H ΕΕ διατυπώνει προτάσεις για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ασύλου

16:10 6/4/2016 - Πηγή: Antinews

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα έγγραφο, προτείνοντας αλλαγές στον Κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς η προσφυγική κρίση τον κατέστησε ανεφάρμοστο. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και προβλέπει οι πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα που φτάνουν. Αυτό το σύστημα βρίσκεται υπό πίεση εδώ και πολλά χρόνια και κατέστη παντελώς ανεφάρμοστο τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι όλοι οι πρόσφυγες από τη Συρία θα είναι επιλέξιμοι για να ζητήσουν άσυλο

στη Γερμανία.

Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στην κατοχή του ο Guardian, αναφέρει ότι η τρέχουσα κρίση έχει εκθέσει τις "σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση". Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικεί μία νίκη στη διατήρηση του Κανόνα του Δουβλίνου, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει δύο επιλογές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ευρέως διαδεδομένη επιλογή της διάλυσης του Κανόνα του Δουβλίνου παραμένει: σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ΕΕ θα έχει ένα υποχρεωτικό σύστημα αναδιανομής των αιτούντων άσυλο με βάση τον πλούτο και την ικανότητα μιας χώρας να απορροφήσει νέα μέλη.

Μια δεύτερη επιλογή θα διατηρήσει τους υφιστάμενους κανόνες του Δουβλίνου, αλλά προσθέτοντας έναν "διορθωτικό μηχανισμό δικαιοσύνης", ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να ανακατανεμηθούν στο μπλοκ σε περιόδους κρίσης, ώστε να μειωθεί οι πίεση στις χώρες της πρώτης γραμμής. Ο "διορθωτικός μηχανισμός δικαιοσύνης" θα πρέπει να βασίζεται σε ένα υπάρχον σύστημα, όπου τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει για την επανεγκατάσταση 160.000 Σύριων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αλλά κατά τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας, μόλις 1.000 πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος, εγείροντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητά του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μπορεί να επιλέξει να εξαιρεθεί από την πολιτική ασύλου της ΕΕ, δεν συμμετέχει σε αυτό το σύστημα αναδιανομής. Αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν από τον Ιανουάριο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επιλέξει να συμμετέχει στους αναθεωρημένους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές συνεχίζουν να πιέζουν για ένα κοινό σύστημα της ΕΕ. Ο Γκι Βερχόφσνταντ, ηγέτης της φιλελεύθερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε τα κράτη-μέλη την Τρίτη το βράδυ να συμφωνήσουν "ένα νέο σύστημα ασύλου της ΕΕ που θα βασίζεται σε ένα δίκαιο σύστημα διανομής". Όπως είπε: "Η αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου είναι ένα ουσιαστικό βήμα αν θέλουμε να τεθεί σε εφαρμογή μια πολυπόθητη συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση των προσφύγων. Υπό τον Κανονισμό του Δουβλίνου, γίναμε μάρτυρες μιας πτωτικής τάσης, στην οποία τα κράτη- μέλη ανταγωνίζονται για να γίνουν λιγότερο ελκυστικά για τους πρόσφυγες. Αλλά αυτό έχει παραλύσει την Ευρώπη".

Την Τρίτη, η Frontex προειδοποίησε ότι τρομοκράτες μπορεί να έχουν διεισδύσει στην Ευρώπη κρυμμένοι ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο, σημειώνοντας ότι δύο από τους βομβιστές στις επιθέσεις τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι έφτασαν στην ήπειρο λαθραία με μια βάρκα από την Τουρκία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα