Hiroshima:η Mazda αναγεννά το σημείο μηδέν της ατομικής βόμβας

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Όταν έδειξαν στον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Hiroshima Mazda, Tetsuya Matsuda, τα σχέδια του πύργου που θα κατασκεύαζαν στην Hiroshima, λίγοι μπορούσαν να τον φανταστούν. Ο Πύργος Orizuru (μετάφραση / Γερανός Origami) στη Hiroshima αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και καθηλωτικές κατασκευές στην πόλη. Η αναφορά του Tetsuya Matsuda ως επιτυχημένου επιχειρηματία δεν αρκεί για να περιγράψει το έργο του. Από τότε που ανέλαβε την εταιρία, ο Matsuda

επεκτείνει συνεχώς την επιχείρηση. Αυτό περιλαμβάνει τη λειτουργία όχι μόνο αντιπροσωπειών της Mazda, αλλά και ξενοδοχείων κι εστιατορίων Οkonomiyaki (ιαπωνική εκδοχή αλμυρών pancakes) μεταξύ πολλών άλλων. Μια συνεχώς αυξανόμενη δυναστεία, με τον αριθμό των εταιριών του ομίλου να ανέρχεται πλέον σε περίπου τριάντα. 

«Η εταιρία μας ιδρύθηκε το 1933 κι αποτελεί την παλαιότερη αντιπροσωπεία της Mazda στον κόσμο. Ξεκίνησε από τον παππού μου, Soya Matsuda, ο οποίος είναι ο δεύτερος γιος του Jyujiro Matsuda, του ιδρυτή της Toyo Kogyo, γνωστής σήμερα ως Mazda», λέει ο Matsuda. «Τα πρώτα κτίρια κι εγκαταστάσεις έγιναν στάχτη από την ατομική βόμβα το 1945 με τον τότε πρόεδρο Soya Matsuda κι όλους τους υπαλλήλους του να χάνουν τη ζωή τους. Έκτοτε μεταφερθήκαμε εκεί που βρισκόμαστε τώρα, χάρη και στην απίστευτη υποστήριξη από την τοπική κοινότητα».

Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος για τον οποίο ο Matsuda αισθάνεται χρέος να προσφέρει πίσω στους ανθρώπους της Hiroshima από όταν ανέλαβε την διεύθυνση, στα 36 του χρόνια. Ως εξέχων επιχειρησιακός ηγέτης στη Hiroshima, έχει συμμετάσχει σε πολλές δραστηριότητες μνήμης κι οργανώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο, βιώνοντας από πρώτο χέρι τα τοπικά κινήματα ειρήνης. Πιστεύει επίσης ότι οι φρικαλεότητες του πολέμου δεν πρέπει να ξεχαστούν και θα πρέπει να ειπωθούν για τις επόμενες γενιές, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι η Hiroshima μπορεί να χάσει κάτι εξίσου σημαντικό: την ικανότητα να κοιτάζει το μέλλον.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σημαντικό να κοιτάξουμε πίσω. Οι φωνές των θυμάτων έχουν να πουν τόσα πολλά όταν κάποιος μιλά για τον πόλεμο και την παγκόσμια ειρήνη», λέει ο Matsuda. «Στηρίζω απόλυτα τον ρόλο της Hiroshima ως υπερασπιστή της ειρήνης. Η πόλη πρέπει όμως να αφήσει τον κόσμο να δει πόσα καταφέραμε, ότι προχωρήσαμε μετά τον πόλεμο και τι επιφυλάσσουμε για το μέλλον».

Μια εκπληκτική θέα

Ο Πύργος Orizuru της Hiroshima που άνοιξε το 2016 είναι ένα κτίριο γραφείων/καταστημάτων που βρίσκεται δίπλα στο Peace Memorial Park, έναν ανοιχτό χώρο 12.000 τετραγωνικών μέτρων αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της ατομικής βόμβας. Το όνομα Orizuru σημαίνει γερανός από χαρτί origami, σύμβολο ειρήνης στην Ιαπωνία. Το ισόγειο καταλαμβάνεται από ένα καφέ κι ένα κατάστημα που διαθέτει τοπικά προϊόντα, ενώ υπάρχει ένας εκθεσιακός χώρος που αφηγείται την ιστορία της Hiroshima. Το πραγματικό χαρακτηριστικό του πύργου, ωστόσο, είναι το κατάστρωμα παρατήρησης στον τελευταίο όροφο.

«Τη στιγμή που στάθηκα στην ταράτσα, ερωτεύτηκα τη θέα της πόλης από εκεί», αναφέρει ο Matsuda. «Ήταν πέρα ​​από εκπληκτική. Ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας από κάτω με το αστικό τοπίο πίσω του. Μια σειρά από βουνά που περιβάλλουν την πόλη. Η άμεση σκέψη μου ήταν ότι όλοι πρέπει να το δουν αυτό… Σε αφήνει άφωνο όταν σκέφτεσαι τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι ντόπιοι για την ανοικοδόμηση της πόλης τα τελευταία 70 χρόνια. Μπορείς σχεδόν να νιώσεις την απίστευτη αποφασιστικότητά τους και σκέφτηκα ότι η πόλη είναι πλέον σύμβολο της ανθρώπινης δύναμης».

Εκείνη ήταν η στιγμή που πήρε την απόφαση να αγοράσει το κτίριο ανεξάρτητα από το κόστος. «Πίστεψα ότι θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε αυτό το κτίριο σε ένα νέο ορόσημο που αντιπροσωπεύει το μέλλον της Hiroshima, το οποίο έλειπε από την πόλη. Όλοι πρέπει να δουν τη θέα από την κορυφή. Μπορούμε πάντα να κοιτάξουμε πίσω, αλλά πρέπει επίσης να κοιτάξουμε μπροστά, καθώς η Hiroshima μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από το να συνεχίσουμε να αναθεωρούμε το παρελθόν», λέει ο Matsuda.

Μέσα στον Πύργο Orizuru, οι επισκέπτες θα βρουν τον τοίχο Orizuru, έναν γυάλινο θύλακα γεμάτο με χάρτινους γερανούς, δημιουργία των επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το Orizuru — ori («διπλωμένο») και tsuru («γερανός») — είναι η πιο παραδοσιακή μορφή ιαπωνικού origami και ενέπνευσε τον Matsuda να κάνει τον πύργο στη Hiroshima το ομώνυμο του. Χρειάστηκαν σχεδόν επτά χρόνια για να μετατραπεί το κτίριο στον Πύργο Orizuru. Ο Ματσούντα παραδέχεται ότι υπήρξαν στιγμές που η πίεση τον επηρέασε πριν την ολοκλήρωση του, όμως το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι άξιζε η προσπάθεια.

The post HiroshimaMazda αναγεννά το σημείο μηδέν της ατομικής βόμβας appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα