Το ποίημα του Κόλεριτζ στα αρχαία ελληνικά που αποτελεί εθνικό θησαυρό για το Ηνωμένο Βασίλειο

08:18 2/4/2023 - Πηγή: Diastixo

Φρένο προσωρινά έβαλε η βρετανική κυβέρνηση στην πώληση σε αγοραστή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου ενός πολύτιμου χειρογράφου του Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ, ενός από τους σημαντικότερους Βρετανούς ποιητές, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί ένας εγχώριος αγοραστής που θα προσφέρει το ποσό των 20.400 λιρών, ώστε το χειρόγραφο να παραμείνει εντός των συνόρων της χώρας.

Πρόκειται για ένα ποίημα που ο Κόλεριτζ έγραψε σε ηλικία 19 ετών, στις 16 Ιουνίου 1792, με θέμα το δουλεμπόριο στις Δυτικές

Ινδίες, παραθέτοντας τα δεινά της δουλείας και τις κακουχίες των σκλαβωμένων ανθρώπων. Το ποίημα, με τίτλο στα λατινικά «Sors misera servorum in insulis Indiae occidentalis» [Ωδή εις το σκλαβοπάζαρο των Δυτικών Ινδιών], είναι γραμμένο στα αρχαία ελληνικά, με τη μορφή σαπφικής ωδής, και εκτείνεται σε 24 τετράστιχα. Μάλιστα, με το ποίημα αυτό ο Κόλεριτζ είχε κερδίσει το μετάλλιο Browne κλασικής σύνθεσης του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, όπου φοιτούσε.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, το συγκεκριμένο χειρόγραφο θα πρέπει να θεωρηθεί εθνικός θησαυρός και να αποτραπεί η εξαγωγή του εκτός της χώρας. Για τον λόγο αυτό δόθηκε περιθώριο έως τις 16 Μαΐου, ώστε να βρεθεί εγχώριος αγοραστής.

Keywords
Τυχαία Θέματα