Θα παραιτηθεί η Μέρκελ το 2015;

Θα παραιτηθεί η Άνγκελα Μέρκελ το 2015; Μια νέα βιογραφία της γερμανίδας καγκελαρίου από τον Nikolaus Blome, αρχισυντάκτη του πολιτικού στην εφημερίδα Bild, αναζωπυρώνει τις εικασίες που θέλουν την καγκελάριο να μην ολοκληρώνει την τρίτη θητεία της, ακόμη και αν κερδίσει τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στο

βιβλίο, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Blome στηρίζει την εικασία τους σε συνομιλίες με κορυφαίους πολιτικούς και έμπιστους της Μέρκελ που δήλωσαν ότι η καγκελάριος τους είχε πει ότι θα υπηρετήσει το πολύ 10 χρόνια ως καγκελάριος ή περιφερειακός κυβερνήτης. Επίσης, είπαν ότι θα ήθελε να γίνει η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα παραιτούνταν χωρίς να καταψηφιστεί ή να αποχωρήσει από το κόμμα. «Το να είναι η πρώτη που θα το επιτύχει αυτό είναι πράγματι κάτι που το θέλει πολύ» αναφέρει στο βιβλίο μια ανώνυμη πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά της.

Η Μέρκελ γίνεται 61 ετών στις 17 Ιουλίου του 2015. Υπήρξε καγκελάριος της Γερμανίας από το Νοέμβριο του 2005. Ο Blome επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η Μέρκελ είχε εκφράσει ιδιωτικά την άποψη ότι ο Χέλμουτ Κολ, ο πρώην μέντοράς της, θα έπρεπε να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές του 1998 για να κάνει χώρο για τον διάδοχο. Ο Κολ επέμεινε να βάλει υποψηφιότητα το 1998 και έχασε.

Η Μέρκελ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ερωτήσεις σχετικά με το πόσο περισσότερο προτίθεται να είναι καγκελάριος. Είναι μάλλον απίθανο να επιβεβαιώσει αυτή την υποψία. Εξάλλου, αν έλεγε στους ψηφοφόρους της ότι δεν θα ολοκλήρωνε την θητεία της, θα αποδυνάμωνε σοβαρά την προεκλογική εκστρατεία της. Επιπλέον, δεδομένης της επιτυχίας με την οποία έχει παραμερίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους στο συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης κατά την τελευταία δεκαετία και υπό το πρίσμα της απουσίας προφανούς διαδόχου της, μπορεί κάλλιστα να παραμείνει. Για πολύ ακόμα.

spiegel

Keywords
Τυχαία Θέματα