Η Ελλάδα στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Παρίσι

Το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Παρίσι, που διοργανώνεται από το 1981, αποτελεί το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς στη Γαλλία και προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 100.000 επισκέπτες. Με τιμώμενο προσκεκλημένο το Κεμπέκ και 42 συγγραφείς του, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Απριλίου 2024, δίνοντας τον λόγο σε περισσότερους/ες από 350 συγγραφείς από όλο τον κόσμο στις 6 σκηνές του Grand Palais Éphémère όπου διοργανώνεται, στη μεγάλη αλέα ανάμεσα στην École Militaire και

τον Πύργο του Άιφελ, στους ίδιους χώρους όπου το καλοκαίρι του 2024 θα παρουσιαστεί και μέρος του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλους χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν γύρω στους 300 εκδοτικούς οίκους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Παρίσι με κεντρική θεματική τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία –μυθιστόρημα και διήγημα– και με μια δυναμική ομάδα βραβευμένων Ελληνίδων συγγραφέων, τη Ρέα Γαλανάκη, τη Δήμητρα Κολλιάκου και την Ιωάννα Μπουραζοπούλου, οι οποίες θα τιμήσουν με την παρουσία τους το ελληνικό περίπτερο, θα υπογράψουν βιβλία τους για τους επισκέπτες και θα συμμετάσχουν σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδας θα φιλοξενηθούν βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που έχουν μεταφραστεί τα τελευταία χρόνια στα γαλλικά, ενώ το πολιτιστικό πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής έχει σχεδιαστεί με στόχο τη δικτύωση με εκδοτικούς οίκους, λογοτεχνικούς πράκτορες, συγγραφείς, μεταφραστές και φορείς, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη διεθνή αγορά.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται (βιβλιοπαρουσιάσεις, υπογραφές βιβλίων, συζητήσεις με δημιουργούς και μεταφραστές), προετοιμάζεται μεγάλη εκδήλωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Σπίτι στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού (Fondation Hellénique – CIUP) για τους Έλληνες που έζησαν εκεί τα χρόνια της Δικτατορίας και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και το Λογοτεχνικό Έτος Άλκη Ζέη – η Άλκη Ζέη κατέφυγε με την οικογένειά της στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες, διανοούμενοι, συγγραφείς, επιστήμονες και πολιτικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μακροβιότερη περίοδο της ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία ξεκινά με τον ερχομό του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι. Προγραμματίζεται επίσης παρουσίαση των Ανθολογιών των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων του ΥΠΠΟ (το 2023 εκδόθηκε στα γαλλικά και η Ανθολογία των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων Διηγήματος-Νουβέλας, που περιλαμβάνει έργα 17 σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων).

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα