Forza Horizon 5 | Review

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης σχετικά με το Forza Horizon 5 δεν είναι το γεγονός πως είναι ένα κορυφαίο racer. Το παρελθόν της σειράς, αλλά και η εμπειρία της Playground Games, αποτελούσαν εγγύηση, και λίγο πολύ οι περισσότεροι κάτι τέτοιο ανέμεναν. Αυτό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί είναι το ποσοστό εξέλιξης σε όλους τους τομείς. Το Forza Horizon 4 ήταν σαφέστατα εξαιρετικό, αλλά έπρεπε τελικά να καταφθάσει το πέμπτο μέλος της σειράς για να αποδείξει περίτρανα πως το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο. Μα πάρα πολύ καλύτερο. Σχεδόν τέλειο.

Πραγματικά

είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κάποιος και να χάσει το μέτρο μιλώντας για το Forza Horizon 5 αλλά είναι ίσως από εκείνες τις ελάχιστες φορές που ένας τίτλος σε προκαλεί να βρεις έστω και το παραμικρό ψεγάδι. Αναμφισβήτητα υπάρχουν μερικά διάσπαρτα, αλλά αυτά είναι τόσο μικρά, τόσο επιφανειακά, που απλά περνούν απαρατήρητα. Τα θετικά στοιχεία που συνθέτουν τη νέα αυτή πρόταση είναι τόσα πολλά, που μπορεί άνετα να μιλάει κανείς για την πλέον όμορφη και εντυπωσιακή arcade εμπειρία στους τέσσερις τροχούς. Όχι της συγκεκριμένης γενιάς, αλλά γενικότερα.

Επιχειρώντας μία σύντομη αναδρομή, φέτος η σειρά θα κλείσει τα 10 χρόνια παρουσίας και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πόσο πολύ έχει ωριμάσει η ομάδα ανάπτυξης, προσφέροντας προτάσεις που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στον όποιο ανταγωνισμό να σηκώσει κεφάλι. Γνώμη μας είναι πως αυτή η απροθυμία άλλων εταιριών να κοιτάξουν στα μάτια την Playground Games μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί -αλλά και πάλι, η ουσία δεν είναι αυτή.

Η ουσία είναι πως μία ιδέα, ένα φιλόδοξο project που ξεκίνησε σαν μία συνοδευτική εμπειρία για τη σειρά Forza Motorsport, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και τελικά η προτίμηση του κοινού να γέρνει περισσότερο προς τον όρο “Horizon” και όχι τόσο προς τον αντίστοιχο “Motorsport”. Σαφέστατα υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, αλλά το ποσοστό ολοκλήρωσης και συνοχής του Forza Horizon 5 ρισκάρουμε να πούμε πως ελάχιστα videogames το έχουν επιτύχει τα τελευταία χρόνια. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην κατηγορία των racing games.

Όπως συνηθίζεται στη σειρά, η δράση ξεκινάει με το καλημέρα και ο παίκτης καλείται να φτάσει στο νέο φεστιβάλ ταχύτητας με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Φέτος η δράση μεταφέρεται στο Μεξικό και μπορεί αρχικά η συγκεκριμένη επιλογή να ξενίζει, τελικά λειτουργεί ως σημαντικό ατού. Με έναν μοναδικό τρόπο, όλη η κουλτούρα του συγκεκριμένου πολιτισμού, συνοδευόμενη από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, έχει μεταφερθεί στον τίτλο και δεν θα υπάρξει στιγμή που ο παίκτης θα νιώσει πως βρίσκεται κάπου αλλού.

Από το τεράστιο τροπικό δάσος, στις ηλιόλουστες παραλίες, και από το εσωτερικό ενός ηφαιστείου, στους γεμάτους κίνηση δρόμους, το μόνο που φαίνεται να λείπει είναι η μυρωδιά ενός πούρου MonteCristo και η γεύση από μία λευκή tequila.

Μόνο αυτά λείπουν, γιατί σε επίπεδο περιεχομένου αλλά και απεικόνισης, ο τίτλος έχει τα πάντα. Και είναι αυτός ο τεχνικός τομέας που πραγματικά ρίχνει σαγόνια, που σε κάνει να απορείς τι τεχνοτροπίες έχουν σκαρφιστεί ώστε τα πάντα να συνθέτουν ένα σύνολο τόσο εντυπωσιακό και συγχρόνως τόσο ζωντανό. Η εικόνα των οχημάτων είναι η αναμενόμενη, δηλαδή με μία λέξη μεθυστική, αλλά είναι η πρώτη φορά που σε έναν racing τίτλο τα περιβάλλοντα είναι τόσο ρεαλιστικά. Και αυτό είναι κάτι το εξωπραγματικό.

Συνήθως σε μία πρόταση που καταπιάνεται με οχήματα, αυτά καλούνται να στριμωχτούν σε κλειστές διαδρομές, αποσπώντας την προσοχή του παίκτη και επιτρέποντας στους developers να κρύψουν έξυπνα κάποιες αδυναμίες της μηχανής γραφικών. Αν πάλι η ομάδα ανάπτυξης δεν είναι και τόσο υψηλού επιπέδου και η δράση εκτυλίσσεται σε τροπικά περιβάλλοντα, τότε οι “αγαπημένοι” σε όλους μας αόρατοι τοίχοι θέτουν τα δικά τους όρια.

Και κάπου εδώ έρχεται το Forza Horizon 5. Πραγματικά χρειάζονται κάποια λεπτά για να συνειδητοποιήσει ο καθένας πως αποτελεί κομμάτι ενός ενιαίου κόσμου, που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του από το πρώτο λεπτό και που πρακτικά μπορεί να πάει όπου θέλει δίχως τον παραμικρό περιορισμό. Και όχι μόνο. Η αποτύπωση του κόσμου φλερτάρει με δημιουργίες άλλων κατηγοριών, σαφέστατα πιο απαιτητικών, με κορυφαία εφέ φωτισμού, αντανακλάσεις και πλήθος εφέ που ποτέ μα ποτέ δεν φαίνονται να ζορίζουν το hardware.

Η δοκιμή μας έγινε στο Xbox series X, και παρόλο που ο τίτλος θα διατεθεί και για τις υπόλοιπες κονσόλες της εταιρίας, είναι προφανές για ποια από όλες προορίζεται. Οπότε, με λίγα λόγια, έχουμε μπροστά μας το νέο benchmark της κατηγορίας, τον τίτλο που ήρθε και στρογγυλοκάθισε στον θρόνο του. Όμως το Forza Horizon 5 είναι πολλά περισσότερα από έναν ακόμα racing τίτλο με φωτορεαλιστικά γραφικά.

Το περιεχόμενό του είναι αυτό που μετά το αρχικό σοκ θα κρατήσει τους παίκτες κοντά του για αρκετούς μήνες, μιας και ουσιαστικά το περιεχόμενο μοιάζει ατελείωτο. Η δημιουργία avatar συνοδεύεται από αμέτρητες επιλογές, και γενικά έχει γίνει μία προσπάθεια ο τίτλος να είναι κάτι περισσότερο από ένα racing game. Η επαφή με τους υπόλοιπους οδηγούς ή ακόμα και η συναναστροφή με ντόπιους κατοίκους παίζουν όλα τον ρόλο τους ώστε να στηθεί ένα σενάριο, που χωρίς εκπλήξεις και αποκλίσεις από τον κεντρικό του πυρήνα, καταφέρνει να δίνει νόημα ακόμα και σε έναν απλό περίπατο μέσα στην τροπική ζούγκλα.

Γιατί όπως και στο παρελθόν, πέρα από τους αγώνες υπάρχει και η δυνατότητα της απλής περιήγησης, μίας απλής βόλτας ώστε να χαζέψει ο καθένας το περιβάλλον. Οι αναφορές στο παρελθόν της σειράς δίνουν και παίρνουν, αν και το σημαντικό είναι πως το σενάριο υπάρχει με σκοπό να δώσει ακόμα περισσότερη ώθηση στους αγώνες, χωρίς να χρονοτριβεί ή να κουράζει.

Το κυρίως scenario mode χωρίζεται σε κεφάλαια, όπου για να γίνει η μετάβαση από το ένα στο άλλο απαιτείται η συγκομιδή πόντων εμπειρίας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή στα αμέτρητα events, και φυσικά όσο υψηλότερη είναι η θέση κατάταξης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ανταμοιβή. Μια ματιά στον χάρτη θα πείσει τον καθένα πως το Forza Horizon 5 δεν στερείται ποικιλίας – το θέμα ποσότητας το έχουμε ήδη λύσει- και έτσι τα αγωνίσματα ποικίλουν από αγώνες με άλλους οδηγούς, σε αγώνες ενάντια στον χρόνο, ενάντια στις αγαπημένες speed cameras, δοκιμασίες με drifts, άλματα και stunts αλλά και θεοπάλαβες δοκιμασίες ενάντια σε αντιπάλους που θα σας αφήσουμε να ανακαλύψετε μόνοι σας.

Η Playground Games ωθεί τον όρο arcade πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα καθιερωμένα, βάζοντας τα οχήματα να κάνουν πράγματα για τα οποία δεν είναι κατασκευασμένα, και παρόλο που η επιλογή του καθενός θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ανάλογα με το event που πρόκειται να ακολουθήσει, ακόμα και ένα λάθος δεν παύει να είναι διασκεδαστικό.

Γενικά το Forza Horizon 5 είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που αφενός δεν αφήνει τον παίκτη να βαρεθεί, αλλά από την άλλη αποφεύγει να τον κουράσει ή να τον απομακρύνει εξαιτίας των αναρίθμητων επιλογών του. Πρακτικά, ο καθένας μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε και να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό ή απαιτούμενη σειρά. Και η ίδια λογική έχει μεταφερθεί στο online περιβάλλον. Εδώ ακολουθείται πιστά η νοοτροπία του προκατόχου του, με τον παίκτη να δημιουργεί τα δικά τους Clubs φίλων και να βρίσκονται ταυτόχρονα όσο το δυνατό περισσότεροι σε online περιβάλλον.

Ο καθένας θα μπορεί να συμμετέχει σε κάποιο δικτυακό event συλλέγοντας XP, που αργότερα μπορεί να δαπανήσει ακόμα και για να βελτιώσει το όχημα του, τόσο οπτικά όσο και σε θέματα απόδοσης. Ο τίτλος βρίσκεται περίπου μία εβδομάδα στη διάθεση των κριτικών και αν κρίνει κανείς από την προσέλευση του κόσμου στο multiplayer mode, θα πρέπει να πάει κάτι πολύ στραβά ώστε να στραβοπατήσει στον συγκεκριμένο τομέα.

Εκεί που θέλεις να γράψεις τον επίλογο, κάτι άλλο ξεπετάγεται και νιώθεις τύψεις αν δεν το αναφέρεις. Όπως για παράδειγμα το μοντέλο χειρισμού. Είναι όσο άμεσο και ακριβές πρέπει, στοχεύοντας πρωτίστως στην επιθετική οδήγηση, χωρίς όμως να συγχωρεί και τα πολλά λάθη. Ή ο ηχητικός τομέας. Ναι, τα πάντα είναι κρυστάλλινα και η music list συνδυάζει σύγχρονους ρυθμούς με παραδοσιακά, latin ακούσματα, αλλά όταν ακόμα και ένα τραγούδι έχει τη δική του στιγμή, σαν μέρος ενός challenge, καταλαβαίνεις πως τελικά πέντε, δέκα σειρές παραπάνω κειμένου είναι περιττές.

Έχοντας στο ένα χέρι το gamepad του Xbox και στο άλλο το πληκτρολόγιο, νιώθεις συνεχώς πως κάτι έχεις αφήσει πίσω, πως κάτι έχεις ξεχάσει να αναφέρεις. Και αυτό είναι τελικά κάτι το ευχάριστο, γιατί αυτή η “αγωνία” πηγάζει από το περιεχόμενο του Forza Horizon 5, άσχετα αν είναι πάγια τακτική του συντάκτη του παρόντος κειμένου να μην αναλύει τα πάντα, αφήνοντας στον παίκτη την πραγματική χαρά της ανακάλυψης. Της διασκέδασης δίχως κατευθύνσεις και spoilers.

Το Forza Horizon 5 δεν μπορεί να το αντιπροσωπεύσει ένα κείμενο γεμάτο κολακευτικά σχόλια ή μία ψυχρή καταγραφή όλων όσων έχει να προσφέρει. Δεν είναι απλά και μόνο ένα κορυφαίο arcade racer, ένα τεχνολογικό επίτευγμα ή μία πρόταση με πλούσιο περιεχόμενο. Είναι δίχως καμία δόση υπερβολής όλα αυτά μαζί και κάτι παραπάνω. Είναι μία μοναδική arcade εμπειρία που επιβάλλεται να ζήσουν όλοι οι φίλοι του Xbox.

To Forza Horizon 5 κυκλοφορεί από τις 9/11/21 για Xbox Series, PC και Xbox One. Το review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη Microsoft Hellas.

The post Forza Horizon 5 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
xbox one, games, νέα, project, δραση, tequila, xbox, series, σοκ, avatar, game, ζούγκλα, συμμετοχή, speed, online, συγκεκριμένο, music, list, latin, microsoft, hellas, gameover, κινηση στους δρομους, μετρο, Καλή Χρονιά, ζούγκλα, το θεμα, γνωμη, θεμα, ωθηση, games, game, microsoft, music, αγωνες, απλα, αρχιτεκτονικη, βρισκεται, γεγονος, γευση, γινει, δασος, δυνατοτητα, δικη, δωσει, ευχαριστο, εγινε, εγγυηση, εφε, ευκολο, υπαρχει, εβδομαδα, επρεπε, ερχεται, ιδεα, ιδια, εικονα, καλημερα, κειμενο, κινηση, λαθη, λαθος, λευκη, λειπει, λογια, μακρια, ματια, μεξικο, μηνες, νοημα, νοοτροπια, ομαδα, παντα, οδηγηση, ομορφη, ορια, οπτικα, ουσιαστικα, ουσια, οχηματων, οχηματα, οχημα, περιβαλλον, πληκτρολογιο, ρολο, σειρες, σεναριο, συγκεκριμένο, σειρα, συμμετοχή, σοκ, σχολια, τυψεις, τιτλος, φαινονται, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, χερι, χαρα, avatar, εξυπνα, φιλοι, gameover, hellas, project, κομματι, latin, list, μια ματια, μοιαζει, μπροστα, νιωθεις, speed, series, tequila, τοιχοι, online, θεματα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα