Ginga Force – Review

“Shoot to thrill, play to kill”…

…τραγουδούσαν οι αειθαλείς AC/DC. Αν και δεν αναφέρονταν σε videogames, πιστεύουμε ότι η έκφραση ταιριάζει στο παιχνίδι το οποίο θα εξετάσουμε στο παρόν review και ανήκει στο είδος των shoot ’em up. Τα παιχνίδια αυτά επί εποχές Αmiga 500 και arcades μεσουρανούσαν, έπειτα πέρασαν σιγά σιγά στη λήθη και τελευταία ζουν και αυτά μια σχετική αναβίωση, με κυκλοφορίες όπως το Raiden V. To Ginga Force έρχεται από την ιαπωνική Qute Entertainment και είχε κυκλοφορήσει

αρχικά για το Χbox 360 το 2013, με την localized έκδοση για το PS4 και το Steam να έγινε διαθέσιμη πριν λίγους μήνες.

Το Ginga Force είναι ένα κλασικό bullet hell / vertical shoot ’em up, με κάποιες αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις που πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσει όλους τους φίλους του είδους. Καταρχάς, οι δημιουργοί προσπάθησαν να δώσουν στο παιχνίδι μια κεντρική ιστορία, πράγμα που δεν βλέπουμε πολύ συχνά. Υπάρχουν πολλές γραμμές διαλόγου και πολλές ομιλίες, όχι μόνο πριν και μετά από κάθε επίπεδο αλλά και κατά τη διάρκεια της δράσης.

Δυστυχώς, περιλαμβάνεται μόνο ιαπωνικό voice over και αγγλικοί υπότιτλοι που απεικονίζονται στο επάνω αριστερά τμήμα της οθόνης, που σημαίνει ότι είναι αδύνατον για τον παίκτη να τους διαβάσει και ταυτόχρονα να παίζει. Έτσι, ο μόνος τρόπος να δει κανείς όλη την ιστορία είναι να αποθηκεύσει την πρόοδό του σε replay και να το παρακολουθήσει αργότερα. Έτσι κι αλλιώς, δεν πρόκειται για κάτι σπουδαίο: ο πρωταγωνιστής ανήκει στους πιλότους – φύλακες ενός πλανήτη, η οικονομία του οποίου βασίζεται σε ένα σπάνιο ορυκτό, το Septonium.

Όταν μια μυστηριώδης οργάνωση αρχίζει να χτυπάει τους τόπους παραγωγής του, καλούμαστε να τους αντιμετωπίσουμε και να βρούμε ποιός και γιατί κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Απλά πράγματα, με αναμενόμενες ανατροπές και μετριότατους χαρακτήρες, ενώ το stock anime εικαστικό δεν βοηθάει καθόλου. Κοντολογίς, αξιοσέβαστη για το είδος η προσπάθεια, αλλά καλό θα ήταν να υπήρχε και αγγλικό dub ώστε να μπορούμε να ακούμε τους διαλόγους παίζοντας.

Τα γραφικά του Ginga Force μάς ικανοποίησαν πάρα πολύ. Όμορφα χρώματα, πανέμορφα και πολυποίκιλα περιβάλλοντα και μεγάλα έως τεράστια sprites γέμιζαν την οθόνη μας. Η ταχύτητα του σκάφους και του scrolling της οθόνης είναι εξαιρετική, όχι πιο γρήγορη από όσο πρέπει αλλά αρκετά γρήγορη για να δίνει την αίσθηση ότι τρέχουμε ιλιγγιωδώς και να δίνει την απαραίτητη ψευδαίσθηση της δράσης.

Πολύ συχνά η κάμερα φεύγει ομαλά από την top down οπτική και μας δείχνει τα τεκταινόμενα δίπλα ή πίσω από το σκάφος, δίνοντας κινηματογραφική αισθητική στην εικόνα. Οι εκρήξεις είναι εντυπωσιακές, ενώ τα εχθρικά πυρά έχουν έντονο κόκκινο περίγραμμα και ξεχωρίζουν εύκολα από το background. Τα δε όπλα μας είναι και αυτά πολύ όμορφα και “πωρώνουν” τον παίκτη όταν τα χρησιμοποιεί. Γενικά, παρά την ηλικία του τίτλου, το οπτικό αποτέλεσμα δείχνει άνετα μοντέρνο, φρέσκο και νομίζουμε ότι δεν χωράνε αρνητικά σχόλια.

Να σημειωθεί ότι το παιχνίδι τρέχει ομαλότατα και δεν παρατηρήσαμε frame drops και άλλα bugs παρ’ όλο το χαμό επί της οθόνης. Όσον αφορά στον ήχο, τα εφέ είναι και αυτά ταιριαστά, για το dub τα είπαμε, ενώ από μουσικής απόψεως κάθε πίστα έχει το δικό της ηλεκτρονικό θέμα, στην πλειοψηφία τους καλογραμμένα και συναρπαστικά.

Ας περάσουμε τώρα στο σημαντικότερο στοιχείο για το είδος, το gameplay. Το Ginga Force περιλαμβάνει 10 πίστες, αρκετά μεγάλες σε έκταση και τρία επίπεδα δυσκολίας. Ακόμα και στο easy όμως, η δυσκολία είναι πραγματικά υψηλή, ειδικά στα τελευταία επίπεδα. Ο τρόπος με τον οποίο το παιχνίδι διαχειρίζεται τη δυσκολία είναι με τα one ups, τα οποία εμφανίζονται όταν καταστρέψουμε έναν ικανό αριθμό αντιπάλων. Μας δίνουν αμέσως μια έξτρα ζωή, αλλά ταυτόχρονα αποθηκεύονται και αν αποτύχουμε να τελειώσουμε την πίστα, θα ξεκινήσουμε ξανά με έξτρα ζωές.

Πρακτικά, τα περισσότερα επίπεδα θα χρειαστεί να τα παίξουμε πολλές φορές, ώστε να τα απομνημονεύσουμε αλλά και να μαζέψουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε. Βέβαια, ακόμα και έτσι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς η οθόνη γεμίζει συνεχώς με σφαίρες και τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι άψογα. Η δράση είναι εξαιρετική, η αποφυγή της βροχής των εχθρικών πυρομαχικών γεμίζει τον παίκτη ικανοποίηση και η καταστροφή των bosses και η ολοκλήρωση της κάθε πίστας είναι μια καθ’ όλα χορταστική εμπειρία. Μας πήρε κάτι λιγότερο από 6 ώρες για να τελειώσουμε το story mode στο easy, οπότε η διάρκεια του τίτλου είναι πολύ καλή.

To άλλο μεγάλο χαρακτηριστικό του τίτλου που πρέπει να αναφέρουμε είναι το customization. Ολοκληρώνοντας επίπεδα – και μάλιστα σε διάφορες δυσκολίες – ξεκλειδώνουμε νέα όπλα με τα οποία μπορούμε να εξοπλιστούμε.

Έχουμε main gun, secondary gun, special gun και 3 slots για αντικείμενα όπως ραντάρ ή έξτρα ζωές. Το special gun είναι κυρίως 2 ειδών: μια ασπίδα που απορροφά τα εχθρικά πυρά (ανεκτίμητη η αξία της) ή μια μεγάλη βόμβα. Δυστυχώς η ύπαρξη της ασπίδας μας έκανε να αγνοήσουμε εν πολλοίς τη βόμβα. Εδώ το παιχνίδι εισάγει και στρατηγική, καθώς τα όπλα που θα διαλέξουμε μπορεί να επηρεάσουν τη δυσκολία κάθε επιπέδου και υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να επιλέξουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την περίσταση. Το customization είναι σίγουρα από τα βασικά χαρακτηριστικά που παιχνιδιού, προσδίδει βάθος και αυξάνει το ενδιαφέρον και την προσήλωση του παίκτη.

Ανακεφαλαιώνοντας, έχουμε έναν σχεδόν άψογο εκπρόσωπο του είδους, που μας προσφέρει κορυφαίο οπτικοακουστικό τομέα, καλή διάρκεια, συναρπαστική δράση και ευπρόσδεκτα customization στοιχεία. Αν αρέσκεστε σε τέτοιους τίτλους ή σας έχουν λείψει, δώστε του μια ευκαιρία.

Το Ginga Force κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή από της 24/9/20, ενώ εντός του 2021 θα γίνει διαθέσιμο και σε retail, συλλεκτική έκδοση. To review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από την First Press Games.

The post Ginga Force – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα