Χέρι- χέρι Ομπάμα και Ρόμνεϊ προς την προεδρία

20:17 3/9/2012 - Πηγή: Antinews

Ομπάμα ή Ρόμνεϊ; Μια νέα δημοσκόπηση (του Reuters από την Ipsos) δίνει ποσοστό 45% και στους δύο υποψήφιους αμερικανούς προέδρους, για τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Ο Ρόμνεϊ πάντως φαίνεται να μην έχει κερδίσει τίποτα από το πρόσφατο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, ενώ οι αναλυτές δίνουν

στον Ομπάμα περιθώρια ανάκαμψης, εν όψει και του συνεδρίου των Δημοκρατικών. Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, ακόμα αναζητούν τον ενθουσιασμό των προηγούμενων εκλογών που τους έστειλαν στην εξουσία το 2008, κάτι βέβαια πολύ πιο δύσκολο με τα ποσοστά ανεργίας στο 8,3%.  Κι ενώ ο Ομπάμα αναμενόταν να προτάξει στον προεκλογικό του αγώνα μια οικονομική διέξοδο, προς το παρόν αναλώνεται στο να επικρίνει το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στην Τάμπα.

Η πρόκληση για τον Ομπάμα είναι να δείξει γιατί μια ακόμα θητεία του θα είναι καλύτερη για την αμερικανική οικονομία. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι κληρονόμησαν την κατάσταση από τον Τζορτζ Μπους. Πριν μια εβδομάδα, η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδινε προβάδισμα στον Ομπάμα με 46% έναντι 42% του Ρόμνεϊ. Σε θέματα όπως το ποιος «αντιπροσωπεύει καλύτερα την Αμερική» ή « ποιος είναι καλύτερο άτομο», οι δύο υποψήφιοι συμβάδιζαν. Στο θέμα της «συμπάθειας» ο Ομπάμα προηγούνταν με 48% έναντι του Ρόμνεϊ με 32%.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να δείξουν ένα πιο οικογενειακό προφίλ από το πρόσφατο συνέδριό τους, το οποίο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από συντηρητικές σέκτες όπως οι Μορμόνοι _ο Ρόμνεϊ, εξάλλου, είναι Μορμόνος. Οι αναλυτές εκτιμούν όμως ότι κανένας υποψήφιος δεν προχώρησε σε θέματα ουσίας, όπως η υγεία και η ανεργία, αλλά μάλλον προτίμησαν και οι δύο να σταθούν στο θέμα του στυλ. Οι αναποφάσιστοι περιμένουν και όσα έχει να πει ο Ομπάμα. Το 76% των Αμερικανών πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος μονοπάτι, ενώ το 73% θεωρεί το ίδιο για το θέμα της ανεργίας. Το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, πάραυτα, παραμένει μεγάλο για τα συνέδρια των κομμάτων, αφού το 82% παρακολούθησε ή διάβασε κάτι για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Οι αναποφάσιστοι που έπραξαν κάτι τέτοιο είναι σαφώς λιγότεροι. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.441 αμερικανοί ψηφοφόροι.

http://www.huffingtonpost.com/2012/09/02/obama-vs-romney_n_1851011.html

Keywords
Τυχαία Θέματα