Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

00:57 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

O «σπόρος» της ιδέας να γράψω ένα βιβλίο «φυτεύτηκε» πριν από περίπου 20 χρόνια. Διδάσκοντας καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους στη γιόγκα και στον διαλογισμό, στο πλαίσιο σεμιναρίων και γκρουπ, ερχόμουν σε επαφή με ανθρώπους που είχαν παρόμοιες αναζητήσεις με τις δικές μου. Αναζητήσεις που είχαν να κάνουν με την ενσυνειδητότητα, το πώς λειτουργεί το μυαλό και πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αξιοποιήσει τις δυνάμεις του μυαλού του.

Το πεδίο στο οποίο έχω επιλέξει να δραστηριοποιούμαι είναι το πεδίο της αυτογνωσίας και της προσωπικής ανάπτυξης, μελετώντας και εφαρμόζοντας τόσο παραδοσιακές

όσο και σύγχρονες μεθόδους, όπως ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός, το growth mindset coaching & EFT (emotional freedom techniques) κ.ά. Μέσα από την εμπειρία, μου έγινε ξεκάθαρο ότι αυτό που βιώνουμε ως ζωή είναι επί της ουσίας το μυαλό και τα παράγωγά του. Μου έγινε επίσης ξεκάθαρο πως για να ευημερείς σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, χρειάζεσαι την κατάλληλη νοο-τροπία (ο τρόπος του νου).

Αυτές οι διαπιστώσεις και παρατηρήσεις έκαναν ακόμα πιο έντονη την επιθυμία μου να μεταδώσω τις γνώσεις μου μέσω ενός βιβλίου. Ενός βιβλίου που θα είναι εύπεπτο στους αναγνώστες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πολύ σημαντικά εργαλεία αυτοδιαχείρισης και προσωπικής εξέλιξης. Ξεκίνησα, λοιπόν, να γράφω μικρά κείμενα και να κρατώ σημειώσεις με τις ιδέες που ήθελα να περιλαμβάνει το μελλοντικό βιβλίο μου. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι ιδέες αυτές άρχισαν να ωριμάζουν και να εξελίσσονται, κυρίως μέσα από την επαφή μου με τον κόσμο που υποστηρίζω ως σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης. Στις συνεδρίες που κάνω με τους ανθρώπους, γίνομαι μάρτυρας ξανά και ξανά του πώς η εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων οδηγούν στη μεταμόρφωση της οπτικής και σε προσωπική άνθηση. Σε όλες αυτές τις διαφορετικές μεθόδους υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Η δύναμη της γλώσσας. Μέσω της κατάλληλης χρήσης της γλώσσας μπορούμε να μετασχηματίσουμε τα δεδομένα που καλλιεργούμε μέσα στο μυαλό μας. Μπορούμε κυριολεκτικά να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας και να τον προσανατολίσουμε προς νέες και παραγωγικές κατευθύνσεις.

Η στιγμή που σηματοδότησε την υλοποίηση του βιβλίου μου ήταν η στιγμή που παρατήρησα ότι από τη βιβλιογραφία λείπει ένα βιβλίο-πρακτικός οδηγός, με τον ρόλο να βοηθήσει τον αναγνώστη να εξασκηθεί αποτελεσματικά στο μεταμορφωτικό της γλώσσας. Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο Nοο|τροπία – Εγχειρίδιο ευημερίας. Μέσα από τις σελίδες του μοιράζομαι μία ισχυρή πρακτική που προσωπικά την ασκώ καθημερινά εδώ και δεκαετίες. Την πρακτική των μάντρα ή, αλλιώς, των δηλώσεων. Η πρακτική αυτή υπήρξε για εμένα πηγή δύναμης σε στιγμές όπου ο ασυνείδητος νους μού εμφάνιζε εμπόδια ή παλιές περιοριστικές αντιλήψεις, ενώ εγώ συνειδητά επιθυμούσα αλλαγή προς το καλύτερο.

Ζωτικής σημασίας για εμένα ήταν μέσα από αυτό το βιβλίο να παρουσιάσω μία μέθοδο η οποία θα έχει τα εξής τρία χαρακτηριστικά:
– Εύκολη εφαρμογή
– Πρακτικότητα
– Χειροπιαστά αποτελέσματα που έχουν διάρκεια.

{jb_quote} Μπορούμε κυριολεκτικά να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας και να τον προσανατολίσουμε προς νέες και παραγωγικές κατευθύνσεις. {/jb_quote}

Κάθε αναγνώστης, αποκτώντας το βιβλίο Nοο|τροπία εξοπλίζεται με 52 δηλώσεις. Μία δήλωση για κάθε εβδομάδα του έτους. Χωρίζονται σε 12 θέματα, όπως ο σκοπός, η αυτοπεποίθηση, η στοχοθεσία, η πειθαρχία κ.ά. Έχω επιλέξει θεματικές στις οποίες γνωρίζω, μέσα από τις ατομικές συνεδρίες που προσφέρω, ότι η πλειονότητα των ανθρώπων επιθυμεί υποστήριξη και ενδυνάμωση.

Ένας άνθρωπος που για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, δηλαδή για 52 εβδομάδες, δουλεύει μεθοδικά πάνω σε κάτι, είναι σίγουρο ότι θα πετύχει πρόοδο και αλλαγές στους τομείς που τον ενδιαφέρουν να βελτιώσει. Κάθε δήλωση συνοδεύεται από ασκήσεις-«κλειδιά» ώστε ο αναγνώστης να έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το πώς θα εκπαιδεύσει το μυαλό του σε έναν βελτιωμένο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη μεθοδολογία και τις πρακτικές που παρουσιάζω στο βιβλίο, οποιοδήποτε νοητικό δρώμενο λειτουργεί τώρα ως ανασταλτικός παράγοντας θα αρχίσει να φθίνει μπροστά στην καλλιέργεια ενός νέου και πιο παραγωγικού τρόπου σκέψης.

Πώς θα προκύψει αυτό; Θα προκύψει διότι είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Αυτό δεν είναι ένα χαριτωμένο σχήμα λόγου. Είναι η επιστημονική αλήθεια. Τα λόγια που επαναλαμβάνουμε δημιουργούν συνάψεις στον εγκέφαλο και διαμορφώνουν ένα δίκτυο πληροφοριών. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε κυριολεκτικά διαμορφώνει τις πεποιθήσεις, τις συνήθειες και τις πράξεις μας, διαμορφώνοντας ουσιαστικά την πραγματικότητά μας. Η γλώσσα, λοιπόν, είναι ένα βασικό μέσο για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ευχή μου είναι το βιβλίο Nοο|τροπία να χρησιμοποιηθεί ως ένα βιβλίο «εργασίας». Να χρησιμοποιηθεί σαν μία πυξίδα από όποιον επιθυμεί να μάθει να χειρίζεται τη δύναμη της γλώσσας για να δημιουργήσει αλλαγή σε επίπεδο νοοτροπίας, με σκοπό την εξέλιξη, την αυτοπραγμάτωση και την ευημερία.

Νοοτροπία
Εγχειρίδιο ευημερίας
Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης
Πεδίο
352 σελ.
ISBN 978-960-635-748-0
Τιμή €17,70

Keywords
Τυχαία Θέματα