To Samsung Galaxy S4 κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Λανσάρει πραγματικά πρωτοποριακές τεχνολογίες!

Σήμερα το πρωί είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στην επίσημη παρουσίαση του Samsung Galaxy S4 που έγινε στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στο Κολωνάκι. Η Samsung Hellas μας έδειξε τις πιο σημαντικές λειτουργίες

και καινοτομίες του νέου smartphone. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν μπορώ να σας μεταδώσω τις πρώτες εντυπώσεις μου για το πολυαναμενόμενο υπερτηλέφωνο της Samsung.

Μικρές αλλαγές στην αισθητική
Εξωτερικά το S4 διαφέρει ελάχιστα από το Samsung Galaxy S3. Η οθόνη του μεγάλωσε αρκετά αλλά παρόλα αυτά οι διαστάσεις του είναι πιο συμμαζεμένες. Συγκεκριμένα η οθόνη του έχει διαστάσεις 5 ίντσες (αντί 4,8) αλλά το κινητό είναι λίγο μικρότερο σε πλάτος ενώ το πάχος του είναι πλέον μόνο 0,79 εκατοστά. Το βάρος του παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα (130γρ.), ωστόσο ο όγκος του παραμένει μεγαλούτσικος.

Σίγουρα η υπερευρεία οθόνη του ενισχύει πολύ την εμπειρία μας κατά την χρήση του ως Smartphone. Δεν παύει όμως να είναι αρκετά ογκώδες για άνετη μεταφορά στην τσέπη. Το iPhone 5 φαίνεται σαν νάνος μπροστά του ενώ και το Nexus 4 που έχει επίσης μεγάλη οθόνη είναι σημαντικά μικρότερο σε διαστάσεις. Αυτό δε παίζει κανένα ρόλο βέβαια για όσους έχουν συνηθίσει την χρήση τηλεφώνων αυτής της κατηγορίας, ιδίως τη σειρά Samsung Galaxy S.

Όσοι λοιπόν είστε κάτοχοι ενός Samsung Galaxy S παλαιότερης γενιάς δε θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα με το εξίσου ευμεγέθες S4, ίσως όμως απογοητευτείτε από το γεγονός ότι έχει ελάχιστες αισθητικές βελτιώσεις. Η εξωτερική του εμφάνιση -όπως προανέφερα- είναι σχεδόν ίδια με το Samsung Galaxy S3. Το πλαστικό του περίβλημα είναι καλής ποιότητας μεν αλλά ίσως κάποιοι να το θεωρήσετε ξεπερασμένο σε design και κατώτερο σε υφή από άλλα smartphones αντίστοιχης τιμής.

Όπως μας ενημέρωσε η Samsung κατά την παρουσίαση, η επιλογή της να χρησιμοποιήσει πλαστικό αντί για κάποιο άλλο πιο «πολυτελές» υλικό έγινε για να μπορέσει να συνδυάσει ένα ελαφρύ σασί με τις δυνατότητες αποσπώμενης μπαταρίας και επέκτασης μνήμης με κάρτα SD, χαρακτηριστικά που πλέον τα περισσότερα Hi-End Smartphone δε διαθέτουν, μολονότι πολλοί αγοραστές τα επιζητούν.

Σούπερ οθόνη
Το ειδικό κρύσταλλο Gorilla Glass 3 της οθόνης είναι πιο λεπτό και ανθεκτικό από προηγούμενες εκδόσεις και έχει συνδράμει στην πιο λεπτή κατασκευή του τηλεφώνου ενώ μπορείτε να εκτελέσετε εντολές αφής ακόμα κι όταν φοράτε γάντια. Θα συμφωνήσετε βέβαια ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των οθονών της σειράς Samsung Galaxy S είναι η τεχνολογία AMOLED. Ιδίως το νέο μοντέλο διαθέτει μία από τις καλύτερες οθόνες για κινητά τηλέφωνα, αν όχι την καλύτερη.

{youtube}ISH__UtRFo8|400|300{/youtube}
Μερικές από τις δυνατότητες του Samsung Galaxy S4.

Υποστηρίζει ανάλυση Full HD 1920x1080 διαθέτοντας υπερυψηλή πυκνότητα pixels στα 441 ppi. Όπως καταλαβαίνετε η περιβόητη οθόνη Retina Display του iPhone είναι πλέον πολύ κατώτερη τεχνολογικά από αυτό το δημιούργημα της Samsung. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, μέσω ειδικής εφαρμογής παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής της ζωντάνιας των χρωμάτων των pixels ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Πλούσια τεχνικά χαρακτηριστικά
Το μοντέλο Samsung Galaxy S4 I9505 το οποίο θα εισαχθεί στην χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη διαθέτει το Chipset της Qualcomm με κωδικό APQ8064T Snapdragon 600. Το συγκεκριμένο Chipset περιέχει τον ταχύτατο τετραπύρηνο επεξεργαστή 1.9 GHz Krait 300 και το τσιπάκι γραφικών Adreno 320 (το ίδιο τσιπάκι γραφικών έχει και το Nexus 4). Σε συνδυασμό με την άφθονη μνήμη 2GB LP-DDR3 το Samsung Galaxy S4 I9505 μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς κολλήματα σε οποιαδήποτε απαιτητική εφαρμογή.

Το μοντέλο Ι9500 με τον οκταπύρηνο επεξεργαστή δεν θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, κάτι που όμως δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Το συγκεκριμένο μοντέλο με το ξακουστό Chipset “Samsung Exynos 5 Octa 5410” δεν έχει οκταπύρηνο επεξεργαστή αλλά δύο τετραπύρηνους, έναν υψηλών δυνατοτήτων 1,6GHz και έναν πιο αργό 1,2GHz. Όταν απαιτούνται υψηλές επιδόσεις τίθεται σε λειτουργία ο πιο γρήγορος επεξεργαστής ενώ ο άλλος δουλεύει σε περιπτώσεις που χρειάζεται εξοικονόμηση μπαταρίας. Είναι δηλαδή -χονδρικά- σαν να έχετε ένα laptop με δύο κάρτες γραφικών, μία onboard και μία αυτόνομη, που εναλλάσσονται μεταξύ τους ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος. Συνεπώς το Samsung Galaxy S4 Ι9500 όχι μόνο δεν χαρίζει επιδόσεις οκταπύρηνου επεξεργαστή αλλά και δεν υποστηρίζει όλα τα Ευρωπαϊκά δίκτυα LTE, οπότε γι’ αυτό και δεν επιλέχτηκε για εισαγωγή στην Ελλάδα.

Πάρα πολλοί αισθητήρες και ειδικές εφαρμογές
Το Samsung Galaxy S4 διαθέτει αυτή τη στιγμή τους περισσότερους αισθητήρες από οποιοδήποτε άλλο Smartphone, συνολικά 10 αν συμπεριλάβουμε και τον υπέρυθρο αισθητήρα που σπανίως συναντάμε πλέον σε κινητά τηλέφωνα.

{youtube}2LHv1FPd1Ec|400|300{/youtube}
Η επίσημη παρουσίαση των σημαντικότερων δυνατοτήτων.

Εκτός από τους καθιερωμένους αισθητήρες που έχουν τα Hi-End Smartphones εντύπωση προκαλεί η δυνατότητα ανίχνευσης της κίνησης που κάνουμε με τα δάχτυλα μας ή το πρόσωπο μας (Air Gesture). Πρόκειται για μία πραγματική καινοτομία που μας επιτρέπει να χειριζόμαστε το κινητό συγκρατώντας το με το ένα χέρι και να δίνουμε εντολές χωρίς να ακουμπάμε την οθόνη. Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας κάποια ειδικά νεύματα όπως το scrolling όταν γέρνουμε τη συσκευή (Smart Scroll), μπορούμε επίσης να κοιτάξουμε αλλού και να υπάρξει παύση του βίντεο (Smart Pause) ή να υπάρξει προεπισκόπηση με αιώρηση των δαχτύλων πάνω από την οθόνη (Air View).

Ένας ακόμη αισθητήρας που δεν υπάρχει σε άλλο Smartphone πέρα από το Samsung Galaxy S4 είναι αυτός που μετρά τη θερμοκρασία και την υγρασία και σε συνδυασμό με το βαρόμετρο δίνει ακριβή αποτελέσματα για το κλίμα του περιβάλλοντα χώρου στον οποίο βρίσκεστε. Όσον αφορά τον υπέρυθρο αισθητήρα, αυτός βοηθά στη μετατροπή του Smartphone σε τηλεκοντρόλ για μία ευρεία γκάμα συσκευών διαφόρων κατασκευαστών, όπως τηλεοράσεις και air-condition.

Όλοι οι αισθητήρες συνεργάζονται μεταξύ τους για να δώσουν πνοή σε μία σειρά από ευρηματικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες μόνο για το Galaxy S4. Αρκετές από αυτές παρουσιάζονται στα βίντεο του άρθρου. Κατά την γνώμη μου η πιο ιδιαίτερη είναι η S Health η οποία βοηθά στην παρακολούθηση της υγείας σας κάνοντας μετρήσεις του βάρους σας, των σφυγμών σας και άλλων παραμέτρων εφόσον χρησιμοποιηθούν κάποια ειδικά βραχιολάκια και μία ψηφιακή ζυγαριά που πωλούνται χωριστά.

Βελτιωμένη κάμερα
Η οπίσθια κάμερα διαθέτει 13 megapixel με αυτόματη εστίαση και LED Flash ενώ η μπροστινή έχει 2 megapixel. Αμφότερες καταγράφουν βίντεο 1080p στα 30 frames το δευτερόλεπτο. Οι ειδικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες μόνο για το Samsung Galaxy S4 σε συνδυασμό με τους πάμπολλους αισθητήρες, χαρίζουν σε αυτές τις κάμερες κάποιες μοναδικές ικανότητες. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει η δυνατότητα της ταυτόχρονης λειτουργίας τους που εξυπηρετεί αν επιθυμείτε να βλέπετε τον εαυτό σας όταν βγάζετε φωτογραφίες ή όταν τραβάτε βίντεο. Αν θέλετε να θυμόσαστε περισσότερο μία προσωπική σας στιγμή μπορείτε να αποθηκεύσετε μέχρι 9 δευτερόλεπτα ηχογράφησης σε κάθε σας φωτογραφία ενώ πραγματικά αξιοθαύμαστη είναι η λειτουργία Drama Shot που εστιάζει σε ένα άτομο που κινείται και εμφανίζει το ιστορικό της κίνησής του πάνω στη φωτογραφία.

Offline μετάφραση
Η εφαρμογή S Translator είναι σαν το Google Translate και υποστηρίζει 10 γλώσσες (αγγλικά Αμερικής ή Αγγλίας, κινέζικα, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ιαπωνικά, κορεάτικα, πορτογαλικά και ισπανικά). Για να δουλέψει πλήρως απαιτεί σύνδεση στο Internet αλλά επιτρέπει την offline χρήση 3.000 διαδεδομένων φράσεων χωρισμένων σε κατηγορίες (π.χ. "φαγητό"). Αξίζει να σημειώσουμε ότι τo Google Translate πρόσφατα άρχισε να προσφέρει την offline λειτουργία εφόσον έχετε κατεβάσει τα απαραίτητα language packs, ωστόσο δεν έχει τέτοιες φράσεις. Επιπλέον η υπηρεσία μετάφρασης του S Translator επεκτείνεται και σε επίπεδο εφαρμογών, για παράδειγμα μπορεί να μεταφραστεί αυτόματα ένα email σας.

Group Play
Είναι μία εφαρμογή που προς το παρόν είναι συμβατή μόνο ανάμεσα σε συσκευές S4. Μέσω ειδικού πρωτοκόλλου επικοινωνίας πολλά Samsung Galaxy S4 μπορούν να συγχρονιστούν ταυτόχρονα μεταξύ τους για ασύρματη μεταφορά δεδομένων όπως φωτογραφίες και βίντεο, για αναπαραγωγή μουσικής αλλά και για gaming π.χ μπορείτε να παίξετε multiplayer οπουδήποτε χωρίς την διαμεσολάβηση ενός ασύρματου Wi-Fi Router.

Μπαταρία και Αυτονομία
Άφησα τελευταίο ένα φλέγον θέμα για το οποίο δεν μπορώ να σας δώσω προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες παρά μόνο ότι η ισχύς της μπαταρίας είναι 2.600 mAh και ότι αντέχει περίπου 9 ώρες εντατική χρήση (σύμφωνα με τον ομιλητή της Samsung). Στην πράξη θα φανεί πόσο δυνατή είναι η μπαταρία για να υποστηρίξει όλες τις ευρηματικές λειτουργιές, τους αισθητήρες και τον ενεργοβόρο επεξεργαστή. Εξετάζοντας μόνο τις τεχνικές προδιαγραφές, νομίζω ότι η μπαταρία είναι επαρκής για τα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου. Αξίζει να σημειωθεί ξανά ότι είναι αποσπώμενη και άρα -αν χρειαστεί- αντικαθίσταται εύκολα χωρίς να απαιτείται η αποστολή του κινητού σε εξουσιοδοτημένο service.

{youtube}y8yQ6iQ0OJA|400|300{/youtube}
To Drama Shot και η εφαρμογή μετάφρασης S Translator.

Κυκλοφορεί σε 25 περίπου μέρες
Η σημερινή ανακοίνωση του Samsung Galaxy S4 δε συνοδεύτηκε από επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι θα το δούμε γύρω στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Αρχικά θα κυκλοφορήσει μόνο το μοντέλο 16GB στα 739€ και θα είναι διαθέσιμο σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο. Ρίξτε μία ματιά στις τεχνικές προδιαγραφές του και ελπίζουμε να έχετε τα χρήματα για να το αγοράσετε, εφόσον σας ενδιαφέρει φυσικά.

Samsung Galaxy S4 (I9505)
Οθόνη: 5 ιντσών Super AMOLED FULL HD με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass 3
Ανάλυση Οθόνης: 1920x1080 (~441 ppi)
Κάμερα: 13MP με LED Flash&Autofocus (Πίσω) / 2MP (Μπροστά) και από τις δύο κάμερες υποστηρίζεται εγγραφή βίντεο 1080p/30fps με δυνατότητα Dual Video
Διαστάσεις: 136.6 x 69.8 x 7.9 mm
Βάρος: 130 g
Chipset (SoC): Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600
CPU: Τετραπύρηνος 1.9 GHz Krait 300
GPU: Adreno 320
Μνήμη RAM: 2GB LP-DDR3
Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB + δυνατότητα επέκτασης με SD Card (έως 64GB)
Συνδεσιμότητα: microUSB v2.0 (MHL 2, USB On-the-go), Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Αισθητήρας Φωτός RGB, Αισθητήρας Καλύμματος, Ψηφιακή Πυξίδα, Bαρόμετρο, Αισθητήρας Θερμοκρασίας και Υγρασίας, Air Gesture Sensor, Yπέρυθρος Aισθητήρας
Δορυφορική πλοήγηση: A-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 42,2Mbps σε δίκτυο HSPA+), LTE (Download έως 100Mbps)
SAR EU: 0.28 W/kg (Κεφάλι), 0.40 W/kg (Σώμα)
Μπαταρία: 2.600 mAh (Aποσπώμενη)
Λειτουργικό: Android OS, v4.2.2 (Jelly Bean) με TouchWiz UI
Τιμή στην Ελλάδα: 739€ (Χρώματα: White Frost, Black Mist)
Κυκλοφορία: Τέλη Απριλίου-Αρχές Μαΐου

Η προσωπική άποψη
Αναμφισβήτητα το Galaxy S4 είναι ο αντιπρόσωπος της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα των Smartphones και είναι κατά πολύ βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Όμως με αυτή την υψηλή τιμή δύσκολα θα ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλα ανταγωνιστικά υπερτηλέφωνα όπως το κραταιό iPhone, το Sony XPeria Z που έχει σαφώς ανώτερο design και φυσικά το LG Nexus 4 το οποίο μπορεί να έχει λίγο τσιμπημένη τιμή στην Ελλάδα αλλά παραμένει μία εξαιρετική επιλογή αγοράς ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Μείνετε συντονισμένοι στο GameWorld καθώς σε λίγες ημέρες θα σας έχουμε το σχετικό review.

Keywords
samsung galaxy, samsung, galaxy, ελλαδα, samsung galaxy, galaxy, samsung galaxy s, galaxy s3, iphone 5, galaxy s, google translate, βιβλιοπωλείο, free, zone, hellas, iphone, nexus, εμφάνιση, design, smartphones, glass, full, ppi, συγκεκριμένο, ghz, μνήμη, laptop, onboard, lte, air, smart, view, health, led, flash, drama, offline, translator, google, translate, email, group, router, μαΐου, super, dual, ram, usb, download, android, white, black, sony, xperia, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , nexus s, www.google.gr, galaxy nexus, end, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, galaxy s3, ξανα, αποτελεσματα, ημερομήνια, μνήμη, βιντεο, translator, γνωμη, θεμα, ιταλικα, κινητα, κινητα τηλεφωνα, ογκος, οθονες, σημερινη, φρασεις, φωτογραφιες, φωτογραφια, χρωματα, email, flash, google translate, gps, lte, ram, sony, translate, xperia, αρθρο, αξιζει, ατομο, γαλλικα, γαντια, γεγονος, γερμανικα, δαχτυλα, δυνατοτητα, δικτυο, δικτυα, εγινε, εγγραφη, ευκολα, υπαρχει, εμφάνιση, εστιαση, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, ζυγαρια, υγρασια, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ιστορικο, ισχυς, καμερες, εκδοσεις, κινητο, κλιμα, λειτουργια, μαυρο, μαΐου, ματια, μπορειτε, οθονη, παρουσιαση, πυξιδα, πνοη, πρωι, βαρομετρο, ρολο, σασι, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, τιμη, υψηλη, φυσικα, χερι, ψηφιακη, ωρες, air, super, health, black, white, ddr3, design, free, drama, dual, εφαρμογη, full, galaxy s, ghz, glass, γλωσσες, hellas, χωρα, led, laptop, λευκο, μια ματια, μπροστα, nexus, offline, onboard, πληροφοριες, ppi, router, samsung galaxy s, smartphones, τηλεορασεις, usb, θερμοκρασια, υγειας, υλικο, zone
Τυχαία Θέματα