Μπράβο για τις συλλήψεις, αλλά η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται έτσι

Ακόμη δύο επιχειρηματίες με χρέη προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη από την Οικονομική Αστυνομία. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες της εταιρείας ενδυμάτων-αξεσουάρ “Βελκόπουλος – Γιακουμίδης και Σία”. Αθροιστικά οι δύο συνέταιροι χρωστούν περισσότερα από δύο εκατ.ευρώ.

H σύλληψη των δύο Θεσσαλονικέων επιχειρηματιών έρχεται να προστεθεί στην κράτηση του Λέων Λεβή, ιδιοκτήτη

των κέντρων αδυνατίσματος Bodyline, του Γ.Πετζετάκι, ιδιοκτήτη της εταιρείας πλαστικών Πετζετάκις, αλλά και των συλλήψεων του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ, του αφεντικού των κομμωτηρίων Nicolas και της ιδιοκτήτριας της αλυσίδας καταστημάτων FENA.

Μπράβο λοιπόν στην οικονομική αστυνομία που συλλαμβάνει επιχειρηματίες που χρωστούν πολλά λεφτά στο κράτος. Και διπλό μπράβο γιατί τους βγάζει τα άπλυτα στη φόρα, σε ότι αφορά τις οφειλές τους, και κυρίως την παρακράτηση ΦΠΑ που είναι κατ’ ουσίαν κλοπή. Ίσως είναι η μοναδική υπηρεσία που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και λειτουργεί, προφανώς διότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι… που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, όπως ο εισαγγελέας Πεπόνης.

Το θέμα, όμως, δεν είναι οι επιτυχίες της οικονομικής αστυνομίας, αλλά πώς αντιμετωπίζονται οι μεγαλο-οφειλέτες (και ορθώς) και πώς το ίδιο το δημόσιο που έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε όλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έφθασε τα 6,48 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,12 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και στην πρώτη θέση της λίστας των κακοπληρωτών του Δημοσίου βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης) που χρωστούν 2,69 δισ. ευρώ. Τα δημόσια Νοσοκομεία χρωστούν 1,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με νόμο του 2010. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 924 εκατ. ευρώ, και το ίδιο ποσό, 924 εκατ. ευρώ, οι οφειλές των υπουργείων.

Πώς λοιπόν, να μπαλώσουν οι τρύπες με την 6η δόση, αν και όποτε μας δοθεί; Πώς θα μπορέσει κάποτε το κράτος να περιορίσει τα χρέη του όταν μόνο το εσωτερικό χρέος είναι κοντά 7 δισ. ευρώ;

Και το αστείο είναι ότι ενώ οι επιχειρηματίες πάνε φυλακή, κανένας πολιτικός ταγός, κανένας «υπεύθυνος» για τα τόσα χρέη, όχι μόνο δεν πάει φυλακή αλλά ζητά και την ψήφο μας.

Ωραίο, ευνομούμενο κράτος έχουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα