Έκρηξη φόρων, μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών κατά 3 δισ. ευρώ και την επιβολή περικοπών συνολικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ σε δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και λειτουργικές δημόσιες δαπάνες προβλέπει για τη διετία 2013-2014 το νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο αναμένεται να υπογράψουν η κυβέρνηση και η Τρόικα.

Όπως

προκύπτει από το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, το οποίο έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.»:

1  Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2013 θα περιλαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,3 δισ. ευρώ θα αφορούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων και τα υπόλοιπα 2,9 δισ. ευρώ θα είναι αυξήσεις φόρων και περικοπές λοιπών δημόσιων δαπανών. Η ψήφιση του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2013 και του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016 θα είναι προαπαιτούμενη ενέργεια για την αξιολόγηση!

2 Περίπου 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, εξαιτίας της κατάργησης των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, καθώς επίσης και εξαιτίας της επιβολής νέων αλλαγών στη φορολογική κλίμακα που, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θα στοχεύουν πλέον στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ. Ειδικότερα, προβλέπεται η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών που ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα, με συνέπεια να προκύψουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις 200 ευρώ το χρόνο για κάθε φορολογούμενο με ένα προστατευόμενο τέκνο, 400 ευρώ το χρόνο για κάθε φορολογούμενο με δύο τέκνα, 700 ευρώ το χρόνο για κάθε τρίτεκνο και 1.240 ευρώ το χρόνο για κάθε τετράτεκνο φορολογούμενο. Το συνολικό ποσό των πρόσθετων φόρων που θα πληρώσουν οι οικογενειάρχες το 2013 εξαιτίας της κατάργησης των αφορολογήτων ορίων για τα τέκνα θα φθάσει τα 399 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τη φορολογική κλίμακα, νεότερα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ότι τα εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ θα φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές, ενώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα παραμείνει στο 45%. Πάντως, στο προσχέδιο του Μνημονίου εξακολουθεί να υπάρχει αναφορά στην κατάργηση των τριών υψηλότερων φορολογικών συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ανέρχονται σε 38%, 40% και 45% και στην αντικατάστασή τους με έναν ενιαίο ανώτατο συντελεστή.

3 Περίπου 780.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ των καθαρών εισοδημάτων τους με έναν υψηλό φορολογικό συντελεστή, με συνέπεια οι φορολογικές επιβαρύνσεις τους να εκτοξευθούν στα ύψη από το 2013. Το πιο πιθανό είναι ο συντελεστής αυτός να ανέλθει στο 28%. Ουσιαστικά, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους θα καταργηθε

Keywords
Τυχαία Θέματα