Η μεγάλη των ακτιβιστών σχολή

Ένα διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα διδάσκει τακτικές στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρόκειται να δημιουργηθεί στην Φλωρεντία. Οι πρώτοι φοιτητές, αρχής γενομένης από το νέο έτος, θα είναι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, με σκοπό να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να γίνουν ειδικοί στις ψηφιακές διαφωνίες.

Όπως αποδείχθηκε από την Αραβική Άνοιξη, οι διαμαρτυρίες σχετίζονται όλο και περισσότερο με άτομα που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και δημόσιες διαδηλώσεις.

Οι διαμαρτυρίες στους δρόμους έχουν γίνει διαμαρτυρίες στα  Tweet. Ακόμη και τα καταπιεστικά καθεστώτα φαίνεται να κυνηγούν τους αντιφρονούντες περισσότερο μέσω του Facebook. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο hi-tech παιχνίδι γάτας- ποντικιού, με τους διαδηλωτές να πρέπει πλέον να διασφαλίσουν το απόρρητο προκειμένου να επιτύχουν τη μέγιστη δημόσια επιρροή.

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο έχει συσταθεί από την ευρωπαϊκή πτέρυγα του αμερικανικού Κέντρου Ρόμπερτ Κένεντι για τη Δικαιοσύνη και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που θέλει να συνδυάσει την ακαδημαϊκή μελέτη με πρακτικές δεξιοτήτων και την κατάρτιση. Σε μια συμβολική κίνηση, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης εδρεύει σε ένα πρώην κτίριο φυλακών, δωρεά από την πόλη της Φλωρεντίας. Όπως δηλώνει ο διευθυντής του σχεδίου Φεντερίκο Μόρο, η ιδέα είναι  «να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογίες για την προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης». Κι επειδή το πάθος και τα «πιστεύω» δεν αρκούν, οι φοιτητές θα είναι συγγραφείς blog και επικεφαλής εκστρατειών που θα θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στη σχετική νομοθεσία. Η σχολή, τονίζουν οι επικεφαλής της, δεν θα έχει «αριστερή» ή «δεξιά» ιδεολογική κλίση.  Μεταξύ άλλων θα διδάσκονται τρόποι για να γίνονται πιο ασφαλή τα online βίντεο και τα τηλεφωνήματα από κινητά, ενώ θα υπάρχει μια ειδική συνεργασία με το YouTube για τα βίντεο διαμαρτυρίας αλλά και διδασκαλία τεχνικών (όπως, π.χ. το πόσο πρέπει να διαρκεί ένα τέτοιο βίντεο για να μην κουράσει τον θεατή).

bbc.co.uk

Πυθία 

Keywords
Τυχαία Θέματα