Τι πρέπει να κάνεις αν δεις τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σηκωμένους -Πότε πρέπει να καλέσεις την Αστυνομία

Πληθαίνουν τα μέλη του «κινήματος» των υαλοκαθαριστήρων που αποσκοπεί στην καταπολέμηση ενός αντικοινωνικού φαινομένου των ελληνικών δρόμων.

Αλόγιστες είναι οι διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας, με αναρίθμητους οδηγούς να καταλύουν κάθε οδικό κανόνα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους.

Την τιμητική τους έχουν -μεταξύ άλλων- τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, οι ράμπες ΑμΕΑ, που κατακλύζονται από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, καθιστώντας αβιώτο

τον βίο πολλών συμπολιτών μας.

Οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να καταπολεμήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά με δεδομένο ότι αυτό διαιωνίζεται, στη μάχη ρίχνονται και πολλοί απλοί πολίτες, οι οποίοι έχουν επινοήσει συγκεκριμένους τρόπους προκειμένου να γνωστοποιήσουν στον παραβάτη ότι έχει σταθμεύσει παράνομα.

Όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, ένας τρόπος επισήμανσης ότι ένα ΙΧ είναι σταθμευμένο στο λάθος μέρος είναι το σήκωμα των υαλοκαθαριστήρων του, έτσι ώστε, όταν ο παραβάτης επιστρέψει στο όχημά του να αντιληφθεί ότι η κουτοπονηριά του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους συμπολίτες του.

Συνήθως οι αγανακτισμένοι πολίτες βάζουν στο στόχαστρο αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα σε διασταυρώσεις με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών, σε ράμπες ΑμεΑ και διαβάσεις πεζών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε σηκωμένο τον υαλοκαθαριστήρα αυτοκινήτου που έχει παρκάρει έξω από ιδιωτικό πάρκινγκ.

Αναντίρρητα, η συγκεκριμένη πρακτική έχει συγκεντρώσει πολλούς θιασώτες, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο καταδεικνύεται στον παραβάτη, ότι το να βάζει… τρικλοποδιές στους συμπολίτες του δεν είναι μια ανεκτή ενέργεια.

Στον αντίποδα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου δεν είναι οι ακτιβιστές πεζοί, αλλά η αστυνομία, και ως εκ τούτου ουδείς έχει το δικαίωμα να επενεργεί με οποιονδήποτε σε ξένη ιδιοκτησία.

Όσον αφορά τον οδηγό που αντίκρισε το όχημά του με σηκωμένους υαλοκαθαριστήρες, και σε περίπτωση που αυτοί υπέστησαν φθορά από τη συγκεκριμένη πράξη, μπορεί να καταθέσει μήνυση για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ο νόμος ορίζει ότι «όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή και αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας».

Ανεξάρτητα, ωστόσο, με το όποιο δικαίωμα έχει ο ιδιοκτήτης του ΙΧ, αυτός δεν πρέπει να ξεχνάει ότι για να αντίκρισε τους υαλοκαθαριστήρες σηκωμένους κατά πάσα πιθανότητα υιοθέτησε μια οδηγική συμπεριφορά που δυσχεραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή των συμπολιτών του.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα