Κίνα: συγκίνηση και εορτασμοί για την απελευθέρωση 6 γιγάντιων πάντα

10:55 11/1/2012 - Πηγή: Econews

Έξι γιγάντια πάντα θα απελευθερώσει σήμερα η Κίνα σε ημιάγριο περιβάλλον, στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος που διεξάγει για την ενίσχυση του πληθυσμού τους με ζώα που ανατράφηκαν σε αιχμαλωσία.

Η επιστροφή των έξι γιγάντιων πάντα στο φυσικό τους περιβάλλον θεωρείται ορόσημο για το πρόγραμμα αποκατάστασης, που θα διαρκέσει περίπου 50 χρόνια, και για τον εορτασμό της απελευθέρωσης σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή στην κινεζική επαρχία Σιτσουάν, όπου θα παραβρεθούν διασημότητες, αθλητές και πολιτικοί.

Το πρόγραμμα θεωρείται εξαιρετικά ελπιδοφόρο για την

αύξηση του πληθυσμού των γιγάντιων πάντα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ωστόσο, μερίδα επιστημόνων εμφανίζεται επιφυλακτική καθώς περνά σε δεύτερη μοίρα η προστασία των ζώων που ήδη βρίσκονται στην άγρια φύση, που είναι και το ουσιαστικό ζήτημα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τελευταία απελευθέρωση πάντα που είδε το φώς της δημοσιότητας κατέληξε σε τραγωδία, αφού το ζώο πέθανε σε σύντομο χρονικό διάστημα αφότου εισήχθη στο φυσικό του περιβάλλον, όταν δέχτηκε επίθεση από άλλα άτομα του είδους του.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η σταδιακή απελευθέρωση των ζώων θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Τα έξι γιγάντια πάντα θα απελευθερωθούν σε ελεγχόμενο ημιάγριο περιβάλλον, όπου θα εκπαιδευτούν για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα