Αυστηρό «πόθεν έσχες» για όλους και για όλα

Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από το 2013, τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια, την παροχή ισχυρών κινήτρων προς τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης και την εφαρμογή συνοπτικής διαδικασίας φορολογικού ελέγχου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2011 προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, σε συνέντευξή του

Ο

μηχανισμός

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο νέο σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, το οποίο θα επιδιωχθεί να εφαρμοσθεί από το επόμενο έτος μέσω της κατάρτισης του «περιουσιολογίου», ενός ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε πολίτη, καθώς επίσης και για όλες τις αποταμιεύσεις του, δηλαδή τις καταθέσεις του και τις επενδύσεις του σε ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης για τον τρόπο λειτουργίας του «περιουσιολογίου»:

* Το ισχύον σήμερα σύστημα που προβλέπει τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των πολιτών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα καταργηθεί «από τη στιγμή που θα είναι συμπληρωμένο και εφαρμόσιμο το περιουσιολόγιο». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός: «Οταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισόδημα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της αύξησης της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογουμένου δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι ξεπερασμένη».

* Στο περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα για τα ακίνητα, τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις επενδύσεις και τις καταθέσεις κάθε φορολογούμενου. Θα υπάρχει υποχρέωση να δηλώνεται ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων που έχει ο κάθε πολίτης σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή.

* Η δημιουργία και η εφαρμογή του «περιουσιολογίου» θα επιδιωχθεί να γίνει μέσα στο 2013. Ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων αυτών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν κι ένα ξεχωριστό έντυπο, στο οποίο θα δηλώσουν τα στοιχεία που είναι αναγκαία για το περιουσιολόγιο. Δεν θα κληθούν οι πολίτες να ξαναγράψουν στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα που έχουν συμπεριλάβει στα έντυπα Ε9 των προηγούμενων ετών. Οσοι όμως έχουν λάθη στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να τα διορθώσουν εγκαίρως.

* Τα στοιχεία που θα καταχωριστούν στο περιουσιολόγιο θα αξιοποιούνται για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

* Στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία τους στην εφορία θα

Keywords
Τυχαία Θέματα