Μύκονος-Σαντορίνη: «όργιο» πολυτελών αυθαιρέτων – Έρχονται κατεδαφίσεις

16:03 5/3/2012 - Πηγή: Econews

Σαράντα και πλέον αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν τους τελευταίους μήνες στη Μύκονο εντόπισαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία” οι ιδιοκτήτες των πολυτελών αυθαιρέτων κάνουν χρήση των διατάξεων περί τακτοποίησης για να τα νομιμοποιήσουν με σχετικά μικρό κόστος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη διαμηνύει ότι θα προχωρήσει άμεσα σε κατεδαφίσεις και δηλώνει ότι το «κυνηγητό των παραβατών θα είναι ανελέητο και ο νόμος θα εφαρμοστεί».

Τα αυθαίρετα που εντοπίστηκαν στη Μύκονο δεν έχουν καν οικοδομική άδεια στην πλειονότητά τους, καθώς οι ιδιοκτήτες κατέβαλλαν το “φθηνό” πρόστιμο τακτοποίησης αντί για την “ακριβή” έκδοση αδείας.

Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω κτισμάτων -πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, αλλά και ξενοδοχεία- εκμεταλλεύτηκαν την υπουργική απόφαση Σηφουνάκη, σύμφωνα με την οποία μπορούν να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανέγερσή τους με προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί ο «σκελετός» τους μέχρι τον Ιούλιο του 2011 (έναρξη εφαρμογής του νόμου για την τακτοποίηση).

Το δημοσίευμα της “Ημερησίας” αναφέρει πως οι παραβάτες προέβησαν σε ψευδείς δηλώσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης του σκελετού του κτηρίου, καθώς η κατασκευή των αυθαιρέτων ξεκίνησε μετά το Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ενώ δεν υπήρχαν αεροφωτογραφίες.

Σημειώνεται πως κατεδαφίσεις αυθαιρέτων πραγματοποιούνται στην Επιταλίου της Ηλείας ενώ αναμένεται σύντομα, όπως αναφέρει, να μπουν μπουλντόζες και στη Μύκονο αλλά και στην Ανατολική Αττική, όπου μαζί με τη Σαντορίνη και άλλες τουριστικές περιοχές έχει εντοπιστεί σωρεία παραβάσεων.

Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος, αλλά και το γεγονός ότι ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ισχύει χωρίς να ισχύει αντίστοιχος για την ταυτότητα των κτιρίων, επιτρέπει την κατασκευή νέων αυθαιρέτων χωρίς κυρώσεις.

—Ανεξέλεγκτη η κατάσταση και στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στη Σαντορίνη παρατηρείται σωρεία αυθαίρετων παρεμβάσεων σε κτίσματα, κυρίως στην Οία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει κινήσεις για να αποτραπούν, παρά τις καταγγελίες στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Οι παρεμβάσεις μάλιστα στα υπόσκαφα της καλντέρας εγκυμονούν σοβαρούς κίνδυνους για την περιοχή.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα