Jessica Hawkins: πρώτη πιλότος στη Formula 1 μετά από δεκαετίες;

Η Jessica Hawkins, επαγγελματίας οδηγός αγώνων και κασκαντέρ, έγινε η πρώτη γυναίκα που οδήγησε ένα σύγχρονο μονοθέσιο της F1 τα τελευταία πέντε χρόνια. Η προηγούμενη ήταν η Κολομβιανή Tatiana Calderon, η οποία δοκίμασε μια Sauber μετά το Grand Prix του Μεξικού το 2018. H Hawkins είναι 28 ετών κι έχει αγωνιστεί σε πολλές κατηγορίες, με πιο πρόσφατη τη σειρά W που πλέον καταργήθηκε. Είναι επίσης πρωταθλήτρια Kart Μεγάλης Βρετανίας κι εντάχθηκε στην ομάδα

Aston Martin Aramco Cognizant Formula 1 (AMF1) ως πρέσβειρα οδηγός το 2021. Το εταιρικό της αυτοκίνητο είναι μια Aston Martin DBX707 κι άρχισε να προετοιμάζεται για τη δοκιμή της στο πραγματικό μονοθέσιο χρησιμοποιώντας Προσομοιωτή αγώνων AMF1. Τελικά, είχε την ευκαιρία να οδηγήσει το AMR21 (το μονοθέσιο F1 της Aston για τη σεζόν 2021) στη Βουδαπέστη, μαζί με τον δοκιμαστή κι εφεδρικό πιλότο της Aston, Felipe Drugovich.

Άραγε αυτό να σημαίνει ότι η Aston Martin σκέφτεται να απομακρύνει τον Lance Stroll και να δώσει τη θέση του στην Hawkins; Μάλλον το παραπάνω σενάριο δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Πάνε δεκαετίες που οι γυναίκες δεν έχουν εκπροσώπηση στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Μερικές κυρίες συμμετείχαν σε διάφορα Grand Prix και δύο μάλιστα προκρίθηκαν και συμμετείχαν σε αγώνα. Η Lella Lombardi κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες συμμετοχές στην F1, με 17 συμμετοχές και 12 εκκινήσεις. Το καλύτερο της αποτέλεσμα ήταν στο Ισπανικό Grand Prix το 1975, όταν και βαθμολογήθηκε με μισό βαθμό τερματίζοντας έκτη με μια Lavazza March με κινητήρα Ford Cosworth V8 3.0 λίτρων. Αν ο μισός βαθμός σάς φαίνεται λίγος, σκεφτείτε ότι ο Nikita Mazepin κι ο Logan Sargeant δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν κανένα βαθμό.

Σύμφωνα με την Aston Martin, η δοκιμή της Hawkins «αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή στον ρόλο της Jessica στην ομάδα καθώς προετοιμάζεται να υποστηρίξει την είσοδο της ομάδας στη σειρά F1 Academy αποκλειστικά για γυναίκες το 2024».

Η Hawkins οδήγησε 26 γύρους στο στεγνό Hungaroring κι η ομάδα ήταν περισσότερο από ευχαριστημένη με την απόδοσή της. Σύμφωνα με τον Mike Krack, επικεφαλής της AMF1, δηλώνουν πραγματικά εντυπωσιασμένοι με την προετοιμασία της Hawkins για τη δοκιμή. «Η Jessica προσέγγισε την ευκαιρία με μεγάλη ωριμότητα, ήταν σε θέση να ανταποκριθεί γρήγορα και βρήκε έναν ωραίο ρυθμό», είπε ο Krack.

«Η Jessica αύξησε σταδιακά ταχύτητα σε μια δύσκολη πίστα, ενώ διαχειριζόταν άψογα την πολυπλοκότητα του μονοθεσίου AMR21 και τα σχόλιά της ήταν ακριβή. Όταν στέγνωσε η πίστα, κινήθηκε με την ταχύτητα που περιμέναμε», δήλωσε ο Robert Sattler, Διευθυντής Προγράμματος F1 Evolution για την ομάδα AMF1. «Συνολικά, η Jessica εκτέλεσε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα δοκιμών με πολύ επαγγελματική συμπεριφορά κι ελπίζουμε να την δούμε ξανά στο μονοθέσιο σύντομα».

The post Jessica Hawkins: πρώτη πιλότος στη Formula 1 μετά από δεκαετίες; appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα