Ενεργειακό Πιστοποιητικό: αναστολή για ενοικιαζόμενα μελετά το ΥΠΕΚΑ

15:51 11/1/2012 - Πηγή: Econews

Την αναστολή της εφαρμογής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε μισθώσεις ακινήτων εξετάζει το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr.

Αυτό επισημαίνεται σε έγγραφη απάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται

ότι από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, για να προχωρήσουν σε ενοικίαση, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πρέπει να προσκομίζουν ενεργειακά πιστοποιητικά στις εφορίες. (Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού)

Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών κυμαίνεται από 1 – 2,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξετάζει το θέμα της περαιτέρω παράτασης μη εφαρμογής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε μισθώσεις όχι μόνον από πλευράς οικονομικής συγκυρίας αλλά και από πλευράς των κοινοτικών μας υποχρεώσεων για ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της χώρας», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απάντησή του.

Υπενθυμίζεται ότι την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου είχε ζητήσει με επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ στις αρχές του μήνα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), επισημαίνοντας ότι «η ενεργειακή επιθεώρηση επιβάλλεται σε περίοδο μείωσης των ενοικίων και έρχεται να προστεθεί στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, στις βεβαιώσεις πολεοδομικής νομιμότητας που θεσπίστηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα και τα νέα ‘εξαρτημένα τοπογραφικά’ που απαιτούνται σε όλα τα συμβόλαια, ακόμη και στις γονικές παροχές».

Αντίθετοι στην εφαρμογή του μέτρου δηλώνουν επίσης ιδιοκτήτες και επιθεωρητές, που αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά του και θεωρούν ότι πρόκειται για μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση χωρίς ουσιαστική συνεισφορά.

Θετικά διακείμενοι προς το νέο μέτρο είναι οι ενοικιαστές, οι οποίοι πιστεύουν ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό θα τους προστατεύσει από τυχόν αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα