Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις: ποια έργα επιταχύνει το ΥΠΕΚΑ

14:44 11/1/2012 - Πηγή: Econews

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την προσπάθεια για την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε διάφορους τομείς αρμοδιότητας του.

Με στόχο την επιτάχυνση των έργων αυτών, το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι προβαίνει στη συστηματική άρση διοικητικών εμποδίων που δεν αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και επιβαρύνουν τόσο τη Δημόσια Διοίκηση όσο και τον ιδιωτικό τομέα με περιττό διοικητικό φόρτο και οικονομικό κόστος.

Στην κατεύθυνση αυτή, αξιολογήθηκαν

από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και εγκρίθηκαν από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι περιβαλλοντικοί όροι σειράς έργων υποδομών, αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, τουριστικών εγκαταστάσεων και βιομηχανικών μονάδων.

Μεταξύ άλλων, έχουν υπογραφεί, το τελευταίο τρίμηνο του 2011, αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορούν σε:

α) Έργα υποδομών:

· Οδικά έργα: σύνδεση του νέου λιμένα Αιγίου με την εθνικό οδό Αθήνας-Πάτρας, τμήματα του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης στην περιοχή του Ρεθύμνου και των Χανίων, αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, τμήμα της οδού Άστρος – Λεωνίδιο – Φωκιανός – Κυπαρίσσι, τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου – Επισκοπής, οδός Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα, παράκαμψη Ζαγοράς, σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων της Εγνατίας Οδού στους Ν. Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Γρεβενών κ.α.

· Έργα ύδρευσης και άρδευσης: Ύδρευση Χαλκιδικής από το φράγμα Πετρένια (4.500 κ.μ. την ημέρα), βελτίωση ύδρευσης οικισμών του Ν. Αιτωλοακαρνανίας (400 κ.μ. την ημέρα), επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού στους Δήμους της Δυτικής Αχαΐας

· Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) και δίκτυα αποχέτευσης, στην περιοχή Λουτρακίου Αριδαίας, σε οικισμούς του Ρεθύμνου, σε οικισμούς της Ορεστιάδας, σε οικισμούς της περιοχής Βεγορίτιδας Πέλλας, αναβάθμιση ΕΕΛ του Δήμου ΚΩ (τριτοβάθμια επεξεργασία) κ.α.

· Εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων: ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της κεντρικής Κέρκυρας στη θέση Τεμπλόνι δυναμικότητας 122.000 τόνων/έτος που συμπληρώνει τον υφιστάμενο χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής και εγκατάσταση επεξεργασίας μη επικινδύνων αποβλήτων, αναβάθμιση της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης δυναμικότητας 180.000 τόνων/έτος με επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής, ενεργειακή αξιοποίηση του βιαερίου, αναβάθμιση της μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων και μονάδα τεμαχισμού ογκωδών αποβλήτων (Ηράκλειο Κρήτης), τροποποίηση μονάδας μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων 300.000 τόνων/έτος, κλπ.

· Σιδηροδρομικά έργα: σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου με το εργοστάσιο της SOVEL στον Αλμυρό Μαγνησίας και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης

Keywords
Τυχαία Θέματα