Όταν ο Εμίλ Ζολά έγινε αυτόπτης μάρτυρας σε ξιφομαχία

Το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου 1870, ο ζωγράφος Εντουάρ Μανέ και ο συγγραφέας και τεχνοκριτικός Λουί Εντμόν Ντιραντί συναντήθηκαν για να μονομαχήσουν στο πάρκο Σεν-Ζερμέν, στο Παρίσι, ώστε να λύσουν τις καλλιτεχνικές διαφορές τους. Στις 11 ακριβώς οι δύο μονομάχοι έβγαλαν τα ξίφη τους. Ευτυχώς δε χύθηκε πολύ αίμα: νικητής αναδείχθηκε ο Μανέ, αφού τραυμάτισε ελαφρά με το ξίφος του τον αντίπαλό του στο στήθος.

Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου ήταν ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, ο οποίος υπέγραψε το επίσημο έγγραφο καταγραφής της μονομαχίας. Το εν λόγω

έγγραφο βγαίνει τώρα σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s και εκτιμάται ότι θα πωληθεί έναντι 4.000-6.000 δολαρίων.

Δεν πρόκειται βέβαια για κάποιο έγγραφο με λογοτεχνική αξία, αφού δεν είναι περιγραφή της ξιφομαχίας, αλλά για ένα μάλλον τυπικό, γραφειοκρατικό έγγραφο με προκαθορισμένο τρόπο καταγραφής του περιστατικού. «Σαφώς επρόκειτο για τυποποιημένη διαδικασία, και αυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο συχνά συνέβαιναν τέτοια περιστατικά στην πολιτιστική παρισινή ζωή. Νομίζω ότι μας παρέχει μια καλή ένδειξη για την τρέλα της εποχής», αναφέρει σχετικά ο Τόμας Βένινγκ, επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του οίκου Christie’s στο Λονδίνο.

Η δημοπρασία του εγγράφου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από την 1η έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, Εμίλ Ζολά,otan, emil zola