Λίτσα Τότσκα

00:56 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

«Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία απ’ οτιδήποτε αγγίξεις» έχει πει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ιστορία λοιπόν που θα σας διηγηθώ, έχει αφετηρία την εποχή που ο Κωνσταντίνος, ο γιος μου, ήταν μαθητής Δημοτικού και παθιαζόταν με το Σύμπαν επειδή ήθελε να γίνει αστροφυσικός. Πάνω στην κουβέντα φτάσαμε και στους αστερισμούς. «Ξέρεις ότι ο Ουρανός μιλά ελληνικά;» τον ρώτησα. Του διηγήθηκα όσους μύθους ήρθαν στο μυαλό μου κι έψαξα κάποιο βιβλίο για την ηλικία του, που να τον ταξιδέψει και να ενώσει τις δύο αγάπες του: το Σύμπαν και τον ελληνικό

μύθο. Άδικος κόπος. Χρόνια αργότερα, μοιράστηκα την ιστορία μου με τον εκδότη Διονύση Βαλεριάνο της Ελληνοεκδοτικής. Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο, με την πολύτιμη συνδρομή της εικονογράφου Μαρίας Μανουρά, που ζωντάνεψε με έμπνευση και ευαισθησία τους ήρωες του μύθου.

Πιστεύω ότι ο Ουρανός είναι ένα καθολικό σημείο συνάντησης, ένα… meeting point για μικρούς και μεγάλους, για ερωτευμένους και οικογένειες. Εκεί συναντήθηκαν οι απορίες μου για το Σύμπαν και η αγάπη μου για τον ελληνικό μύθο, όταν μία ξάστερη νύχτα η μητέρα μου, που δεν ζει πια, μου έδειξε τη Μεγάλη, τη Μικρή Άρκτο και τον Πολικό Αστέρα. Τα χρόνια πέρασαν, ακολούθησαν… έναστροι έρωτες και ξανασυναντήθηκα με τον ουρανό και τα μυστήριά του μέσα από τις απορίες του γιου μου.

Δεν σηκώνουμε πια το βλέμμα μας στον ουρανό τόσο συχνά. Ίσως, γιατί ζούμε στην εποχή της απομάγευσης. Νομίζουμε ότι όλα τα ξέρουμε και δύσκολα εντυπωσιαζόμαστε. Είναι και η φωτορύπανση: οι αστρονόμοι διαπίστωσαν πως ο Γαλαξίας δεν είναι πια ορατός στο ένα τρίτο της ανθρωπότητας. Ίσως, λοιπόν, δεν μένει πολύς καιρός για βραδιές κάτω από τ’ άστρα μαζί με όσους αγαπάμε. Θα ήθελα το βιβλίο μου να δώσει αφορμή για τέτοιες συναντήσεις.

Ο ελληνικός μύθος είναι μια μορφή αποκρυσταλλωμένης συλλογικής μνήμης, άρα ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά. Φύλαξε μέσα του έναν σπόρο που έδωσε καρπούς: την ελληνική φιλοσοφία και τον δυτικό πολιτισμό. Χωρίς τη μαγεία, τα μηνύματα, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μας προσφέρει, έπρεπε ν’ αρχίσουμε από την αρχή. Ο ελληνικός μύθος είναι η ταυτότητά μας. Καλό το Halloween και η πινιάτα (που κάνει θραύση στα παιδικά πάρτι), δεν έχω κανένα πρόβλημα που ζω σ’ ένα παγκόσμιο χωριό, αλλά να μην ξέρω τους ήρωες που κρύβονται πίσω από τη Μεγάλη και τη Μικρή Άρκτο; Να μη συναντήσω ποτέ τις Πλειάδες και τις Υάδες, που ειδοποιούσαν κάποτε τους γεωργούς ότι ήρθε η ώρα να σπείρουν; Η ελληνική μυθολογία δεν είναι μόνο ο Ηρακλής, ο Θησέας και οι Αργοναύτες.

{jb_quote} Δεν σηκώνουμε πια το βλέμμα μας στον ουρανό τόσο συχνά. Ίσως, γιατί ζούμε στην εποχή της απομάγευσης. {/jb_quote}

Ό,τι μας δίνει ταυτότητα και υπόσταση, μας θωρακίζει απέναντι στα fake news που μας κατακλύζουν. Αν όμως έχεις χάρτη και πυξίδα, δύσκολα θα χαθείς στη διαδρομή. Έγραψα το βιβλίο για παιδιά κάθε ηλικίας, φιλοπερίεργα και με ταξιδιάρικο νου: τα προσκαλώ να σηκώσουν το βλέμμα στον ουρανό τις ξάστερες νύχτες και να ονειρευτούν συντροφιά με τους ήρωες του ελληνικού μύθου.

Με γοητεύουν οι «παλιοί τρόποι». Κρύβουν μέσα τους μία σοφία. Θυμίζουν ότι όλα στη ζωή είναι κύκλος και όχι… τετράγωνο, όπως τα post it που κολλούσαμε κάποτε στο ψυγείο με τις υποχρεώσεις μας, πριν κι αυτά τα καταπιεί η ηλεκτρονική χοάνη. Νιώθω πως έχουμε κάπως «ποινικοποιήσει» τη φαντασία. Η γενιά μου… πάτησε χώμα, μεγάλωσε με το θρόισμα των δέντρων, αφουγκράστηκε τη φύση και γοητεύτηκε από παραμύθια και ιστορίες που άκουσε ή διάβασε σε βιβλία χάρτινα. Οι φθορές στα πολυκαιρίσια βιβλία είναι τα παράσημά τους, σημαίνει ότι αγαπήθηκαν. Οι σημειώσεις και οι αφιερώσεις τους θυμίζουν στιγμές που καθόρισαν τις επιλογές και την πορεία μας. Η ψηφιακή φωτογραφία δεν έχει πίσω μέρος για καρδούλες και αφιερώσεις κι ας έκανε η τεχνολογία ευκολότερη τη δουλειά και τη ζωή μας.

Κάθε κεφάλαιο της ζωής έχει την ώρα του και τους πρωταγωνιστές του. Παίρνουμε, δίνουμε, παθαίνουμε και μαθαίνουμε. Νοιώθω ευγνωμοσύνη για τις εμπειρίες μου και έχω συμφιλιωθεί με τις… γρατσουνιές μου. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Τι άλλο είμαστε από συλλέκτες εμπειριών; Όταν ο Κωνσταντίνος κάνει όνειρα, του απαντώ: «Sky is the limit». Είναι έφηβος πια και δεν θέλω να χάσει τη μαγεία που κρύβει η ζωή, γιατί… έχει η ζωή γυρίσματα, όπως λέμε όσοι κάνουμε ραδιοφωνική συντροφιά τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο ουρανός μιλά ελληνικά
Οι αστερισμοί στην Ελληνική Μυθολογία
Λίτσα Τότσκα
εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
Ελληνοεκδοτική
88 σελ.
ISBN 978-960-563-590-9
Τιμή €10,00

Keywords
Τυχαία Θέματα