Γλιτώνουν το «κούρεμα» οι επικουρικές κάτω από 300 €

«Σωσίβια λέμβο» για τις συντάξεις αναζητούν η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που τη στηρίζουν ψάχνοντας 300 εκατ. ευρώ. Σε αυτή τη φάση, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να περνά τουλάχιστον η πρόταση την οποία επιτακτικά είχε βάλει από την αρχή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας να μην περικοπούν όσες επικουρικές είναι κάτω από τα 300 ευρώ. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα

δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα επικουρικά ταμεία, συνολικά, και τα εφάπαξ.

Από το περιεχόμενο του κειμένου – προσχεδίου της συμφωνίας με την Τρόικα, το οποίο δόθηκε προχθές στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και τις πληροφορίες οι οποίες υπήρχαν μέχρι χθες αργά το βράδυ, προέκυψε πως από τα 600 εκατ. ευρώ τα οποία ζητούσαν οι δανειστές να εξευρεθούν για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του Προϋπολογισμού για το 2012, τα μισά τελικά καλύφθηκαν μέσα από τη μείωση λοιπών δαπανών. Εφόσον λοιπόν βρεθούν και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ, τότε σε πρώτη φάση οι κύριες και επικουρικές συντάξεις θα γλιτώσουν το «μεγάλο ψαλίδι».

Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτή τη φάση, οι επικουρικές συντάξεις κάτω των 300 ευρώ γλιτώνουν από ένα ισχυρό «κούρεμα». Το «μάρμαρο» της νέας δανειακής σύμβασης όμως πέφτει στις υπόλοιπες. Αυτό σημαίνει ότι όσες επικουρικές είναι πάνω από τα 300 ευρώ το μήνα, μικτά, θα οδηγηθούν σε μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%. Παράλληλα, κατά 15% θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις των πάλαι ποτέ «ευγενών» Ταμείων (συγκεκριμένα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των τραπεζών) και κατά 7% αυτές τις οποίες αποδίδει στους πρώην ναυτικούς το -πανίσχυρο οικονομικά μέχρι και τις αρχές του 1980, όταν με άστοχες πολιτικές ενέργειες οδηγήθηκε σε οικονομική «ξέρα»- Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Στο κείμενο που έδωσε η κυβέρνηση στους πολιτικούς αρχηγούς, το οποίο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «θα το κάνουμε (η ελληνική κυβέρνηση) με τρόπο που να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για να διασώσουμε 600 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012, α) θα μειώσουμε κατά 0,4% του ΑΕΠ τις δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις και β) θα προχωρήσουμε σε αλλαγές στις συντάξεις που αποδίδουν υψηλά ποσά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (όπως του ΝΑΤ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ). Θα κοιτάξουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2012 να εξετάσουμε τα ελλείμματα και να πάμε σε μια μεταρρύθμιση για τις κατ’ αποκοπή συντάξεις» (όρος με τον οποίο δύναται να χαρακτηρίζονται οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ).

Σημειώνεται ότι ειδικά για τα εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των υπόλοιπων φορέων ασφάλισης οι οποίοι αποδίδουν ανάλογες παροχές, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ακόμη «κούρεμα» της τάξης του 30% εντός του καλοκαιριού.

 

Μείωση 2% στις εισφορές προς το ΙΚΑ

Επίσης, στο κείμενο το οποίο είναι γραμμένο στα αγγλικά και το οποίο πήραν στα χέρια τους οι αρχηγοί των κομμάτω

Keywords
Τυχαία Θέματα