Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Ο πιο πολυμεταφρασμένος ισπανόφωνος συγγραφέας του 21ου αιώνα

Το ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες ανακοίνωσε ότι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι ο συγγραφέας του οποίου τα έργα έχουν μεταφραστεί περισσότερες φορές από τα ισπανικά σε άλλες γλώσσες το διάστημα 2000-2021, αφήνοντας πίσω του την Ιζαμπέλ Αλιέντε, τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, τον Μάριο Βάργκας Λιόσα και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, Λουίς Σεπούλβεδα, Ρομπέρτο Μπολάνιο και Χαβιέρ Μαρίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μάρκες είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος ισπανόφωνος συγγραφέας από το 2000 έως το 2021 στα αραβικά και στα πορτογαλικά, ενώ η Αλιέντε επικρατεί στις μεταφράσεις σε αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά. Όσο για τα κινέζικα, εκεί κυριαρχεί ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες με τον Δον Κιχώτη.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον «Παγκόσμιο Χάρτη Μετάφρασης» που δημιούργησε το Ινστιτούτο Θερβάντες, χρησιμοποιώντας μεταδεδομένα για να παρουσιάσει μια σαφή εικόνα για τις μεταφράσεις έργων από τα ισπανικά σε άλλες γλώσσες από το 1950 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, βλέποντας την πλήρη εικόνα για τα τελευταία ογδόντα και πλέον χρόνια, προκύπτει ότι ο Θερβάντες διατηρεί τα ηνία του πιο πολυμεταφρασμένου ισπανόφωνου συγγραφέα και ακολουθούν οι Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Ιζαμπέλ Αλιέντε, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Πάμπλο Νερούδα, Κάρλος Φουέντες, Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε και Κάρλος Ρουίθ Θαφόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα