Οι 10+5 Ταινίες Που Δεν Πρέπει Να Χάσετε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

10:36 2/11/2012 - Πηγή: Mixtape


Θεσσαλονίκη σου ερχόμαστε, πεινασμένοι για ανεξάρτητο σινεμά!

Το Mixtape ετοίμασε βαλίτσες για το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 2-11 Νοεμβρίου και σας προτείνει τα φαβορί και τα κρυφά gems που δεν πρέπει να χάσετε.

Στα προγνωστικά για το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας δεν πέσαμε τραγικά έξω, οπότε είπαμε να ξαναμοστράρουμε

την κρυστάλλινη μπάλα, να λιώσουμε το πρόγραμμα της εβδομάδας, τις συνόψεις με τα trailer και το φεστιβαλικό buzz για να σας προτείνουμε 10+5 (έτσι για καβάτζα) ταινίες που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ (το τονίσαμε αρκετά;) στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ελλάδας.  Με το ένα χέρι γκουγκλάρουμε και με το άλλο κλείνουμε βαλίτσες όλη μέρα σήμερα!

(Αναλυτικό όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το διαβάσετε στο επίσημο site filmfestival.gr, μαζί με τις συνόψεις των ταινιών και τα βιογραφικά στοιχεία των σκηνοθετών. Εμείς όπου μπορούσαμε σας παραθέτουμε και links για τα trailers των ταινιών για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα και να ετοιμάσετε το πρόγραμμα σας)

Πέρυσι ήταν η πρώτη μου χρονιά στο Φεστιβάλ (και στην Θεσσαλονίκη γενικότερα, αλλά μην ξύνουμε πληγές) και κυκλοφορούσα σαν τον Γιαπωνέζο στερεότυπο τουρίστα ψάχνοντας κάθε μέρα «τι καλό παίζει» και τι συζητιέται. Φέτος όμως έκατσα, έκανα το homework  μου και ανεβαίνω ετοιμοπόλεμος. Και κερδίζετε και εσείς!

Όπως κάθε χρόνο, οι προβολές του φεστιβάλ είναι μοιρασμένες στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (κωδικός OLY) στο κέντρο της πόλης και στις άλλες 4 ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες στην προβλήτα του φεστιβάλ: ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ (ΤΟΝ), ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΑ (FRI), ΤΖΩΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (JOHN) και ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ (STAV). (χιντ για πως να τις αναγνωρίζετε πιο κάτω)

Σχεδόν όλες οι προβολές των ταινιών από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες και το Διεθνές διαγωνιστικό επαναλαμβάνονται και δεύτερη φορά μέσα στις επόμενες 2 μέρες ή κατά το τελευταίο σαββατοκύριακο του φεστιβάλ (το οποίο πέρα από την Ταινία Λήξης έχει σχεδόν αποκλειστικά ΜΟΝΟ επαναλήψεις) – οπότε παρακολουθώντας τα σχόλια μας στο επίσημο hashtag του φεστιβάλ #TIFF53 ή στο ειδικό android app “ThessFest” μπορείτε να προλάβετε στην δεύτερη φουρνιά τις ταινίες που σχηματίζουν καλό word of mouth (ή να αποφύγετε κάποιες που δεν στάθηκαν στο ύψος των φεστιβαλικών περιστάσεων).


Πέρα από τα καθιερωμένα τμήματα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, τις Ελληνικές και τις Ματιές Στα Βαλκάνια, το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί εξουθενωτικά αφιερώματα πάνω σε μια ομάδα ξεχωριστών σκηνοθετών:


Θόδωρος Αγγελόπουλος (ίσως τολμήσουμε τον τετράωρο Θίασο, έτσι τιμητικά), Aki Kaurismaki (προτιμήστε αν δεν έχετε ήδη δει τον πολυβραβευμένο Άνθρωπο Χωρίς Παρελθόν και τα Φώτα Στο Σούρουπο), ο Γερμανός Andreas Dresen (οπωσδήποτε το Στα Μισά Του Δρόμου με το βραβείο του Un Certain Regard στις Κάννες και τα Μικρά Ψέματα, Μεγάλες Απιστίες), ο Ιρανός Bahman Ghobadi (Μεθυσμένα Άλογα), o Cristian Mungiu (Δύση, 4 Μήνες 3 Βδομάδες και 2 Μέρες, και το φετινό του Πίσω Από Τους Λόφ

Keywords
Τυχαία Θέματα