ΔΝΤ: Ναι στην λιτότητα αλλά και την ανάπτυξη

Κάλλιο αργά παρά ποτέ: οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες ζήτησαν λιτότητα αλλά και ανάπτυξη προκειμένου να εμποδίσουν τη βύθιση της παγκόσμιας οικονομίας σε μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Παράλληλα όμως, από το Τόκιο όπου γίνεται η ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζήτησαν από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την κρίση χρέους της. Προειδοποίησαν επίσης, ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και έκαναν έκκληση σε προηγμένες αλλά και αναδυόμενες οικονομίες να λάβουν τα μέτρα τους ώστε ο κόσμος να μπει στο δρόμο μιας «βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης».

Την

περασμένη Τρίτη, το ΔΝΤ προέβλεπε 1,3% ανάπτυξη για τις προηγμένες οικονομίες, κυρίως αυτές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αυτό σημαίνει μείωση, κάτω από 1,6% που ήταν το 2011 και 3% το 2010. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις προηγμένες οικονομίες θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα, μεταξύ άλλων. Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο για το 2012  το 7,5%, για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Αυτό είναι κάτω από το 9,3% που είχε επιτευχθεί το 2011 και 10,4% το 2010. Όπως επισήμανε ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν, «η Ασία μόνη της δεν μπορεί να επωμιστεί την παγκόσμια οικονομία».

Αν και το ΔΝΤ επαίνεσε τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το διεθνές οικονομικό σώμα ζήτησε να γίνουν περισσότερα και άμεσα. «Ανυπομονούμε για την έγκαιρη εφαρμογή ενός αποτελεσματικού τραπεζικού συστήματος και μιας ισχυρότερης οικονομικής ένωσης που θα ενισχύσει την νομισματική ένωση και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει το ΔΝΤ στο σχετικό ανακοινωθέν του.

Ως συνήθως, υπήρξε δημόσια διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της κορυφαίας οικονομίας της Ευρώπης, της Γερμανίας, σχετικά με το πώς θα γίνει το βήμα προς τα εμπρός. Αν και η Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας δρόμος γύρω από τη λιτότητα. Η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα ακόμη δύο χρόνια για να καλύψει τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της,  κάτι στο οποίο το Βερολίνο αντιτίθεται σθεναρά.
Αναφορά έγινε και στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έπρεπε να βρει έναν τρόπο να αμβλύνει έναν διαφαινόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό» φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών στις αρχές του επόμενου έτους, ο οποίος θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη.

http://www.dw.de/dw/article/0,,16304187,00.html

Keywords
Τυχαία Θέματα