Ο Μαντούρο νικητής στη Βενεζουέλα

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Νικολάς Μαντούρο και συνεχιστής της πολιτικής Τσάβες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας την Κυριακή, λαμβάνοντας το 51% των ψήφων, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας. Ο αντίπαλός του και κυβερνήτης της Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες, έλαβε το 49% των ψήφων, σε μια εκλογική μάχη που αποδείχθηκε πολύ σκληρότερη απ’ ότι προβλεπόταν αρχικά.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο

Καπρίλες έγραψε στο Twitter: «Προειδοποιούμε τη χώρα και τον κόσμο πως υπάρχει η πρόθεση να γίνει προσπάθεια αλλαγής της βούλησης που εξέφρασε ο λαός. Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν». Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χόρχε Αραέζα, αντέτεινε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών.

Ποιος είναι ο διάδοχος του Τσάβες

Τον Ούγκο Τσάβες τον χαρακτήριζαν ως χαρισματικό ανεμοστρόβιλο. Ο Νικολάς Μαντούρο, ο άνθρωπος που τον διαδέχθηκε, έχει τη φήμη ενός ήσυχου ανθρώπου. Ο Τσάβες είχε χρήσει τον 50χρονο αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών διάδοχό του, μετά την υποτροπή του καρκίνου του.

«Είναι ένας απόλυτος επαναστάτης, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία παρά το νεαρό της ηλικίας του, με μεγάλη αφοσίωση και ικανότητα για εργασία, για καθοδήγηση και για τον χειρισμό των πιο δύσκολων καταστάσεων» τόνισε ο Τσάβες.

Μετά την κηδεία του τέως προέδρου στις 8 Μαρτίου ορκίστηκε πρόεδρος. Οι αναλυτές σχολίασαν ότι με το να ορίσει διάδοχό του τον Μαντούρο, ο Τσάβες έκανε μια εμφανή προσπάθεια να ενισχύσει το κύρος του αντιπροέδρου αλλά και τον «τσαβισμό» που δημιούργησε τόσα χρόνια. Ο Μαντούρο, ένας πρώην οδηγός λεωφορείου με πυκνό μαύρο μουστάκι, ήταν ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου. Είχε γίνει υπουργός Εξωτερικών το 2006 και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μετά την εκλογική νίκη του Τσάβες, είχε επιλεγεί από τον πρόεδρο ως αναπληρωτής του.

Η φιλία τους ξεκίνησε όταν ο Τσάβες έκανε φυλακή για την απόπειρα πραξικοπήματος το 1992. Ο Μαντούρο έκανε εκστρατεία για την απελευθέρωση του Τσάβες, η τελικά έγινε το 1994. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Μαντούρο γνώρισε επίσης τη μέλλουσα σύζυγό του, την Σίλια Φλόρες, μια διακεκριμένη δικηγόρο στην ομάδα υπεράσπισης του Τσάβες. Κατά τη διάρκεια θεραπείας του Τσάβες στην Κούβα, εθεάθη πολλές φορές στο πλευρό του. Πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα λίγα άτομα που είχαν πρόσβαση στις διαγνώσεις για την υγεία του Τσάβες, που αντιμετωπίζονταν σαν κρατικό μυστικό. Αποκαλούσε τον εαυτό του «Ο γιος του Τσάβες» και είπε ότι ο πρώην ηγέτης είχε εμφανιστεί σ ‘αυτόν με τη μορφή της ενός μικρού πουλιού.

Πρόσχαρος, πνευματώδης και ευφυής

Ο Μαντούρο υπήρξε επί μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος και ηγέτης σε συνδικάτα, ενώ ήταν μέρος της Συντακτικής Συνέλευσης που συνέταξε ένα νέο σύνταγμα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τον Τσάβες μετά το 1999. Ο Μαντούρο στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής εκπρόσωπος και αργότερα εκπρόσωπος της εθνικής συνέλευσης μέχρι το 2006. Στη συνέχεια έγινε υπουργός Εξωτερικών μετά από αίτημα του Τσάβες, προκαλώντας επικρίσεις από ορισμένους κύκλους ότι δεν είχε πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όντας ένας οδηγός λεωφορείου που εγκατέλειψε το σχολείο. Οι πρακτικές δεξιότητές του έγιναν γνωστές όταν οδήγησε το αυτοκίνητο του Τσάβες, ενώ ο πρόεδρος έκανε καμπάνια για τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου. Ο Τσάβες χρησιμοποιούσε συχνά την άνοδο του Μαντούρο στην αντιπροεδρία, ως παράδειγμα άμεσης εξουσίας από το λαό.
«Κοιτάξτε πού πηγαίνει, ο Νικολάς, ο οδηγός του λεωφορείου … Πώς τον χλεύαζε η αστική τάξη» είπε ο Τσάβες όταν τον διόρισε αντιπρόεδρο. Αλλά και ο Μαντούρο συνέχισε να παίζει με τις επαγγελματικές ρίζες του, στα συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας του: «Ο Τσάβες ορίζει τη διαδρομή, ο Μαντούρο παίρνει το τιμόνι!». Εκείνοι που ήταν κοντά στον Μαντούρο τον περιγράφουν ως έναν ήρεμο άνθρωπο και ο ίδιος φαίνεται να έχει μια πνευματική πλευρά – μαζί με τη σύζυγό του, συνήθιζαν να ταξιδεύουν στην Ινδία για να ακούσουν τις διδασκαλίες του Ινδού γκουρού Sathya Sai Babaa, ο οποίος πέθανε το 2011.

«Δεν έχει λέγειν. Είναι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που έχουν την προσωπικότητα ενός ξένου διπλωμάτη και είναι πάντα ανοιχτοί στο διάλογο», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Ricardo Sucre του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας (UCV.) Ο Μαντούρο έχει τη φήμη ενός φιλικού και χαρούμενου ανθρώπου, αλλά επίσης και ενός έξυπνου χειριστή και έμπειρου διαπραγματευτή.

Αντι-αμερικανοί φίλοι

Ως κάποιος που κατέλαβε μια κεντρική θέση στην ισχυρή βάση εξουσίας που έθεσε ο Τσάβες, οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσει ενωμένες τις διάφορες φατρίες, όπως ο στρατός και οι ομάδες με πιο ιδεολογικά κίνητρα. Η μακρόχρονη σχέση του Μαντούρο με την Κούβα – όπου εκπαιδεύτηκε ως συνδικαλιστής στα νιάτα του – θεωρείται επίσης ένα αβαντάζ του.

Ως υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο Μαντούρο ακολούθησε τη γραμμή Τσάβες, ζητώντας ανοιχτά την «κατασκευή ενός πολυπολικού κόσμου, απαλλαγμένου από την ηγεμονία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού». Κατά τη θητεία του στο υπουργείο, οι εντάσεις με τις ΗΠΑ αυξήθηκαν και οι δεσμοί με την Κούβα αναπτύχθηκαν. Ώρες πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του προέδρου, αυτός κατονόμασε τους εχθρούς της χώρας του, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι συνωμοτούσαν κατά της Βενεζουέλας. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μαντούρο έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην σφυρηλάτηση των σχέσεων πέρα ​​από τα σύνορα της Λατινικής Αμερικής, με τις κυβερνήσεις που είναι εχθρικές απέναντι στις ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα πλέον αριθμεί μεταξύ των συμμάχων της τη Λευκορωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία, καθώς και τη Συρίας του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως και στο παρελθόν τη Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι.

Ωστόσο, ο Μαντούρο θεωρείται επίσης πραγματιστής, τα επιτεύγματα του οποίου περιλαμβάνουν μια μεταστροφή στις τεταμένες εδώ και καιρό σχέσεις με την Κολομβία.
Υπήρξαν στιγμές, όμως, που ο Μαντούρο έχασε την φαινομενική ηρεμία του, όπως όταν αποκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε το 2008 έναν «μικροαστό γραφειοκράτη», ο οποίος, είπε, προσπαθούσε να φέρει τη βία στην περιοχή.

Reuters, bbc

Keywords
Τυχαία Θέματα