Γιατί το FBI δεν αναγνώρισε τον Ταμερλάν Τσαρνάγεφ μετά την ανάκριση του 2011;


Την ίδια στιγμή που γινόταν η κηδεία του οκτάχρονου Martin Richard, το FBI επέμενε ότι δεν είναι δίκαιο να το κατηγορούν επειδή δεν απέτρεψε τον θάνατό του και τον θάνατο των δύο άλλων αθώων ανθρώπων που χάθηκαν στο βομβαρδισμό στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Το FBI δεν αγνόησε την αόριστη έρευνα της ρωσικής κυβέρνησης για τον Ταμερλάν Τσαρνάγεφ. Οι πράκτορες τον ανέκριναν

δεόντως και έψαξαν τα στοιχεία του μέσα από τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων. Φάνηκε ότι πήραν μια σωστή απόφαση όταν έκριναν ότι δεν είχε καμία σύνδεση με οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες. Αλλά το ίδιο το γεγονός ότι το FBI είχε ανακρίνει τον Ταμερλάν το 2011, παρουσιάζει την πιθανότητα, όσο μικρή κι αν είναι, ότι ο θάνατος ενός ακόμη ανθρώπου τουλάχιστον θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Ο ένας από αυτούς ήταν ο αστυνόμος Sean Collier και το ερώτημα είναι, γιατί οι αστυνομικοί που ανέκριναν τον Ταμερλάν δεν τον αναγνώρισαν προτού δημοσιευτούν οι φωτογραφίες των βομβιστών. Πράκτορες και αστυνομικοί μπορεί να ξεχάσουν ένα όνομα, αλλά σπάνια ξεχνούν ένα πρόσωπο. Και αν έστω ένας ανακριτής είχε αναφωνήσει «Αυτόν τον ξέρω!», το FBI και οι μπάτσοι της Βοστώνης θα μπορούσαν να είναι έξω από το σπίτι των Τσαρνάγεφ σε 15 λεπτά. Ο Ταμερλάν και ο μικρότερος αδερφός του, Τζοχάρ, θα μπορούσαν να είχαν συλληφθεί πριν από την δημοσίευση των φωτογραφιών τους, πριν στραφούν απελπισμένοι ενάντια στο περιπολικό όπου βρισκόταν ο Collier και φέρεται να τον εκτέλεσε.
Ένας συνταξιούχος επόπτης της αντιτρομοκρατικής στο FBI λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι το γραφείο της Βοστόνης απέτυχε να δείξει σε όλους τις φωτογραφίες πριν τις μοιραστεί με όλο τον κόσμο. Ίσως οι αξιωματούχοι που τον ανάκριναν να είχαν συνταξιοδοτηθεί ή μετατεθεί. Ή ίσως τα αφεντικά να ανησυχούσαν τόσο για διαρροές που δεν τους περιέλαβαν όλους στο κύκλωμα.

Όποια και αν είναι η εξήγηση, οι αστυνομικοί που ανέκριναν τον Ταμερλάν χωρίς καμία αμφιβολία θα αισθάνονται ότι ζουν τον χειρότερο εφιάλτη τους. Η κατάσταση θυμίζει την περίφημη κακοτυχία του πράκτορα του FBI James Hosty, ο οποίος έκανε μια άλλη έρευνα ρουτίνας σχετικά με τη Ρωσία, αυτή του Lee Harvey Oswald, ακριβώς πριν από τη δολοφονία Κένεντι. Ο Hosty δεν είχε βρει κανένα στοιχείο ότι ο Oswald απειλούσε την εθνική ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι ζούσε στη Σοβιετική Ένωση και είχε παντρευτεί Ρωσίδα. «Βλέπω κάποιον δύστυχο να λέει ‘είμαι ο νέος Jim Hosty’» σχολιάζει ο συνταξιούχος επόπτης.

Κάθε νέος Hosty μπορεί να διαβεβαιώσει τον εαυτό του τουλάχιστον ότι οι αδελφοί Τσαρνάγεφ προφανώς άρχισαν να προμηθεύονται τα κύρια συστατικά για τις βόμβες τους μετά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Αυτό συνέβη όταν εκμεταλλεύτηκαν την προσφορά «δύο σε ένα» στο Phantom Fireworks του Seabrook, πληρώνοντας μόλις $ 200 για δύο «Lock and Load Kits», μάρκας Barely Legal, που σύμφωνα με τη διαφήμιση είχε στο κάθε πακέτο 24 πολύ δυνατούς κάλυκες.

Τα Phantom Fireworks υποδηλώνουν στα πακέτα ότι δεν περιέχουν αρκετό μπαρούτι για να κάνουν μια βόμβα, αλλά το «Πώς θα κατασκευάσετε μια βόμβα στην κουζίνα της μητέρας σας» στο περιοδικό Inspire της Αλ Κάιντα, το οποίο οι αδελφοί Τσαρνάγεφ προφανώς ακολούθησαν, λέει ότι «η σκόνη από τα πυροτεχνήματα» ή ακόμα και μόνο τα ξύσματα από τα σπίρτα είναι το μόνο που απαιτείται για μια βόμβα χύτρας. Η καταστροφική δύναμη που παράγεται από την καύση είναι αρκετά ισχυρή για να περιορίσει τα προκύπτοντα αέρια έως ότου γίνει έκρηξη.
Οι αδελφοί ακολούθησαν και τη σύσταση της συνταγής, να κολλήσουν θραύσματα στο εσωτερικό του βραστήρα. Χρησιμοποίησαν ρουλεμάν σύμφωνα με τις συμβουλές του Inspire ότι «τα καλύτερα θραύσματα είναι τα σφαιρικά». Παρατήρησαν επίσης το τελικό βήμα. «Τοποθετείστε τη συσκευή σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή» έλεγε η συνταγή.
Όλα αυτά προήλθαν από μια ηλεκτρονική δημοσίευση. Όπως λέει στο Inspire, «σας παραδίδουμε στρατιωτικής εκπαίδευση απευθείας στην κουζίνα σας». Οι αδελφοί μπόρεσαν να μετατραπούν σε θανατηφόρους τρομοκράτες χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούν άμεσα με την Αλ Κάιντα ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση, με έναν τρόπο που θα περιμέναμε να ανιχνεύσει το FBI. Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι πράκτορες θα επέστρεφαν να ελέγξουν τον Ταμερλάν και θα σημείωναν ότι είχε αναρτήσει μια λίστα στο YouTube που ονόμασε «τρομοκράτες». Όμως είχαν πολλά άλλα στοιχεία να ακολουθήσουν, ενώ οι βάσεις δεδομένων ήταν αυτό που άξιζε. Και πάλι, στο τέλος, οι πράκτορες θα έπρεπε να αναγνωρίσουν τον Ταμερλάν. Εκτός αν για κάποιο λόγο δεν είχαν την ευκαιρία να δουν τις φωτογραφίες πριν τις δούμε εμείς οι υπόλοιποι και πριν ξεφύγει η συμπεριφορά των αδελφών. Σύμφωνα με μια πηγή, ο Ταμερλάν είπε στον οδηγό του αυτοκινήτου που έκλεψε μετά την δολοφονία του Collier: «Μόλις σκοτώσαμε ένα μπάτσο. Εμείς ανατινάξαμε τον μαραθώνιο. Και τώρα θα πάμε στη Νέα Υόρκη. Μην παίζεις μαζί μας».
Λοιπόν, οι συνάδελφοι του Collier δεν δίστασαν να τα βάλουν μαζί τους και έτσι γλίτωσαν μία άλλη χύτρα- βόμβα που θα μπορούσε να εκραγεί στη Νέα Υόρκη. Ένας από τους συμμαθητές του Collier στην αστυνομική ακαδημία τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών και τη γλίτωσε φτηνά. Ευτυχώς, ο αστυνόμος Richard Donohue αναμένεται να επιβιώσει. Είμαστε υποχρεωμένοι σε αυτόν και σε όλους εκείνους που επέβαλαν το νόμο και βοήθησαν στο να οδηγηθούν οι αδερφοί Τσαρνάγεφ στη δικαιοσύνη. Και ναι, αυτό περιλαμβάνει και το FBI.

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/04/24/why-didn-t-the-fbi-recognize-tamerlan-tsarnaev-after-2011-interview.html

Keywords
Τυχαία Θέματα