Απλώνεται παντού το «κίνημα του οβελία»

Διεύρυνση του «κινήματος του οβελία» αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες εν όψει του Πάσχα. Μετά τον Εβρο και την Κρήτη, που έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες «κυοφορούνται» σε Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Πελοπόννησο, υπό την «ομπρέλα» της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων που αναλαμβάνει τον κεντρικό συντονισμό.

Αυτός είναι απαραίτητος ώστε να δοθούν λύσεις

σε ζητήματα που αφορούν τη σφαγή, τον υγειονομικό έλεγχο, τη συντήρηση, τη μεταφορά και την τιμολόγηση των ντόπιων αμνοεριφίων και να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο εφαρμογής σε ολόκληρη τη χώρα.

«Το ζήτημα ωριμάζει σιγά σιγά και οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να διαθέσουν το προϊόν τους χωρίς μεσάζοντες. Δεν ξέρω την έκταση που θα έχει το κίνημα, αλλά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δούμε πολλές τέτοιες αγορές σε διάφορες περιοχές της χώρας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, που έχει τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η λύση που προκρίνεται από την Ενωση για την τιμολόγηση και τη φορολόγηση των συναλλαγών είναι αυτές να γίνονται με τα παραστατικά όσων κτηνοτρόφων διαθέτουν βιβλία εσόδων – εξόδων.

Αυτοί θα αναλάβουν να προωθήσουν τα ζώα και των συναδέλφων τους που βρίσκονται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται πως στον Εβρο, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Αμνός Θρακών» θα ζητήσει εναλλακτικά τη μεσολάβηση ενός εμπόρου, ώστε να εξασφαλιστεί το νόμιμο της συναλλαγής.

Στόχος της Ενωσης Κτηνοτρόφων είναι η τελική τιμή των ντόπιων αμνοεριφίων να μην ξεπερνά τα 8 ευρώ το κιλό για τα σφάγια που θα διακινηθούν απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση και τα 10 ευρώ το κιλό για όσα διακινηθούν μέσω κρεοπωλείων, χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων.

Κοινωνικό σούπερ μάρκετ

Κοινωνικό συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ, που θα λειτουργεί στα πρότυπα του «κινήματος της πατάτας» παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης της πόλης και πολιτών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.).

http://www.ethnos.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα