Nα μη γίνει η Ελλάδα…Βαϊμάρη

Του Νικήτα Κακλαμάνης*

Oι μεγάλες αλλαγές τόσο στην παγκόσμια πολιτική ιστορία, όσο και στην πολιτική ιστορία του τόπου μας, συντελέσθηκαν από μεγάλες πλειοψηφίες και όχι από κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα τύπου-Βαϊμάρης.

Στην Ελλάδα των Μνημονίων η εικόνα, που διαμορφώνεται στο εκλογικό σώμα σήμερα, παραπέμπει σε μία κοινωνία αλλά και σε ένα πολιτικό σύστημα, που βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και είναι εξοργισμένο.

Αυτό σημαίνει

ότι το εκλογικό σώμα και το πολιτικό σύστημα, δύσκολα θα συνεργαστούν, ώστε να δώσουν τη λύση, που έχει ανάγκη η χώρα.

Το δυστύχημα για τον τόπο είναι, ότι τα πάντα, εν έτη 2012, θυμίζουν, έντονα, την κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Οι ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Βαϊμάρη μοιάζουν μακρινές αλλά είναι κοντινές.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία, η άνοδος των πολιτικών άκρων κ.α.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι το εξής παράδοξο και οδηγεί, σε κάθε περίπτωση, την Ελλάδα εκτός ευρώ:

Από τη μία πλευρά του λόφου υπάρχουν τα θεωρούμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα, που οδηγούν τη χώρα έξω από την Ευρωζώνη. Από την άλλη υπάρχουν τα θεωρούμενα «μνημονιακά», που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα την κρατήσουν μέσα στην Ε.Ε.

Το θεμελιώδες ζητούμενο, που τίθεται είναι αν τα λεγόμενα «μνημονιακά» κόμματα έχουν τη δύναμη να διαπραγματευτούν με την Τρόικα για ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, όπου θα έχει κυρίαρχο συστατικό την ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα.

Αν έχουν τη δυνατότητα, για να προωθήσουν πολιτικές, ώστε οι Έλληνες να δουν φως στο τούνελ της αβεβαιότητας, που μας έβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν θα παραμείνουν εγκλωβισμένα στη στενή λογιστική προσέγγιση, που τους έχει επιβληθεί από την Τρόικα.

Προσωπικά είμαι από εκείνους, που ως ευρωβουλευτής δεν ψήφισα το ευρώ. Κι αυτό διότι πίστευα πως η ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) ήταν μόνο ΝΕ (Νομισματική Ένωση), κατά συνέπεια και η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ δεν θα είχε θετικά αποτελέσματα. Ότι σκεφτόμουν τότε, γίνεται σήμερα  πραγματικότητα.

Αν τότε η ένταξη στο ευρώ αποδείχθηκε λάθος, η έξοδος από αυτό, τώρα, θα εξελιχθεί σε καταστροφή.

Πρόκειται για την πικρή αλήθεια, που όσο δύσκολο και να είναι, πρέπει να μετρήσει στην απόφαση όλων στις προσεχείς εκλογές. Η ψήφος μας, δηλαδή, να είναι αποτέλεσμα συγκροτημένης σκέψης και όχι προϊόν δικαιολογημένης οργής…

* Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών (ΝΔ)

Keywords
Τυχαία Θέματα