Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ο Παπακωνσταντίνου

09:38 14/2/2012 - Πηγή: Econews

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, θα εκπροσωπήσει σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2012, την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλες.

Η Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας περιλαμβάνει θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ατζέντα

και έχουν σημαντική επιρροή στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της νομοθετικής δραστηριότητας, θα συζητηθούν δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες: ο Κανονισμός για τις δι-ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές και τη χρηματοδότησή τους και η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» από την πλευρά τη συνεισφοράς του ενεργειακού τομέα. Επίσης, η Προεδρία της Δανίας θα ενημερώσει για την πορεία της Πρότασης της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις. Τέλος, ο Υπουργός ΠΕΚΑ στο πλαίσιο του Συμβουλίου έχει κληθεί να ενημερώσει τους ομολόγους του για την ένταξη της Ελλάδας στην Διεθνή Συνεργασία για το μηχανισμό υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ακολουθεί σημείωμα για τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου:

Πρόταση Κανονισμού για τις Ενεργειακές Υποδομές

Η πρόταση Κανονισμού αφορά τη θέσπιση νέων κατευθυντηρίων γραμμών για την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ μέχρι το 2020. Παράλληλα, η χρηματοδοτική πτυχή της πρωτοβουλίας αυτής εμπίπτει στο πλαίσιο ορισμού των γενικότερων δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ για την επόμενη επταετία και τελεί επίσης υπό εξέταση (με € 9.1 δις για τον τομέα ενέργειας). Η πρόταση της Επιτροπής εισάγει καινοτομίες ως προς τον εντοπισμό και την επιλογή των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που κρίνονται ως τα πλέον απαραίτητα για την ορθή εξέλιξη του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, την ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς και την ασφάλεια του εφοδιασμού της. Προτείνει επίσης συγκεκριμένη αδειοδοτική μεταχείρισή τους για την επιτάχυνση και τη θέση τους σε λειτουργία σύντομα. Θέτει τέλος απαιτήσεις ως προς τη ρυθμιστική αντιμετώπιση των έργων αυτών, και καθορίζει και κανόνες και κριτήρια για την, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χρηματοδότησή τους από δημόσιους πόρους. Η πρόταση αυτή έχει τον χαρακτήρα επείγοντος, δεδομένης του μακροχρόνιου ορίζοντα ανάπτυξης των απαιτούμενων υποδομών. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει η πρόταση της Επιτροπής που αφορά την επέκταση της υπάρχουσας υποδομής, τόσο για τον ηλεκτρισμό όσο και για το φυσικό αέριο, ως προς τον άξονα Βορρά-Νότου, η οποία θα ενισχύει την περιφερειακή συνεργασία και κατ’ επέκταση τη θέση της χώρας μας. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι για την επιλογή των αναγκαίων έργων υποδομής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η περιφερειακή ισορροπία και η μη ενεργειακή απομόνωση περιοχών, όπως τα νησιά.

Στρατηγική «Ευρώπη 2020»

Η ευρύτερη οικονομική Στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2010. Κατά το φετινό εξάμηνο, το Συμβούλιο Ενέργειας καλείται να σ

Keywords
Τυχαία Θέματα