Οι απεργίες στις ΗΠΑ θα κοστίσουν 5 εκτ σε Stellantis, GM και Ford

Η United Auto Workers (UAW) απειλεί με έναρξη απεργιών απέναντι στη Stellantis, τη General Motors και τη Ford καθώς τελειώνει η προθεσμία για τη σύναψη νέων συμβάσεων εργασίας. Ο Πρόεδρος της UAW Shawn Fain δήλωσε πρόσφατα στα μέλη του συνδικάτου ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να απεργήσουν εάν οι Τρεις του Detroit δε δεχτούν τα αιτήματά τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης

(τοπική ώρα), οπότε λήγουν τα τρέχοντα τετραετή συμβόλαια. «Για να κερδίσουμε, πιθανότατα θα πρέπει να αναλάβουμε δράση», είπε ο Fain. «Ετοιμαζόμαστε να χτυπήσουμε αυτές τις εταιρίες με τρόπο που δεν έχουν ξαναδεί».

Η Stellantis, η General Motors κι η Ford βρίσκονται σε συνομιλίες με την UAW τις τελευταίες εβδομάδες για να προσπαθήσουν να επιτύχουν νέες συμφωνίες. Το συνδικάτο πιέζει για σημαντική αύξηση των μισθών κατά 40%, αλλά ο Fain λέει ότι η Ford μέχρι στιγμής έχει προτείνει αύξηση μισθού μόνο 20%, η General Motors έχει προσφέρει 18% κι ο Stellantis υποσχέθηκε αύξηση 17.5%. Η UAW ζήτησε επίσης εβδομάδες εργασίας 32 ωρών, την αποκατάσταση των συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους και να σταματήσει η χρήση των προσωρινά απασχολουμένων.

Αν κι ο Fain δεν έχει πει ποια εργοστάσια θα χτυπήσουν οι εργασιακές κινητοποιήσεις, το Reuters σημειώνει ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η UAW τα βάζει ταυτόχρονα και με τις τρεις κύριες αυτοκινητοβιομηχανίες του Detroit. Η Ford δηλώνει ότι έχει κάνει τέσσερις αντιπροσφορές χωρίς αποτέλεσμα. Η GM λέει ότι συνεχίζει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη με την UAW «κι έχουμε παρουσιάσει επιπλέον ισχυρές προσφορές. Έχουμε σημειώσει πρόοδο σε βασικούς τομείς».

Η Anderson Economic Group με έδρα το Michigan ισχυρίζεται ότι μια απεργία που θα έκλεινε τα εργοστάσια για 10 ημέρες θα μπορούσε να κοστίσει στους Τρεις του Detroit, στους προμηθευτές και στους εργαζόμενους περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια.

The post Οι απεργίες στις ΗΠΑ θα κοστίσουν 5 εκτ σε Stellantis, GM και Ford appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα