Ασωπός: απολογισμός των δράσεων του ΥΠΕΚΑ για τη ρύπανση του ποταμού

13:44 10/2/2012 - Πηγή: Econews

Τον απολογισμό των δράσεων του ΥΠΕΚΑ για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στον πολύπαθο ποταμό Ασωπό έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα «Ασωπός δύο χρόνια μετά»: Η πορεία υλοποίησης του «προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της περιβαλλοντικής κρίσης στον Ασωπό».

Τα σημαντικότερα σημεία

της ομιλίας του υπουργού:

—Τι επικρατεί στην περιοχή του Ασωπού

Είναι γνωστό ότι στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, λειτουργούν περισσότερες από 1.000 μονάδες βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας, (μεγάλες βιομηχανίες μεταλλουργίας, αλουμινοβιομηχανίας, βυρσοδεψεία, βαφεία, φινιριστήρια υφασμάτων και βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων), χωρίς ωστόσο η περιοχή να είναι χαρακτηρισμένη ως «βιομηχανική ζώνη».

Με άλλα λόγια, στην περιοχή δημιουργήθηκε ένα «άτυπο» βιομηχανικό πάρκο, χωρίς υποδομές και έλεγχο για την απόρριψη των ανεπεξέργαστων υγρών, αποβλήτων, τόσο στον Ασωπό και στους παραπόταμους του, όσο και απ’ ευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω γεωτρήσεων και φρεάτων.

Η υπόθεση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στα νερά του Ασωπού δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2007, όταν μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, και άλλων διαπιστευμένων εργαστηρίων, ανίχνευσαν την παρουσία μεταξύ άλλων και εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Η ρύπανση συνίσταται στην παρουσία βαρέων μετάλλων (ολικού χρωμίου, εξασθενούς χρωμίου, νικελίου, αρσενικού, μόλυβδου και άλλων), καθώς και νιτρικών, αρκετές φορές πάνω από τις τιμές που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Το θέμα «Ασωπός» κηρύχθηκε από το πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ως περίπτωση «Ειδικής Εθνικής Παρέμβασης» και έδωσε εντολή στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) να προβεί στη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων.

—Τι πρέπει να προβλέπουν τα έργα αποκατάστασης

Η ουσία, ωστόσο, της λύσης του προβλήματος δεν μπορεί να περιορισθεί στην καταστολή αλλά να επεκταθεί και στην εφαρμογή δράσεων και υλοποίηση έργων που:

•      Πρώτα από όλα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία
•      Αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις πηγές μεγάλης ρύπανσης
•      Βασίζονται στην εγγενή στη νομοθεσία μας “αρχή της πρόληψης”.

Η ουσιαστική ανταπόκριση της πολιτείας στο θέμα του Ασωπού ήρθε μόλις στις αρχές του 2010.

—Το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ τον Φεβρουάριο του  2010

Στις 8 Φεβρουαρίου 2010, η τότε Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε στα Οινόφυτα το πρόγραμμα του υπουργείου για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης στον Ασωπό, οι βασικοί στόχοι του οποίου είναι:

•      Η εξασφάλιση ασφαλούς νερού
•      Η θεσμική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής
•      Ο αποτελεσματικός έλεγχος των πηγών ρύπανσης (βιομηχανικών, αστικών, αγροτικών) με στόχο την ελαχιστοποίηση
•      των απορριπτόμενων φορτίων
•      Η εντατικοποίηση των ελέγχων
•      Η διερεύνηση έργων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής

Keywords
Τυχαία Θέματα