H Ελβετία κλείνει τις πόρτες στους μετανάστες

Η Ελβετία είδε και απόειδε, και για αυτό τώρα αποφασίζει να κλείσει τις πόρτες της σε μετανάστες.

Αρχής γενομένης από την 1η Μαΐου, οι εργαζόμενοι που προέρχονται από οκτώ κράτη της ΕΕ (Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, και Τσεχία), θα υπόκεινται

και πάλι σε αυστηρές ποσοστώσεις. Τέρμα η ελεύθερη διακίνησή τους, δηλαδή.

Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια ρήτρα που υπάρχει στη συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ, αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση ατόμων, και η οποία υπογράφτηκε μόλις πέρσι.

Έτσι, η χώρα προσδοκά στο να μειωθεί η μετανάστευση από χώρες της ΕΕ, αφού ήδη οι εν λόγω ξένοι αποτελούν το 1.1 εκατομμύριο στον συνολικό πληθυσμό 7.9 εκατομμυρίων της Ελβετίας.

Η άποψη της κυβέρνησης είναι πως η ετήσια μέση εισροή 38.000 Ευρωπαίων μεταναστών δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ενσωμάτωση, στις εργασιακές συνθήκες, και στο βασικό ημερομίσθιο.

Όπως γράφει η εφημερίδα Tribune de Genève, «η Ελβετία κλείνει την πόρτα στους Ανατολικοευρωπαίους», υποστηρίζοντας ότι η ελεύθερη διακίνηση χρειάζεται όρους και προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη.

Άλλες ελβετικές εφημερίδες όμως είναι πιο απαισιόδοξες, πιστεύοντας ότι το μέτρο δεν θα αποδώσει, και είναι απλά διακοσμητικό.

Όπως και να έχει, η απόφαση αποτελεί κλείσιμο του ματιού της κυβέρνησης προς όλους όσοι ανησυχούν με την γενικευμένη εισροή μεταναστών στη χώρα.

Στη γερμανόφωνη περιοχή της Ελβετίας, ο τύπος πιο πολύ ανησυχεί για τις επιπτώσεις του μέτρου στις γενικότερες σχέσεις της χώρας με την ΕΕ. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ότι η κυβέρνηση απλά θέλει να δείξει στους πολίτες, ότι δεν την τρομάζουν οι Βρυξέλλες.

http://www.presseurop.eu/en/content/news-brief/1837681-berne-closes-door-east-europeans

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα