Παίρνει μπρος ο «θησαυρός» που αλλάζει τα δεδομένα -Πού βρίσκεται

Να εδραιώσει περαιτέρω την ηγετική της θέση στον κλάδο της παραγωγής «λευκού χρυσού» έχει ως στόχο η χώρα της Νότιας Αμερικής που ήδη δρομολογεί πέντε νέα έργα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του πλανήτη διαδραματίζει η Χιλή, δεδομένου ότι έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο, την ίδια ώρα που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του εν λόγω μετάλλου, το οποίο εξαιτίας της σπουδαιότητάς του έχει το παρατσούκλι

«λευκός χρυσός».

Το 2023 η παραγωγή λιθίου η χώρα της Νότιας Αμερικής ανήλθε 44.000 μετρικούς τόνους, ενώ στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να την αυξήσει περαιτέρω.

Όπως, μάλιστα, ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση, στόχος είναι να αναπτυχθούν έως και πέντε νέα έργα στη χώρα σε νέες αλυκές που θα αυξήσουν περαιτέρω την ισχύ της Χιλής στο μέλλον.

Για το σκοπό αυτό έχει αρχίσει να δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος. Η διαδικασία θα διαρκέσει 60 ημέρες και η κυβέρνηση, τον Ιούλιο, θα ανακοινώσει για ποιες αλυκές θα υπάρξει ενδιαφέρον, δήλωσε η Aurora Williams, Υπουργός Εξορύξεων της Χιλκής στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Αν εκδηλώσουν ενδιαφέρον πάνω από μία εταιρείας, θα εκκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με τη Williams.

Ο πρόεδρος της Χιλής, Gabriel Boric, έχει ως στόχο να επεκτείνει τη βιομηχανία λιθίου στη χώρα, με αυξημένο κρατικό έλεγχο.

Να θυμίσουμε ότι το λίθιο αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου, που με τη σειρά τους είναι το ακριβότερο και πιο σημαντικό εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με δεδομένο ότι αυτά στο μέλλον θα αναδειχθούν στο κυρίαρχο αυτοκινητικό καθεστώς, η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία.

Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του μετάλλου το 2023 κατέρρευσε πάνω από 80%, στα 13.200 δολάρια ο τόνος- χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, λόγω της μειωμένης ζήτησης για ηλεκτρικά ΙΧ κυρίως στην Κίνα.

Η υπερπροσφορά, λοιπόν, του λιθίου ανάγκασε αρκετές εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή του μετάλλου.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα