Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: ισχνό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική κυριαρχία Σαμαρά

Ισχνό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην πρόθεση ψήφου, καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο “Βήμα της Κυριακής” δίνει ποσοστό 22,6% στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία

να συγκεντρώνει το 21,5% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ όχι μόνο δεν κερδίζει περαιτέρω δυνάμεις από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά χάνει και 0,5%, κάτι που προβληματίζει τους επιτελείς της Κουμουνδούρου όσον αφορά την ορθότητα της αντιπολιτευτικής τακτικής. Η ΝΔ αντίθετα κερδίζει πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα γεγονός που αποδίδεται στην ομαλή εξέλιξη της δανειοδότησης της χώρας, αλλά και στην κυρίαρχη αίσθηση ότι «κάτι επιτέλους κινείται».

Σε ακόμη μία δημοσκόπηση η ΧΑ καταγράφεται τρίτη πολιτική δύναμη με 9,8%,το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με ποσοστό 6,2%, έπεται το ΚΚΕ με 5,2%, ενώ έκτη ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά με 5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν το 3,8% πέφτοντας κατακόρυφα μετά τις μαζικές αποχωρήσεις. Ο ΛΑΟΣ κερδίζει το 0,8% της εκλογικής προτίμησης και ακολουθεί η Δημιουργία ξανά με 0,7%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της KAΠΑ Research για την ίδια εφημερίδα, η οποία δημοσιεύτηκε στις 10/11, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συγκέντρωνε 23,1%, η ΝΔ 20,4%, η Χρυσή Αυγή 10,4%, το ΠΑΣΟΚ 7,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,4% το ΚΚΕ 5,7%, η ΔΗΜΑΡ 4,6% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ήταν της τάξεως του 14,8%. Το 42,5% θεωρούσε καταλληλότερη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μια κυβέρνηση συμμαχική με κορμό τη ΝΔ έναντι 37,6% που θεωρεί καταλληλότερη μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρούνταν ο Α. Σαμαράς με ποσοστό 38,25% έναντι του Αλ. Τσίπρα, που συγκέντρωνε 33,35%. Το 35,3% επιθυμούσε άμεσα τη διενέργεια εκλογών ενώ το 51,6% ήθελε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση. Τέλος, το 46,1% των ερωτηθέντων ήθελε να συμμετέχουν στην κυβέρνηση ενεργά πολιτικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ έναντι του 42,5% που δεν το επιθυμούσε.

Πολιτική κυριαρχία Σαμαρά

Καταλληλότερος ως πρωθυπουργός συνεχίζει να εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνοντας 46,1% (λαμβάνοντας 8 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες) έναντι 31,4% του Αλέξη Τσίπρα (από 33,35%).

Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι σχεδόν οι μισοί (21%) που θεωρούν καταλληλότερο τον κ. Σαμαρά είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων (εκτός ΝΔ), κάτι που αναδεικνύει την πειστικότητα των λόγων και έργων του Πρωθυπουργού και εκτός του στενού κομματικού ακροατηρίου.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία εξακολουθεί να θέλει τη χώρα εντός της Ευρωζώνης και παράλληλα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Το 62% υποστηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις ενώ σε ότι αφορά τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου το 86% διάκειται θετικά. Δύο στους τρεις βλέπουν θετικά το μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων που προσελήφθησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός ΑΣΕΠ.

Σε ότι αφορά τους παράγοντες που παρακωλύουν την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, το 77,4% απάντησε πως η γραφειοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ το ασαφές φορολογικό πλαίσιο βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Τέλος, ένα εντυπωσιακό στοιχείο που αντλείται από την έρευνα είναι ότι το 74% δηλώνει ότι θα πληρώσει κανονικά τους φόρους του το 2013.

Μ.Ο.

Keywords
Τυχαία Θέματα