Γερμανοί κατά του ευρώ

Το κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, το οποίο εγκαινιάστηκε επίσημα στις 14 Απριλίου, έχει ως στόχο να βγάλει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία από το ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι ιδρυτές του δεν έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο, θα μπορούσαν να ενοχλήσουν την Άνγκελα Μέρκελ στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, γράφει το Der Spiegel.

Όντας

λίγο νευρικός εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου την Κυριακή στις 14 Απριλίου, ο Alexander Gauland κανόνισε να μας συναντήσει σε ένα από τα πιο ήσυχα εστιατόρια στην Regierungsviertel. Αναγνωρίσιμος από το τουίντ σακάκι του και τα γκρίζα μαλλιά του, όταν φτάνει επιβεβαιώνεται η εξής εντύπωση: ή αίσθηση που έχει κάνει το νέο κόμμα του έχει αρχίσει να τον κάνει να νιώθει λίγο άβολα.

Στα 72 του, ο Gauland είναι ο συν-ιδρυτής του Alternative für Deutschland (Εναλλακτική για τη Γερμανία-AFD). Από την Παρασκευή, 5 Απριλίου, περί τα 1.500 άτομα έχουν ήδη εγγραφεί για να λάβουν μέρος στο συνέδριο, πολύ περισσότερα από την χωρητικότητα της αίθουσας συνεδριάσεων που έχουν κλείσει για την περίσταση στο ξενοδοχείο του Βερολίνου InterConti. Από τις 14 Απριλίου, οι Γερμανοί οι οποίοι είναι απογοητευμένοι με την επιμονή της Άνγκελα Μέρκελ ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» θα έχουν ίσως μια «εναλλακτική». Παρόλο που στοχεύει στη σύμπραξη των παραδοσιακών κομμάτων και τη δύναμη των τραπεζών, ο κύριος εχθρός του AFD είναι το ευρώ. Η οργάνωση θέλει επιστροφή στο γερμανικό μάρκο και αν καταφέρει να περάσει την πόρτα της Bundestag αυτό το φθινόπωρο, το AFD θα αγωνιστεί για τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 26% των ερωτηθέντων θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα κόμμα που είναι ενάντια στο ευρώ. Στις αρχές του Απριλίου, το AFD είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη των 6.000 μελών. Με τη δημόσια πλατφόρμα του, το κόμμα πιθανόν να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα άκρα του πολιτικού φάσματος και η ηγεσία του έχει ήδη υποχρεωθεί να αποκλείσει κάποιους ακροδεξιούς συμπαθούντες. Αλλά είναι σαφές ότι οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του AFD θα είναι κυρίως από τις τάξεις της παραδοσιακής δεξιάς. Ειδικότερα, στοχεύει στους δυσαρεστημένους του CDU (Χριστιανοδημοκράτες) και FDP (φιλελεύθερους) ψηφοφόρους. Όπως το έθεσε ο βουλευτής του CDU Klaus-Peter Willsch, «αυτό το κόμμα αποτελεί έναν κίνδυνο για μας».


«Το ευρώ δεν λειτουργεί»

Ο Alexander Gauland, ο οποίος είναι και ο ίδιος ένας από αυτούς τους αποστάτες, έγινε για πρώτη φορά μέλος του CDU πριν από 50 χρόνια. Εκείνη την εποχή, τα πράγματα ήταν πολύ πιο σαφή και ήταν πιο εύκολο να ασκείς πολιτική. Το CDU υποστήριζε την πυρηνική ενέργεια, τη στρατιωτική θητεία και τις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας. Το μάρκο ήταν το ισχυρότερο νόμισμα στην Ευρώπη. Σήμερα, τα πάντα έχουν αλλάξει και είναι μια δύσκολη περίοδος για τους συντηρητικούς.

Όταν η Άνγκελα Μέρκελ προώθησε την αλλαγή του νόμου για τη μετάβαση της ενέργειας, ο Alexander Gauland άρχισε να έχει αμφιβολίες για το κόμμα του. Στη συνέχεια, όταν δαπάνησε δισεκατομμύρια για τη διάσωση του ευρώ, ένιωσε ότι είχε περάσει τα όρια. «Το ευρώ δεν λειτουργεί», επιμένει. «Το νόμισμα δεν ενώνει την ήπειρο, αλλά τη διαιρεί». Πριν από λίγες εβδομάδες, έφυγε από το CDU, κλείνοντας την πόρτα πίσω του και αναζητώντας ένα νέο καταφύγιο του συντηρητισμού.

Όπως ο Gauland, πολλά μέλη του AFD είναι πρώην CDU. Μεγάλο μέρος της ηγεσίας του κόμματος αποτελείται από ηλικιωμένους ακαδημαϊκούς. Στην πραγματικότητα, ο μέσος όρος ηλικίας των υποστηρικτών του κόμματος δεν απέχει πολύ από τη μέση ηλικία του κονκλάβιου του Βατικανού. Είναι σαν να αποφάσισαν να επαναστατήσουν οι καθηγητές του 1968 και όχι οι φοιτητές.

Στα 50 του, ο Bernd Lucke χαιρετίστηκε ως το αντίδοτο σε αυτή την επικράτηση των πεφωτισμένων ασπρομάλληδων. Ο νεαρός καθηγητής οικονομικών, ο οποίος έχει υποδειχθεί για να κερδίσει τις εκλογές και να οδηγήσει το κόμμα, έχει το χάρισμα να παρουσιάζει την άποψή του κατά τρόπο σαφή και κατανοητό. Ο τόνος του, που απέχει πολύ από τον καθηγητικό, είναι αναζωογονητικός. Ωστόσο, οι καθηγητές μπορεί να έχουν κάποια δυσκολία στο να ελέγξουν αυτό που πολλοί θέλουν να γίνει ένα μαζικό κίνημα. Ο Bernd Lucke έχει ήδη δοκιμάσει την τύχη του στις περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία, όπου ένωσε τις δυνάμεις του με μια συμμαχία ανεξάρτητων. Χωρίς να μπορεί να κάνει δική του καμπάνια, πρότεινε επίσης ο κάθε ένας υποψήφιος του κόμματος να διοργανώσει ένα συνέδριο για το ευρώ στην αντίστοιχη εκλογική του περιφέρεια. Ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν ενθουσιάστηκαν με την προσφορά δωρεάν διάλεξης.


Η ανάσχεση των μεταβιβαστικών πληρωμών

Επιπλέον, ο Bernd Lucke δεν προσφέρει πολλές λεπτομέρειες της εναλλακτικής λύσης στη γραμμή υπέρ του ευρώ της Άνγκελα Μέρκελ. Εξηγεί ότι εντός του κόμματος δεν υπάρχει ομόφωνη άποψη ως προς την ακριβή πορεία δράσης.

Ωστόσο, στην ΕΕ, οι αποφάσεις πρέπει να υποστηρίζονται από μια συναίνεση. Με άλλα λόγια: οι χώρες που η Γερμανία θέλει να πετάξει έξω από το ευρώ θα πρέπει να συμφωνήσουν να φύγουν. Γιατί όμως να το κάνουν, αφού η Γερμανία είναι πρόθυμη να πληρώσει τον λογαριασμό;

Αυτή είναι η βασική διαφωνία που προτείνει το κόμμα, επιβεβαιώνει ο Lucke. «Δεν θα υπάρξουν άλλες μεταβιβαστικές πληρωμές». Και η δυσαρέσκεια για τη Γερμανία που μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο; Φυσικά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το σημείο. «Θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να εξηγήσουμε στους άλλους ότι είναι αδύνατον να συνεχίσουμε έτσι». Η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει επίσης να συζητήσει το θέμα με τον Φρανσουά Ολάντ και να του ζητήσει ευγενικά να φύγει από το ευρώ. Το μόνο που έχει να πει είναι: «Υποσχέσου μου Φρανσουά, ότι δεν ενοχληθείς. Έτσι;» Ο Lucke θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει την κατάργηση των δύσκολων χειμώνων.

Έχοντας πει κάτι τέτοιο, τα πολιτικά κόμματα δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να έχουν ρεαλιστικά σχέδια για να είναι επιτυχή. Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν σαφώς ότι το AFD θα επιτύχει το 5% των ψήφων για να μπει στο κοινοβούλιο μετά τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Σε οικονομικούς όρους, η Γερμανία εξακολουθεί να τα πάει καλά, κάτι το οποίο μειώνει τις πιθανότητες των κομμάτων διαμαρτυρίας» επισημαίνει ο Richard Hilmer, του Ινστιτούτου Infratest Dimap. Και θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι, παρά την κρίση στην Ευρωζώνη, ο πληθυσμός εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι σημαντικό ισχυρό σημείο της Μέρκελ». Το AFD θα μπορούσε ωστόσο να αποτελέσει απειλή για την καγκελάριο στις εκλογές σε μια κατάσταση όπου οι συμμαχίες των CDU / FDP και SPD / Πρασίνων δεν λειτουργήσουν.

presseurop.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα