Ρεπορτάζ από τον βυθό: οκτώ καταδύσεις με το βαθυσκάφος «Θέτις»

17:59 7/5/2012 - Πηγή: Econews

Την περιοχή γύρω από το νησάκι Ντία, ανοιχτά του κόλπου του Ηρακλείου, που είχε εξερευνήσει πριν από 35 χρόνια ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό, «σάρωσε» πριν από λίγες ημέρες το βαθυσκάφος «Θέτις» του ωκεανογραφικού «Αιγαίο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, το «Θέτις» έκανε συνολικά οκτώ καταδύσεις την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, που συνδιοργανώνουν στο Ενυδρείο Κρήτης

το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το ΕΛΚΕΘΕ.

Στις καταδύσεις του «Θέτις» δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του Τύπου είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον βυθό και να γνωρίσουν τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Παράλληλα με το «Θέτις» και το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» υποδέχτηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου μικρούς και μεγάλους φίλους της εξερεύνησης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους επιστήμονες και το πλήρωμα για το ερευνητικό έργο που πραγματοποιεί το ΕΛΚΕΘΕ.

Όπως επισημαίνει ο γεωλόγος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και συντονιστής του τμήματος υποβρύχιων δραστηριοτήτων του κέντρου, Δημήτρης Σακελλαρίου, μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας του «Αιγαίο» αποτελεί η υποθαλάσσια αρχαιολογία.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2000 σε συνεργασία με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων για να γίνει χαρτογράφηση των αρχαίων ναυαγίων στις ελληνικές θάλασσες με περισσότερα από 15 με 20 ερευνητικά ταξίδια, μέχρι στιγμής, σε Χερσόνησο του Αθω, Καστελόριζο, Κρήτη, όπου έχουν βρεθεί περισσότερα από 30 με 35 αρχαία ναυάγια.

Τα ευρήματα είναι από αμφορείς που, ουσιαστικά, επιτρέπουν να ανασυσταθούν εμπορικοί δρόμοι της αρχαιότητας αλλά και πολεμικά αεροπλάνα ή πλοία που έχουν βυθιστεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα