Castlevania: Lords of Shadow 2 preview

O Gabriel Belmont επιστρέφει ως... Άρχοντας του Σκότους.

Η σειρά Castlevania δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ μετρά 27 συναπτά έτη ζωής. Ανάμεσα στα δεκάδες games που την απαρτίζουν είναι γεγονός πως τα κορυφαία εξ' αυτών ανήκουν στην κατηγορία των 2D Action Adventure/Platform. To μακρινό 1999 η Konami προσπάθησε να μεταφέρει το παραδοσιακό και αναγνωρίσιμο gameplay της

σειράς στις τρεις διαστάσεις με τα Castlevania 64 και Castlevania: Legacy of Darkness αποτυγχάνοντας παταγωδώς. Μερικά χρόνια αργότερα επανέλαβε το εγχείρημα της στο PS2 με τα Lament of Innocence και Curse of Darkness, αλλά πάλι το τελικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών.

Το σκηνικό αυτό άλλαξε δραστικά με την κυκλοφορία του Castlevania: Lords of Shadow, το οποίο αναπτύχθηκε από την ισπανική MercurySteam σε συνεργασία με την Κοjima Productions, του δαιμόνιου Hideo Kojima, του δημιουργού της σειράς Metal Gear Solid. Στο Lords of Shadow οι developers πήραν την δοκιμασμένη Action/Hack 'n' Slash φόρμουλα του God of War και την εξέλιξαν προσαρμόζοντάς την στις ανάγκες και το κλίμα της σειράς. Επιπλέον, δανείστηκαν ορισμένα στοιχεία από το μνημειώδες Shadow of Colossus όσον αφορά τα boss fights. Παρά το γεγονός ότι από πλευράς πρωτοτυπίας δεν είδαμε κάτι σπουδαίο, το Lords of Shadow κατάφερε να μας κερδίσει με το gameplay του και να καθιερωθεί ως το καλύτερο 3D Castlevania όλων των εποχών.

Το demo του Lords of Shadow 2 περιλαμβάνεται στην συλλογή Castlevania: Lords οf Shadow, για την οποία σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Το GameWorld απέκτησε πρόσβαση στην συλλογή πριν κυκλοφορήσει στα καταστήματα και πλέον είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε τις εντυπώσεις μας από το σχετικό demo.

Η σκοτεινή πλευρά
Στα περυσινά Video Game Awards 2012 η Konami έδωσε στην δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ του Castlevania: Lords of Shadow 2, στο οποίο είδαμε τον Gabriel Belmont να ξεστομίζει την ατάκα "What is a man..but a miserable pile of secrets." Αμέσως οι hardcore φίλοι της σειράς (ανάμεσά τους και ο γραφών) έπιασαν το νόημα, καθώς η Konami μας προϊδέαζε ότι ως Lord Dracula θα βλέπαμε τον Gabriel Belmont. To γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Castlevania: Lords of ShadowMirror of Fate που κυκλοφόρησε την άνοιξη για το 3DS.

Στα πρώτα λεπτά ενασχόλησής μας με το demo βλέπουμε τον Gabriel Belmont να κάθεται αγέρωχος στον θρόνο του Dracula και αμέσως οι όποιες ελάχιστες αμφιβολίες είχαμε σχετικά με την φύση του πρωταγωνιστή έπαψαν να υπάρχουν. Πολύ σύντομα η πόρτα του κάστρου σπάει και ο προθάλαμός του γεμίζει από αρματωμένους ιππότες, οι οποίοι ήρθαν για να καταστρέψουν στον Σκοτεινό Άρχοντα. Στο σημείο αυτό ήρθε η ώρα να εντρυφήσουμε στο σύστημα μάχης του Lords of Shadow 2 και να δούμε αν τα όσα είχε δηλώσει ο παραγωγός του, o Dave Cox ισχύουν και στην πραγματικότητα.

Που πήγε το μαστίγιο;
Με δεδομένο ότι πλέον ο Gabriel Belmont έχει εγκαταλείψει την Brotherhood of Light και έχει παραδοθεί στις σκοτεινές δυνάμεις, συναντάμε αρκετές αλλαγές στο οπλοστάσιό του. Το Combat Cross έχει πλέον δώσει την θέση του στο Blood Whip, με το οποίο μπορείτε να εκτελέσετε δύο ειδών επιθέσεις, τις direct και τις area attacks. Οι δεύτερες όπως υποδηλώνει το όνομά τους έχουν μεγαλύτερο AoE.

{youtube}M7Ujh-8iqiY|500|300{/youtube}

Επιπλέον, ο Gabriel έχει την δυνατότητα να επικαλεστεί δύο νέες δυνάμεις πληρώνοντας το "αντίτιμό" τους με αίμα. Πρόκειται για τις Void και Chaos, με τις οποίες έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα τεράστιο σπαθί με life stealing ιδιότητες ή ένα ζευγάρι από νύχια για να σπάσετε την άμυνα και τις ασπίδες των εχθρών σας αντίστοιχα. Για να αναπληρώσετε τα hit points σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Void Sword ή να ρουφήξετε το αίμα των αντιπάλων σας όπως στο Blood Omen 2: Legacy of Kain.

Μια νέα σημαντική προσθήκη είναι ο μηχανισμός Focus που σας ανταμείβει κάθε φορά που μπλοκάρετε, κάνετε counter ή αποφεύγετε τις επιθέσεις των αντιπάλων σας. Στην προκειμένη περίπτωση η οθόνη πλημμυρίζει από μια λευκή λάμψη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι αντιπάλοι σας είναι ανίκανοι να αντιδράσουν και παραδίδονται στις...ορέξεις σας. Βέβαια για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να μπλοκάρετε ή να κάνετε dodge ακριβώς πριν οι επιθέσεις των εχθρών βρουν τον στόχο τους. Γενικά το μοντέλο χειρισμού είναι λειτουργικό και αφού αφιερώστε λίγο χρόνο στην εκμάθησή του θα είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε καταστροφικά combos.

Στην Σκιά του Κολοσσού
Αφού ξεπαστρέψετε τους αδαείς Knights που τόλμησαν να διαταράξουν την νεκρική ηρεμία του κάστρου σας, καλείστε να αντιμετωπίσετε το πρώτο σας boss. Στο συγκεκριμένο boss fight συναντάμε τόσο Action όσο και Platform μηχανισμούς. Στόχος σας είναι να εξολοθρεύσετε έναν ιπτάμενο ιππότη με την μορφή χρυσού αγγέλου, αλλά και ένα τεράστιο golem το οποίο προσπαθεί να γκρεμίσει το κάστρο σας.

Στην πρώτη περίπτωση καλείστε να μονομαχήστε τον αγγελικό ιππότη, αξιοποιώντας τις δυνάμεις σας όπως το Void Sword και τα Chaos Claws. Παράλληλα, θα πρέπει να κάνετε dodge τις επιθέσεις του ή να μπλοκάρετε την κατάλληλη στιγμή για να ενεργοποιήσετε τον Focus μηχανισμό. Εδώ να τονίσουμε ότι η A.I. κινείται σε μέτρια επίπεδα. Τουλάχιστον το συγκεκριμένο boss χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τριών επιθέσεων, οι οποίες επαναλαμβάνονται σε ακολουθία, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε πολύ εύκολα να προσαρμόσετε την στρατηγική σας ανάλογα και να θριαμβεύσετε.

Μόλις τα hit points του Knight πέσουν στο μισό εγκαταλείπει την μάχη και εσείς θα πρέπει να τα βάλετε με το γιγάντιο golem. Εδώ συναντάμε τα Platform στοιχεία καθώς καλείστε να σκαρφαλώσετε στην πλάτη του και να το χτυπήσετε σε συγκεκριμένα σημεία. Όπως ακριβώς είχαμε δει στο πρώτο Lords of Shadow και το Shadow of the Colossus. Μόλις ρίξετε το golem θα παρακολουθήσετε ένα μικρό μεν, εντυπωσιακό δε cutscene όπου έρχεστε αντιμέτωποι ξανά με τον αγγελικό ιππότη. Δυστυχώς στο σημείο αυτό η Konami μας κόβει κάπως απότομα, αφού θα πρέπει να περιμένουμε ως τον Φεβρουάριο για να δούμε την συνέχεια της μάχης.

{youtube}zT7CE_feTzQ|500|300{/youtube}

Εντυπωσιάζει η νέα engine
Όσον αφορά το οπτικό κομμάτι το Lords of Shadow 2, τουλάχιστον με τα ως τώρα δεδομένα, δείχνει ως ένας από τους καλύτερους τίτλους της τωρινής γενιάς κονσολών. Η Mercury Engine 2 εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το hardware του PS3 και τα γραφικά κόβουν την ανάσα τόσο κατά την διάρκεια του gameplay, όσο και κατά την διάρκεια των cutscenes. Τα lighting και particle effects δημιουργούν ένα απόλυτα φαντασμαγορικό θέαμα στην οθόνη σας, ενώ τα textures είναι σχεδόν αψεγάδιαστα. Το απόλυτο highlight είναι το art direction και ειδικότερα ο σχεδιασμός του κεντρικού πρωταγωνιστή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μοντέλα των εχθρών και των bosses στερούνται λεπτομέρειας.

Ηχητικά το Lords of Shadow 2 στέκεται επάξια πλάι στους προκατόχους του, καθώς το soundtrack, καθώς και το voice acting κυμαίνονται σε κορυφαία επίπεδα ποιότητας και αισθητικής. Φυσικά η ερμηνεία του Robert Carlyle ως Gabriel Belmont/Dracula είναι για μία ακόμη φορά μοναδική, καθώς ο Σκοτσέζος ηθοποιός ερμηνεύει με πάθος και πειστικότητα τον ρόλο του.

Συμπεράσματα
Ύστερα από το κάκιστο Castlevania: Lords of ShadowMirror of Fate η Mercury Steam δείχνει να επιστρέφει στον παλιό καλό εαυτό της. Για την ώρα το μόνο αρνητικό στοιχείο που εντοπίσαμε στο demo είναι η χαμηλή Α.Ι. Βέβαια μέχρι τον Φεβρουάριο πάντως η ισπανική εταιρεία έχει χρόνο στην διάθεσή της να προβεί σε τυχόν βελτιώσεις. Αυτό που δεν είδαμε στο demo είναι το στοιχείο της εξερεύνησης, οπότε αναμένουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας σε αυτό το κομμάτι τον επόμενο χρόνο. Οι developers άλλωστε μας έχουν υποσχεθεί ριζικές αλλαγές, καθώς ολόκληρος ο κόσμος του Lords of Shadow 2 αναμένεται να είναι ανοιχτός προς εξερεύνηση.

Το Castlevania: Lords of Shadow 2 θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2014 για PC, PS3 και Xbox 360.

Keywords
Τυχαία Θέματα