Παραισθησιογόνα και αντικαταθλιπτικά στην αυλή του σπιτιού μας;

14:11 7/2/2012 - Πηγή: Econews

Ένας μικροοργανισμός που αναπτύσσεται στο κομπόστ λειτουργεί ως ψυχοτρόπος ουσία όταν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρόκειται για το μικρόβιο M. vaccae το οποίο έχει την ιδιότητα να εκτοξεύει τα επίπεδα σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης* τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ποντίκια, λειτουργώντας όπως ακριβώς τα αντικαταθλιπτικά χάπια.

Οι “ναρκωτικές” επιδράσεις του εν λόγω βακτηρίου είχαν ανακαλυφθεί -κατά λάθος- πριν από περίπου μια δεκαετία.

Μια γιατρός εν ονόματι Μέρυ Ο Μπράιεν παρασκεύασε

έναν ορό με το M. vaccae και το χορήγησε σε καρκινοπαθείς, ελπίζοντας ότι θα ενίσχυε το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Αντ’ αυτού παρατήρησε ένα διαφορετικό σύμπτωμα: η διάθεσή τους βελτιώθηκε, δήλωσαν χαρούμενοι και ο πόνος περιορίστηκε σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν προσέλαβαν δόση του βακτηρίου. Περαιτέρω έρευνες σε ποντίκια επιβεβαίωσαν τις παρενέργειες του βακτηρίου.

Η αναθυμιάσεις της “χαράς” αναδύονται από το κομπόστ -το οργανικό υλικό που προέρχεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων- λόγω της διάσπασης των φυτικών ουσιών από το M. vaccae.

Οι επιστήμονες το αποκαλούν “γεωσμίνη” και πρόκειται για τη μυρωδιά εκείνη που χαρίζει τη γήινη γεύση στα παντζάρια και τα καρότα.

*Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα