Επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι ο Πάμπλο Νερούδα δολοφονήθηκε

Ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, δώδεκα μόλις μέρες μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε και εγκαθίδρυσε την αιματηρή δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ. Επισήμως, είχε ανακοινωθεί ότι ο θάνατός του προήλθε από επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη. Όμως πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίστεψαν ποτέ την επίσημη εκδοχή και επέμεναν ότι ο νομπελίστας ποιητής στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε.

Τη θεωρία αυτή φαίνεται πως έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα ιατροδικαστών που επικαλείται ο ανιψιός

του Νερούδα, Ροδόλφο Ρέγες, σύμφωνα με τα οποία ο ποιητής δολοφονήθηκε με τη χρήση της τοξίνης ενός εξαιρετικά επικίνδυνου βακτηρίου, του κλωστηριδίου της αλλαντίασης (Clostridium Botulinum), που προκαλεί βαρύτατη δηλητηρίαση (αλλαντίαση). Το εύρημα αυτό προέρχεται από τα οστά του Νερούδα και την εκταφή διέταξε Χιλιανός δικαστής, πριν από δέκα χρόνια περίπου, έπειτα από την καταγγελία του οδηγού του Νερούδα ότι ο ποιητής τού είχε τηλεφωνήσει από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και του είχε εκμυστηρευτεί ότι του έκαναν μία ένεση στην κοιλιά ενώ κοιμόταν.

«Ξέρουμε ότι δεν υπήρχε λόγος το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης να υπάρχει στα οστά του. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε με παρέμβαση πρακτόρων του κράτους το 1973», δήλωσε ο Ροδόλφο Ρέγες στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe και πρόσθεσε: «Βρήκαμε τη σφαίρα που σκότωσε τον Νερούδα – και ήταν μέσα στο σώμα του. Ποιος την έριξε; Θα το μάθουμε σύντομα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε με την άμεση παρέμβαση κάποιου προσώπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα