Τα 10 καλύτερα αποκλειστικά παιχνίδια του PS4

Όπως επιλέχθηκαν από τη συντακτική ομάδα του GameOver.gr

Άρθρα τέτοιου είδους συνηθίζεται να ξεκινούν με φράσεις του τύπου “τώρα που το Χ μάς άφησε…” ή “στη δύση της σταδιοδρομίας του Ψ…”. Όμως, όπως πολύ καλά βλέπετε από την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία τον τελευταίο χρόνο (κυρίως λόγω της πανδημίας), και παρά την κυκλοφορία του PlayStation 5, το PS4 δεν σκοπεύει να μας “αφήσει” και “να πάει

να ξεκουραστεί” (εκτός του ότι μπορείτε πάντα να παίξετε τους τίτλους του PS4, στο PS5, μέσω της δυνατότητας “backward compatibility”).

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η κυκλοφορία μιας νέας γενιάς console hardware αναπόφευκτα σηματοδοτεί το τέλος της προηγούμενης. Και ενώ γνωρίζουμε καλά πως η Sony θα εξοπλίσει το PS4 με μερικά ακόμα αποκλειστικά παιχνίδια τους επόμενους μήνες (όπως το Horizon: Forbidden West για παράδειγμα), πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο κύκλος του υπερ-επιτυχημένου συστήματος 8ης γενιάς της Sony πλησιάζει προς το κλείσιμό του.

Έτσι, μετά από συζήτηση της συντακτικής ομάδας, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε αυτό το άρθρο, ψηφίζοντας και διαλέγοντας ο κάθε ένας τη δεκάδα των αποκλειστικών τίτλων του PS4 που αγάπησε περισσότερο. Με καθαρό μυαλό και από απόσταση πλέον διάλεξε ο καθένας δέκα τίτλους, που, κατά τη δική μας γνώμη, πρέπει οπωσδήποτε να έχει στη βιβλιοθήκη του κάθε κάτοχος της κονσόλας αυτής.

Αξίζει να πούμε ότι η “μάχη” για τη δεκάδα ήταν σκληρή, πολύ σκληρή. Είναι πασιφανές ότι η Sony τα πήγε εξαιρετικά στη γενιά αυτή σε ό,τι αφορά τα αποκλειστικά παιχνίδια της -από τεράστιες παραγωγές τύπου God of War και The Last of Us Part II, σε third party συνεργασίες που έφεραν τα Bloodborne και Shadow of the Colossus Remake, μέχρι “μικρότερες” προσπάθειες τύπου Days Gone, Dreams και Concrete Genie, το PS4 ήταν μια κονσόλα με πλουσιότατη φαρέτρα αποκλειστικών τίτλων.

Για αυτό και η τριάδα των νικητών στη λίστα μας χωρίζεται με 5-6 πόντους μεταξύ τους (πραγματικό “θρίλερ” διεξήχθη εκεί), ο τέταρτος ακολουθεί με διαφορά 20 περίπου πόντων, και από εκεί και πέρα υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή.

Πριν περάσουμε στη δεκάδα μας, όπως αυτή προέκυψε από την ψηφοφορία της συντακτικής ομάδας του GameOver.gr, λίγα λόγια πρέπει να γράψουμε για τους επιλαχόντες, που τοποθετήθηκαν στις θέσεις 11 με 15. Το Ghost of Tsushima για 2 μόλις πόντους έχασε από το Ratchet & Clank και έμεινε εκτός δεκάδας, ακριβώς τους ίδιους πόντους κέρδισε και το Spider-man, ενώ τις θέσεις 13, 14 και 15 κέρδισαν τα Detroit: Become Human, Shadow of the Colossus Remake και Final Fantasy XIV αντίστοιχα. Η μικρή εγκατεστημένη βάση του PSVR δυστυχώς κράτησε το αριστουργηματικό Astro Bot: Rescue Mission πολύ πίσω ενώ και το Gran Turismo Sport δεν φαίνεται να κέρδισε την αγάπη πολλών συντακτών από την ομάδα του site.

Top 10 αποκλειστικών τίτλων του PS4

10. Ratchet & Clank

H αγάπη του υπογράφοντος για την Insomniac Games γενικότερα, αλλά και τη σειρά Ratchet & Clank ειδικότερα, είναι γνωστή. Φαίνεται ότι την αγάπη για αυτά τα κορυφαία action platformers μοιράζεται και η ομάδα του GameOver, που κατέταξε το remake/ re-imagining του πρώτου Ratchet & Clank στη δέκατη θέση της λίστας μας. Ναι, πολλά τμήματα του πρωτότυπου λείπουν, αλλά το Ratchet & Clanck του PS4 είναι ένα αριστουργηματικό παιχνίδι, με κορυφαίο χιούμορ, αξιαγάπητους χαρακτήρες και, κυρίως, απολαυστικό gameplay.

Αυτές τις ημέρες (Μάρτιος του 2021) διατίθεται δωρεάν ως μέρος του προγράμματος Play at Home, οπότε, καμία δικαιολογία δεν υπάρχει. Αρχίστε το download!

Βαθμός review: 10

9. Persona 5

Για πολλούς πρόκειται για το καλύτερο JRPG του PS4 και σίγουρα ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Ο υπογράφων μόλις το ξεκίνησε (διατίθεται δωρεάν στο πρόγραμμα PS Plus Collection του PS5) και, μέχρι στιγμής, δηλώνει έκπληκτος από το υπέροχο εικαστικό, το σπουδαίο σύστημα μάχης και τους καλογραμμένους, με βάθος χαρακτήρες.

Αλλά το γεγονός και μόνο ότι το ψήφισαν τόσοι πολλοί συντάκτες της ομάδας που το έχουν ολοκληρώσει, και το τοποθέτησαν τόσο ψηλά μέσα από μια λίστα 30 και πλέον αποκλειστικών τίτλων του PS4, λέει πολλά.

Βαθμός review: 9.0

8. Final Fantasy VII Remake

Για το Final Fantasy VII δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να γραφτούν και δεν έχουν χιλιοειπωθεί. Είναι ένας ογκόλιθος του gaming, ένα σημείο αναφοράς και ένα δείγμα αριστοτεχνικά σχεδιασμένου JRPG. Και παρόλο που το Remake είναι σημαντικά διαφορετικό (και κομμένο, βεβαίως) από το πρωτότυπο παιχνίδι, το DNA είναι εκεί, και σε θέση να προσφέρει μια σπουδαία εμπειρία.

Ακόμα ένα παιχνίδι που μπορείτε να βρείτε δωρεάν αυτές τις ημέρες (Μάρτιος του 2021), αφού αποτελεί ένα από τα παιχνίδια του προγράμματος PS Plus για τον εν λόγω μήνα. Nomura zanax…

Βαθμός review: 9.5

7. Death Stranding

“Κούριερ simulator”, “πολύ περπάτημα”, “μωρά σε κάψουλες”. Πολλά άκουσε το παιχνίδι αυτό, αλλά να που κατάφερε να πλασαριστεί σε μια από τις υψηλότερες θέσεις της κατάταξής μας. Kojima είναι αυτός, τα ξέρετε. Πρόκειται για έναν αντισυμβατικό δημιουργό, που μπορεί να μην σχεδιάζει παιχνίδια για όλα τα γούστα, αλλά σίγουρα καταφέρνει να ξεχωρίσει με τις ιδέες του.

Στο Death Stranding βλέπουμε έναν πρωτότυπο, μετα-αποκαλυψιακό κόσμο, στον οποίο πρέπει να παραδίδουμε πολύτιμα υλικά από τη μια περιοχή της Αμερικής, στην άλλη. Και εντωμεταξύ, στο διάβα μας εμφανίζονται ορισμένοι από τους πιο παράξενους χαρακτήρες που σχεδιάστηκαν ποτέ για παιχνίδι. Α Kojima Production…

Βαθμός review: 9.0

6. Horizon: Zero Dawn

Μέσα σε μια θάλασσα από open-world, “action-RPGs” ήρθε με τόλμη και μπόλικο θράσος το πρώτο εγχείρημα της Guerrilla Games στη μετά-Killzone εποχή. Το μέτριο stealth με τα πανεύκολα kills, αλλά και τα κακόγουστα καπέλα του Horizon: Zero Dawn, αντισταθμίζει ένας υπέροχα σχεδιαμένος κόσμος, με καταπληκτικό lore, εξαιρετικό art direction, κορυφαία γραφικά και καλοστημένο σύστημα μάχης.

Είναι το πρώτο βήμα σε έναν πολλά υποσχόμενο και με τεράστιο ενδιαφέρον κόσμο που έχτισε η Guerrilla, τον οποίο -αν όλα πάνε καλά- θα επισκεφθούμε ξανά μέσα στο 2021.

Βαθμός review: 8.0

5. The Last Guardian

Κυριολεκτικά “back from the dead”. Ευτυχώς κιόλας, γιατί το τρίτο παιχνίδι της Team Ico (μετά τα Ico και Shadow of the Colossus) αποδείχτηκε εξίσου όμορφο, πρωτότυπο και συγκινητικό. Το ταξίδι του αγοριού και του κολοσσιαίου “γρύπα” του στο The Last Guardian είναι κάτι που σπάνια (αν όχι, ποτέ) βλέπουμε στα videogames.

Με ιδιαίτερους μηχανισμούς, μια AI μπροστά από την εποχή της (όχι χωρίς προβλήματα, βέβαια) και ένα εικαστικό που “φωνάζει” Team Ico, το παιχνίδι αυτό κατάφερε να ολοκληρωθεί με την αρωγή του Japan Studio να έρθει τελικά στις κονσόλες μας και να αγαπηθεί.

Βαθμός review: 9.0

4. Uncharted 4: A Thief’s End

Μετά το Uncharted 2 δεν πιστεύαμε ότι η Naughty Dog θα μπορούσε να οδηγήσει τον Nathan Drake ξανά σε τέτοια ύψη. Διαψευστήκαμε (και καλά να πάθουμε) μετά την κυκλοφορία του Uncharted 4: A Thief’s End. Σε αντίθεση με τον άλλο ογκόλιθό της, το franchise The Last of Us, που διαθέτει σαφώς πιο σκληρό και βαρύ ύφος, εδώ η Naughty Dog τερμάτισε το κοντέρ σε ό,τι αφορά το “Hollywood” του πράγματος, προσφέροντας μια υπερπαραγωγή που ελάχιστα στούντιο στον πλανήτη είναι σε θέση να υλοποιήσουν αυτή τη στιγμή.

Γραφικά που “λιώνουν” το PS4, μεγάλη διάρκεια, καλή γραφή, ποικιλία στο περιβάλλον και το gameplay. Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της κονσόλας και σίγουρα το καλύτερο Uncharted.

Βαθμός review: 10

3. God of War

Κάπου εδώ ξεκίνησε το θρίλερ της ψηφοφορίας που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου. Η τριπλέτα της κορυφής κονταροχτυπήθηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή, με τον ηττημένο -για μόλις δύο πόντους- να είναι ο Kratos. “Ηττημένος” μόνο σε αυτήν την κόντρα βέβαια, γιατί το τεράστιο ρίσκο που πήρε ο Cory Balrog για ολικό reboot του franchise God of War απέδωσε τα μέγιστα.

Νέα ιστορία σε ένα καινούργιο περιβάλλον, ανανεωμένο και στιβαρό σύστημα μάχης, τεχνολογία αιχμής σε όλα (όλα όμως, σε σημείο που το PS4 είναι έτοιμο να απογειωθεί όταν τρέχει αυτό το παιχνίδι…). Το God of War ήταν ένας ανεμοστρόβιλος που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Ελπίζουμε σε εξίσου μεγαλειώδη συνέχεια από το Santa Monica Studio με το “Ragnarok”.

Βαθμός review: 10

2. Bloodborne

Για μόλις 5 βαθμούς έχασε την πρωτιά της κατάταξής μας το σπουδαίο παιχνίδι της From Software. O υπογράφων δεν είναι ο καταλληλότερος για να περιγράψει το Bloodborne, οπότε ζητήθηκε η αρωγή του κου. Καζαντζίδη, ο οποίος γράφει:

Και ενώ η From δουλεύει με τις μηχανές στο φούλ για το Dark Souls 3 μετά το… διαφορετικό 2, ο Μιγιαζάκης συνεργάζεται με τo Sony Japan Studio και παραδίδει το καλύτερο παιχνίδι του PS4. Καλύτερο από το DS3. Ναι. Καλύτερο από το Sekiro; Επίσης ναι. Το Bloodborne έχει τρομερή και τρομακτική αισθητική. Το Bloodborne είναι η αρρώστια του γοτθικού και η γοητεία του λαβκραφτικού, είναι η αποστροφή του ιερόσυλου και η λατρεία του βέβηλου.

Είναι βάρβαρο, επιθετικό (μέχρι να το μάθει κανείς), διαφορετικό από τα ξαδερφάκια του, απαιτεί επιθετικό στυλ, απογυμνώνει τον παίκτη από τις εύκολες λύσεις, και όπως κάθε τίτλος της From εξαφανίζει οτιδήποτε άλλο στο gaming για τρεις και τέσσερις μήνες μετά το τέλος του. Το Bloodborne, μέσα από τα ουρλιαχτά των Bosses και την φρενήρη μουσική, είναι ένας ύμνος στη βαρβαρότητα, στην υπομονή, στην επιμονή, και στο gaming με ουσία και περιεχόμενο.

Οι βετεράνοι των Souls νιώθουν ότι ξανακάθονται στα θρανία της Α’ Δημοτικού και αυτοί που δεν το παίρνουν απόφαση να ασχοληθούν, χάνουν μία από τις σπουδαιότερες gaming εμπειρίες που έχουν εμφανιστεί σε αυτό το δύσμοιρο πλανήτη. Για να μείνουμε προσκολλημένοι στην υπέροχη γραφικότητα που μας χαρακτηρίζει, ας επαναλάβουμε ότι το Bloodborne ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ. Και κυρίως, το Bloodborne, μπορούν να το παίξουν όλοι, αλλά δεν είναι για όλους. Και μάλλον, ούτε αυτό θέλει να είναι για όλους.

Βαθμός review: 10

1. The Last of Us: Part II

Μπορεί με κάποιες από τις επιλογές του, ο Neil Druckmann να δημιούργησε έριδες και κόντρες, αλλά όπου και αν στέκεστε σε ό,τι αφορά αυτές τις επιλογές, δύσκολα θα μπορέσετε να παραβλέψετε το μεγαλείο αυτό του παιχνιδιού. Το The Last of Us Part II είναι ένα από τα ελάχιστα εκείνα projects που τολμούν να κάνουν το παραπάνω βήμα και να θολώσουν τη γραμμή που διαχωρίζει τα παιχνίδια από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση ή ακόμα και ένα βιβλίο.

Το The Last of Us Part II προσπαθεί να πει μια ιστορία με εφαλτήριο διάφορα κοινωνικά ζητήματα και ανησυχίες, που ενδεχομένως να απασχολούν πολλούς από εμάς. Και ακόμα και αν δεν καταφέρνει πάντα να πετύχει το στόχο του (πολλοί μπορεί να ισχυριστούν ότι δεν τα καταφέρνει καθόλου), είναι τολμηρό στην αφήγησή (και την απεικόνισή) του, φέρνοντας μπροστά στο πρόσωπο του παίκτη έναν κόσμο σκληρό, καμμένο από τις κακουχίες και την κούραση των κατοίκων του, οι οποίοι είναι σε θέση να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν ή να εκδικηθούν τον χαμό των αγαπημένων τους.

Το υπέροχο gameplay, τα πανέμορφα γραφικά και ο “οσκαρικός” ήχος μόνο θετικά συντελούν σε αυτό το, σπάνιο στα χρονικά των videogames, εγχείρημα.

Βαθμός review: 10

Κλείνοντας, να πούμε ότι μέσα από αυτό το άρθρο θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε ένα παιχνίδι για το PS4 (Spider-man Miles Morales) και ένα παιχνίδι για το PS5 (The Nioh Collection), τα οποία προσφέρει στους αναγνώστες του GameOver.gr το PlayStation Greece. Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλά γράψτε μας στα σχόλια το δικό σας Top 5 αποκλειστικών παιχνιδιών του PlayStation 4.

Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, στο Webcast που θα μεταδοθεί εκείνη την ημέρα, θα γίνει live κλήρωση και ανακοίνωση του ονόματος του νικητή ή της νικήτριας του διαγωνισμού, που θα κερδίσει και τα δύο παιχνίδια.

The post Τα 10 καλύτερα αποκλειστικά παιχνίδια του PS4 appeared first on GameOver.

Keywords
ps4, παιχνιδια, ps4, god of war, top 10, εν λόγω, uncharted 2, naughty dog, playstation 4, gameover, playstation, sony, west, god, party, shadow, ψηφοφορία, ghost, detroit, sport, site, top, games, play, home, jrpg, vii, dna, kojima, dawn, art, team, ico, guardian, japan, studio, uncharted, dog, end, franchise, kratos, reboot, νέα, software, ds3, στυλ, καμμενος, συμμετοχή, live, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, κληρωση, playstation 4, ds3, jrpg, νικητη, βημα, γνωμη, δωρεαν, ηχος, θαλασσα, θριλερ, κοντρα, μουσικη, προγραμμα, τηλεοραση, φρασεις, dna, games, ghost, guardian, sony, sport, αγαπη, αρθρο, αισθητικη, απλα, αρρωστια, αρωγη, αφηγηση, βιβλιο, βρειτε, γεγονος, γινει, γοητεια, δυστυχως, δικη, δειγμα, εγχειρημα, ευκαιρια, υπαρχει, εν λόγω, εποχη, ετοιμο, τεχνολογια, ιδεες, υπομονη, υφος, μηχανες, θρασος, καπελα, κυκλος, λογια, μηνες, μπορειτε, μυαλο, ξερετε, ομαδα, παντα, οπωσδηποτε, ουσια, περιβαλλον, προβληματα, ρισκο, σαφης, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, στυλ, σχολια, τολμη, τριτη, τιτλος, χιουμορ, χρονικα, ψηφοφορία, art, dawn, detroit, franchise, gameover, god of war, god, home, ico, υμνος, japan, kojima, μπροστα, naughty dog, dog, kratos, παιχνιδι, play, party, reboot, studio, shadow, site, software, spider, ταξιδι, team, top, θεσεις, θετικα, υλικα, uncharted, uncharted 2, υπεροχο, υπεροχη, vii, west, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα