Επίθεση στο Ιράν ετοίμαζε το Ισραήλ προ διετίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Εχούντ Μπάρακ διέταξαν τον στρατό της χώρας να προετοιμαστεί για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ. Η διαταγή δεν εφαρμόστηκε καθώς βρήκε αντίσταση από πολλούς  υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού και τον επικεφαλής της Μοσάντ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό πρόγραμμα Uvda (Γεγονότα). Όπως υποστηρίζει, Νετανιάχου και Μπάρακ αποφάσισαν να διατάξουν τον στρατό να αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας σε «P Plus»,

έναν κωδικό που δηλώνει επικείμενη στρατιωτική δράση. Αλλά ο αρχηγός του στρατού Γκάμπι Ασκενάζι και ο επικεφαλής της Μοσάντ Μέιρ Ντάγκαν, οι οποίοι ήταν και οι δύο παρόντες στη συνάντηση των αξιωματούχων που προηγήθηκε, αντιτάχθηκαν στην κίνηση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Channel 2, ο Ντάγκαν είπε στον Νετανιάχου και τον Μπάρακ: «Είναι πιθανό να πάρετε μια παράνομη απόφαση και να πάμε σε πόλεμο. Μόνο το υπουργικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει αυτό».

Το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι ο Ντάγκαν είπε μετά τη συνάντηση ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός άμυνας «απλά προσπάθησαν να κλέψουν έναν πόλεμο». Ο Ασκενάζι εξέφρασε φόβους ότι η αύξηση του επιπέδου συναγερμού θα «δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα», κάνοντας μια στρατιωτική επίθεση αναπόφευκτη. Και οι δύο αρχηγοί σε θέματα ασφάλειας έχουν φύγει έκτοτε από τις θέσεις τους. Ο Μπάρακ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη, δήλωσε ότι η διαταγή δεν τέθηκε σε ισχύ διότι ο στρατός δεν είχε την απαραίτητη επιχειρησιακή ικανότητα και απέρριψε το ενδεχόμενο οι αξιωματικοί να άσκησαν βέτο.

Το ντοκιμαντέρ του Channel 2 προβάλλεται ενώ η ισραηλινή δεξαμενή σκέψης Institute for National Security Studies (INSS), εξέδωσε το αποτέλεσμα ενός πολέμου προσομοίωσης με το Ιράν. Στο σενάριο, το Ισραήλ δεν ενημερώνει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για την επιχείρηση. Το Ιράν αντιδρά ρίχνοντας περί τους 200 πυραύλους στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το INSS, υπάρχουν δύο αντίθετα αποτελέσματα από μια ισραηλινή επίθεση: το ένα προβλέπει το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου πολέμου, ενώ το άλλο προβλέπει συγκράτηση και αυτοσυγκράτηση και υποθέτει ότι στην πράξη είναι περιορισμένες οι δυνατότητες του Ιράν να προκαλέσει ένταση στη Μέση Ανατολή.

guardian.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα