Μπρα-ντε-φέρ Τουρκιας και ΕΕ: Τα «παζάρια» συνεχίζονται, η ένταξη όμως αποκλείεται

13:29 5/8/2016 - Πηγή: Antinews

Νέα επεισόδια γράφτηκαν στο σίριαλ της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τουρκία και χώρες της Ευρώπης, με αντικείμενο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πρώτης με την Ε.Ε. Οι τόνοι ανέβηκαν μάλιστα σε τέτοιο σημείο ώστε αναγκάστηκε να παρέμβει και η Κομισιόν, αρχικά μέσω του εκπροσώπου της και, στη συνέχεια, με δηλώσεις του προέδρου της.

Σε κάθε περίπτωση, αν και επισήμως επικρατεί η άποψη πως οι συνομιλίες πρέπει τυπικά να συνεχιστούν, οι πάντες μοιάζουν να εύχονται να δοθεί μια καλή αφορμή ώστε να διακοπούν -όπως, για παράδειγμα, η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση.

Χθες,

πάντως, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η Αυστρία, η οποία δέχθηκε πυρά από την Άγκυρα για τη θέση που εξέφρασε ο καγκελάριός της υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των «28», στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Δηλώσεις όπως αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες που προέρχονται από την Ακροδεξιά», σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Ομέρ Τσελίκ, που χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των σχέσεων με την Ε.Ε. Οι Αυστριακοί όμως επέμειναν, όπως απέδειξε η δήλωσε την οποία έκανε ο υπουργός Άμυνας: «Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται σαφώς για μια δικτατορία και ένα τέτοιο κράτος δεν έχει θέση στην Ε.Ε. και ήλθε πλέον η χρονική στιγμή που πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν ή τερματιστούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Η διαδικασία είναι βασισμένη στην ομοφωνία των κρατών-μελών», υπενθύμισε στην Άγκυρα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ενώ το απόγευμα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της Ευρώπης. «Η Τουρκία -είπε- στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., ειδικά εφόσον επαναφέρει τη θανατική ποινή, όπως απαιτούν ορισμένοι. Ωστόσο -πρόσθεσε- δεν θα βοηθούσε σε τίποτε εάν ανακοινώναμε μονομερώς στην Τουρκία τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων». Την εκδοχή αυτή υποστήριξε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος παραδέχθηκε πως «σε αυτή τη συγκυρία και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι συνομιλίες με την Τουρκία έχουν καταστεί πολύ δύσκολες και περίπλοκες».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα