Handelsblatt: Χαλάρωση των όρων του προγράμματος ζητεί η ελληνική κυβέρνηση

Μια πολύ σημαντική είδηση, δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Der Handelsblatt», είδηση που πρέπει να «ψαχτεί» περισσότερο εδώ στην Ελλάδα. Η εφημερίδα επικαλείται επτασέλιδο έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητά να χαλαρώσουν κάποιοι από τους όρους του σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος. Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα η Ελλάδα αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα των 415 εκατ. ευρώ για

να δείξει την πρόοδο που έχει γίνει και μ’ αυτό το σκεπτικό ζητά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με σκοπό να στηριχθεί ο τουρισμός.

Προφανώς πρόκειται για κάποιο έγγραφο που έχει δώσει ο Γ. Στουρνάρας στην τρόικα, κι αυτοί στα αφεντικά τους, ενώ είναι ένα θέμα που ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους άλλους ηγέτες.

Η Handelsblatt, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η τρόικα δεν θα δεχθεί να παραχωρήσει μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους όρους του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. «H χρηματοδότηση του προγράμματος είναι ούτως ή άλλως “ραμμένη πολύ στενά”», δηλώνουν κύκλοι των δανειστών στην εφημερίδα.

Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα εμφανίζεται αδιάλλακτη ακόμη και τώρα που έχει αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει. Πλέον οι χειρισμοί είναι λεπτοί για την ελληνική κυβέρνηση, έστω κι αν κλείσει η συμφωνία με την τρόικα αυτή την ώρα. Διότι θα ακολουθήσουν κι άλλες διαπραγματεύσεις, ειδικά η επόμενη που κρύβει τη δόση των 6 δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα