Η Κίνα δε θα κοιτάει με σταυρωμένα χέρια τους δασμούς της ΕΕ

Η προχθεσινή είδηση ότι η Ευρώπη ετοιμάζει πρόσθετους δασμούς για να αναχαιτίσει την κινέζικη πλημμυρίδα επέφερε αντίδραση από Κινέζους αξιωματούχους που επιτέθηκαν στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ισχυρίστηκε ότι οι κινέζικες κρατικές επιδοτήσεις επέτρεψαν στις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες να διατηρήσουν τις τιμές των EV τους τεχνητά χαμηλά. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή φορολογίας στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα και πωλούνται στην Ευρώπη κι οδήγησε σε μια σφοδρή απάντηση από το Υπουργείο

Εμπορίου της Κίνας.

«(Η έρευνα) είναι μια ωμή πράξη προστατευτισμού που θα διαταράξει  και θα στρεβλώσει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΕΕ», ανέφερε το Υπουργείο. « Η Κίνα θα δώσει μεγάλη προσοχή στις τάσεις προστατευτισμού και τις επακόλουθες ενέργειες της ΕΕ και θα προστατεύσει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιριών».

Ο κορυφαίος αξιωματούχος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της Κίνας, Wang Lutong επέλεξε το X για να εκφράσει την απογοήτευσή του για την έρευνα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη που επιδοτούν επίσης την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

According to info from @ACEA_auto, many EU members subsidize their #ElectricVehicle industries. In what position is @EU_Commission to launch anti-subsidy investigation into electric vehicles from #China? This is nothing but sheer protectionism. pic.twitter.com/h8N3lk2PSD

— 王鲁彤 Wang Lutong (@WangLutongMFA) September 13, 2023

«Σύμφωνα με πληροφορίες από την ACEA_auto, πολλά μέλη της ΕΕ επιδοτούν τις ηλεκτρικές βιομηχανίες τους», έγραψε. «Σε ποια θέση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα; Αυτό δεν είναι παρά καθαρός προστατευτισμός».

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα κινεζικά EV κοστίζουν περίπου 20% λιγότερο από τα μοντέλα τοπικής παραγωγής κι ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 15% όλων των EV που θα πουληθούν στην Ευρώπη το 2025. Νούμερο που μας φαίνεται μάλλον μικρό: αν κατακλυστούμε από κινέζικα ηλεκτρικά, θα πουλούν πολύ περισσότερο από το 15%.

Μιλώντας στο Reuters, η Mercedes-Benz λέει ότι τα προστατευτικά μέτρα θα είναι αντιπαραγωγικά, ενώ η Bosch πρόσθεσε ότι οι δασμοί και τα εμπορικά εμπόδια θα έχουν μόνο χαμένους. Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι δασμοί που ενδέχεται να επιβάλλει η ΕΕ στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα θα οδηγήσουν πιθανότατα σε αντίποινα από το Πεκίνο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κίνα αποκάλυψε ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει δασμούς κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές αμύλου πατάτας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει η South China Morning Post.

The post Η Κίνα δε θα κοιτάει με σταυρωμένα χέρια τους δασμούς της ΕΕ appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα