Tο παρασκήνιο της κρίσης και το κρίσιμο διακύβευμα

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των μελών της τρόικας εσωτερικού αλλά και της κυβέρνησης με την τρόικα εξωτερικού, παίχτηκε τις τελευταίες ώρες θέτοντας σε συναγερμό όλη τη χώρα. Η σημερινή νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα γύρω από το πακέτο των μέτρων, με βασικό δεδομένο ότι πλέον ο Φ. Κουβέλης δε μπορεί να κάνει ούτε βήμα πίσω και θα βάλει την υπογραφή του μόνο αν αλλάξει το εργασιακό. Από την άλλη, η έμμεση απειλή

ότι δεν υπάρχει συμφωνία και για τα άλλα μέτρα, έγινε μάλλον για τα μάτια του κόσμου.

Όσο για τη στάση του Βενιζέλου, είναι γεγονός ότι ενισχύθηκε το προφίλ του καθώς εμφανίστηκε να αντιδρά σφόδρα στις απαιτήσεις για Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Φυσικά στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί, ωστόσο, οι εντυπώσεις παραμένουν για τη στάση όλων.

Ουσιαστικά στη συνάντηση της Τρίτης υπήρξε διπλό πρόβλημα. Την ώρα που δεν έβγαινε η συμφωνία για τα εργασιακά, η Γερμανία διέρρευσε το έγγραφο σύμφωνα με το οποίος θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των οικονομικών του κράτους.

Αυτό από μόνο του ήταν πιο σοβαρό κι από τα εργασιακά κι ακόμη κι αν διαψεύστηκε ή αν ειπώθηκε από την κυβέρνηση ότι απάντησαν «όχι, δε θα πάρουμε» έμεινε η εντύπωση της σκλήρυνσης  της στάσης των ξένων.

Πλέον εκτός από τη διαφωνία για τα εργασιακά οι βουλευτές όλων των κομμάτων είναι στα «κάγκελα» και για την μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο. Δεν ήταν τυχαία ούτε η σκληρή τοποθέτηση του Βενιζέλου πάνω στο θέμα αλλά ούτε και η δήλωση του Σαμαρά πώς ότι κάνει το κάνει για το μέλλον της πατρίδας. Το παρασκήνιο πάντως είναι πλούσιο:

Κατ’ αρχάς έγινε μια μίνι σύσκεψη Σαμαρά με Βενιζέλο όπου συζητήθηκε η πιθανότητα αποχώρησης του Κουβέλη από την κυβέρνηση. Αυτό πάντως το διέψευσε η ΔΗΜΑΡ διαρρέοντας ότι στηρίζει.

Ο Στουρνάρας για πάνω από 1,5 ώρα ενημέρωνε τους τροικανούς για τις εξελίξεις και προετοίμαζε το κλίμα για το Euroworking Group. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός έχει πει ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ήδη ψηφιστεί κι ότι θα πάνε στη Βουλή έτσι και αλλιώς καθώς διακυβεύεται η δόση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή, όχι με ένα άρθρο αλλά με τα εργασιακά ξεχωριστά. Ίσως υπάρξουν αλλαγές εξευμενισμού των διαφωνούντων βουλευτών ίσως πάλι η βόμβα για τον οικονομικό έλεγχο και οι δραματικοί τόνοι του πρωθυπουργού να ήταν ένα μέσο πίεσης για να περάσουν το συντομότερο τα μέτρα.

Η ΔΗΜΑΡ λέει ότι αν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για τα εργασιακά ίσως τότε ψηφίσει θετικά ενώ δε συζητά καθόλου το θέμα του ειδικού λογαριασμού.

Τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών αφήνονταν να διαρρεύσει η ελεγχόμενη οργή για τη σκληρή στάση του κ. Κουβέλη, χωρίς πάντως να μιλούν ξεκάθαρα για ρήξη.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι μιλάμε για τα εργασιακά αλλά δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνουν αυτά. Τι απαίτησε η τρόικα, τι άλλαξε σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και τι περιέχει το κείμενο που παρέδωσε σ

Keywords
Τυχαία Θέματα