την υπόθεση στις προτεραιότητές της, δεδομένου ότι οι δολοφονημένοι ήταν ένα γκέι ζευγάρι.

Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες, ο Άικ και ο Μπάντι Λι, δεν έχουν πλέον τίποτε να χάσουν, τίποτε πολυτιμότερο από αυτό που δεν υπάρχει πλέον, τα παιδιά τους. Ο Άικ, που ζούσε μια ήρεμη ζωή αφότου αποφυλακίστηκε, έχει τη δική του επιχείρηση και όλα φαίνεται να κυλούν φυσιολογικά, και στον αντίποδα ο σκληρός και αλκοολικός Μπάντι Λι, που ζει μόνος του σε τροχόσπιτο και γυρεύει καβγάδες, συναντιούνται σε ένα εκρηκτικό δίδυμο. Και οι δύο είναι «μάτσο», ιδιαίτερα αρρενωποί και κάθετοι στις απόψεις τους, και δεν μπορούν να δεχτούν τις προτιμήσεις των γιων τους όσο ήταν ζωντανοί. Τώρα, οι δύο πατεράδες αισθάνονται πόνο και τύψεις. Είναι κάτι που τους φέρνει κοντά, παρά την αντίθεση των χαρακτήρων τους, και η επιθυμία για εκδίκηση είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει μέσα τους.

Η μόνη λύση για τον Άικ και τον Μπάντι Λι είναι πλέον η αυτοδικία και οι ίδιοι θα σταθούν μάρτυρες του μένους τους, στον καθαρμό ενός κόσμου που δημιούργησαν οι ίδιοι. Όμως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Και όσο η βία κλιμακώνεται, ευτυχώς για κείνους θα αρχίσουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν τα λάθη τους.

Στα θετικά του βιβλίου το γεγονός ότι δεν νουθετεί, αλλά κινεί με τον τρόπο του τις εσωτερικές διαδικασίες για να σκεφτεί κανείς, μέσα από τον σκληρό διάλογο των ηρώων και μέσα από την πλοκή που κατευθύνεται γρήγορα προς τη λύση. Το βιβλίο είναι βγαλμένο θαρρείς από την παλιά hardboiled αμερικανική σχολή της αστυνομικής αφήγησης, σε πιο σύγχρονη εκδοχή, με κοινωνικές προεκτάσεις και με μια άνευ όρων παράδοση στην αναζήτηση της εξιλέωσης, έστω και μέσα από δάκρυα που γίνονται ξυράφι.

Δάκρυα ξυράφι
S. A. Cosby
μετάφραση: Κίκα Κραμβουσάνου
Gutenberg
σ. 499
ISBN: 978-960-01-2492-7
Τιμή: 19,00€

Keywords
Τυχαία Θέματα