ΑΠΕ: σε λάθος κατεύθυνση οι προτάσεις Κουβέλη λέει ο ΣΕΦ

14:54 5/3/2012 - Πηγή: Econews

Περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει, δημιουργεί η πρόταση που παρουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Σ. Κουβέλης για τη χρηματοδότηση και τη βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου ανάπτυξης των ΑΠΕ, λέει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) (διαβάστε τις προτάσεις Κουβέλη για τις ΑΠΕ στο econews).

Όπως αναφέρει ο ΣΕΦ “παρά τις καλές προθέσεις του

συντάκτη, ο αποσπασματικός τρόπος που αντιμετωπίζει ορισμένα κρίσιμα θέματα και ο πρόχειρος τρόπος σύνταξης των σχετικών τροπολογιών, απειλούν να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες την αγορά”.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο ΣΕΦ, “κρίσιμες προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών αποτελούν η σταθερότητα του νομοθετικού πλαισίου και η συνολική αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, όχι μια διαρκής αποσπασματική προσθήκη αλληλοαναιρούμενων διατάξεων και λογικών ή και παράλογων αιτημάτων που διάφοροι θέτουν κατά καιρούς στους βουλευτές”.

Ο ΣΕΦ αναφέρει ενδεικτικά τις προτάσεις που αφορούν την επιβολή τέλους στη μεταβίβαση των αδειών και την αύξηση των εγγυημένων τιμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, οι οποίες κινούνται προς μία κατεύθυνση σαφώς αντίθετη από αυτή που εγγυάται μια βιώσιμη αγορά ΑΠΕ σε βάθος χρόνου με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές.

1. Επιβολή τέλους μεταβίβασης των αδειών για έργα ΑΠΕ

Η μεταβίβαση αδειών, με εξαίρεση αυτές που αφορούν ενδοομιλικές μεταβιβάσεις ή λειτουργούντα έργα, δεν είναι μια πρακτική που βοηθά την υγιή ανάπτυξη της αγοράς. Ο τρόπος καταπολέμησής της όμως δεν είναι η «νομιμοποίηση» των συναλλαγών αυτών και η διατίμηση των αδειών με νόμο ή υπουργική απόφαση. Αυτό απλώς θα διαιωνίσει το πρόβλημα, αυξάνοντας το συνολικό επενδυτικό κόστος.

Με τις σημερινές συνθήκες, επενδυτές καταφεύγουν στην εξαγορά μιας άδειας όχι γιατί ενδιαφέρονται για την υψηλή ταρίφα που έχει διασφαλίσει, αλλά γιατί δεν έχουν εναλλακτική λύση. Αν υποβάλουν μια νέα αίτηση σήμερα θα πρέπει να αναμείνουν για ένα χρονικό διάστημα αρκετών ετών, πριν τους παρασχεθεί ηλεκτρικός χώρος. Το τίμημα που καταβάλουν για την εξαγορά αναιρεί το όφελος από την υψηλότερη ταρίφα (η επιβάρυνση από μία εξαγορά άδειας αντιστοιχεί σήμερα σε τουλάχιστον 20% αύξηση στην ταρίφα για να πετύχει ο επενδυτής την ίδια απόδοση σε σχέση με το ίδιο έργο χωρίς αυτή την πρόσθετη επιβάρυνση). Έτσι, καρπώνεται τελικά ένας μεσάζοντας την υπεραξία της άδειας ενώ και οι επενδυτές δεν ωφελούνται την υψηλή ταρίφα και επιβαρύνεται ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και εν τέλει οι καταναλωτές.

Μια βιώσιμη λύση είναι να χάσουν οι αναξιοποίητες άδειες σημαντικό μέρος της προστιθέμενης αξίας που κατέχουν σήμερα, να αποδεσμεύσουν τον ηλεκτρικό χώρο που καταλαμβάνουν και να δοθεί άμεσα πρόσβαση σε νέους επενδυτές στο πολύτιμο αγαθό του ηλεκτρικού χώρου. Αν τηρηθεί αυστηρά και απαρέγκλιτα η πρόνοια του Ν.3851/2010 ώστε η προσφορά όρων σύνδεσης να δίνεται από τον Διαχειριστή το πολύ εντός τετραμήνου και η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου να γίνεται με κατάθεση εγγυητικής επιστολής,

Keywords
Τυχαία Θέματα